Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Aceasta este poate prima intrebare pe care si-o pune un beneficiar inainte de a apela la serviciile unui arhitect. Se vehiculeaza diverse onorarii, modalitati de tarifare si se realizeaza un trafic de informatii de cele mai multe ori false si care nu reflecta realitatea pietii de servicii de arhitectura din momentul de fata.
Onorariul unui arhitect poate fi calculat in mai multe moduri cum ar fi:
Onorariul raportat la suprafata de interventie este uzitat de majoritatea birourilor de arhitectura, modalitate lejera atat pentru arhitect cat si pentru beneficiar dar care prezinta anumite probleme. In cazul modificarii suprafetele in plus sau minus onorariul trebuie ajustat si deasemeni trebuie definit un numar de modificari si natura acestora, acceptate de ambele parti. Altfel se poate ajunge in situatia in care in urma unui numar mare de modificari, onorariul fiind relativ fix, arhitectul sa isi diminueze interesul avand in vedere ca perioada lunga de timp alocata unui proiect diminueaza profitul total.
Onorariul in raport cu valoarea de investitie este una dintre cele mai bune variante dar se bazeaza pe o buna relationare arhitect-beneficiar. In momentul stabilirii unui procent fix este recomandat ca ambele parti sa convina o valoare de investitie in care sa se incadreze si pe care sa o respecte. Modificarea acesteia atrage dupa sine ajustarea onorariului de proiectare, fie in avantajul clientului, fie a arhitectului, dupa caz.
Rata orara este o formula de calcul a onorariului practicata foarte mult in statele vest europene si reflecta cel mai corect munca depusa. Astfel de la bun inceput arhitectul poate estima cat timp are nevoie pentru a realiza un proiect tinand cont de toate elementele prezentate de beneficiar. Pe parcursul derularii proiectului pot aparea oricate modificari, ajustari sau doleante suplimentare din partea clientului, care maresc numarul de ore lucrate si tot odata onorariul arhitectului. In egala masura interesul este acelasi pentru arhitect avand in vedere ca este platit sa ofere beneficiarului ceea ce si-a dorit, efectuand toate studiile de solutie, intocmind oricate propuneri sunt solicitate.
Onorariul fix pentru un proiect este varianta utilizata in cazul proiectelor mici si mai ales atunci cand nici una dintre variantele prezentate anterior nu poate fi aplicata, onorariul total fiind prea mic in raport cu munca depusa. Deasemeni aceasta varianta se poate aplica in cazul proiectelor tip sau a proiectelor repetitive sau care necesita doar adaptare la spatiu fara alterarea conceptului general.
Cel mai mic pret pentru un proiect de arhitectura nu este solutia ideala. Luati in calcul ca si in cazul achizitiei unei masini ca un pret mic nu inseamna confortul sau calitatea la care ati sperat. In egala masura un pret exorbitant nu va garanteaza reusita proiectului. Asadar cumpatarea si introducerea altor factori in decizia de a lucra cu un birou de arhitectura sau altul este recomandata. Dintre factorii care va pot influenta decizia de a lucra cu un anume arhitect va putem sugera:
Asadar variantele de onorarii sunt diverse ca atare este recomandat sa discutati cu arhitectul care solutie de tarifare este optima pentru dvs si deasemeni luati in calcul si aspectele prezentate anterior, aspecte ce pot defini foarte clar valoarea corecta a unui pret solicitat pentru un serviciu.