Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Poate una dintre cele mai dese intrebari pe care si-o pune oricine este daca un perete poate fi sau nu demolat, daca are rol structural sau nu. Acest raspuns il puteti gasi prin apelarea la serviciile unui arhitect care are in spate o intreaga echipa de ingineri, experti tehnici cat si ingineri de rezistenta.
Este bine de stiut ca pentru orice modificari interioare ale unui spatiu ce presupun reconfigurare interioara prin marirea suprafetelor si rezultarea altor spatii decat cele specificate in fisa de cadastru, este necesara obtinerea unei autorizatii de construire sau demolare, dupa caz.
Pentru a stabili daca un perete poate fi sau nu demolat trebuie intocmita o expertiza tehnica a constructiei existente, documentatie realizata de catre un inginer avand calitatea de expert tehnic acreditat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), fostul Minister al Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului (MLPAT). Lista expertilor tehnici poate fi consultata pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC). Deasemeni un arhitect sau inginer structurist va poate recomanda unul sau mai multi experti pe care sa ii contactati pentru stabilirea vizitei si ulterior pentru intocmirea raportului de expertiza. Mai multe informatii privind expertiza tehnica gasiti aici.
Dupa intocmirea expertizei tehnice si determinarea peretilor ce pot fi demolati este necesara intocmirea unei documentatii pentru obtinerea autorizatiei de construire sau demolare dupa caz. Aceasta documentatie va fi intocmita de catre un arhitect cu drept de semnatura iar mai multe informatii despre aceasta puteti gasi aici.
Intocmirii documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de demolare se poate realiza doar dupa ce ati obtinut un certificat de urbanism pentru aceste lucrari. Mai multe informatii despre certificatul de urbanism gasiti aici, iar informatii despre avizele ce trebuiesc obtinute puteti gasi aici.
In general se pot demola peretii nestructurali, realizati din BCA sau caramida subtire care contureaza debarale, camari sau chiar delimiteaza camerele intre ele, grosimile acestora fiind intre 7-10cm. In anumite cazuri daca structura de rezistenta a blocului permite pot fi desfintati anumiti parapeti ai ferestrelor, pot fi largite golurile de usi sau se pot demola pereti chiar si unii pereti despartitori dintre camere. Raspunsul privind ce poate fi demolat si ce nu il veti obtine in baza expertizei tehnice.
Ulterior obtinerii autorizatiei de demolare, dupa finalizarea lucrarilor de recompartimentare si amenajare va trebui sa refaceti cadastrul apartamentului in concordanta cu situatia rezultata. Pentru aceasta etapa veti avea nevoie de serviciile unei firme de cadastru care poate intocmi documentatia necesara si se poate ocupa de prelucrarea tuturor documentelor, scutindu-va de multe drumuri, agitatie si stresul aferent.