Diferenta intre Birou Individual de Arhitectura si Societate Comerciala

Birou Individual de Arhitectura sau prescurtat BIA este o forma de organizare juridical de tip PFA (persoana fizica autorizata) ce ofera posibilitatea oricarui arhitect cu drept de semnatura sa profeseze intr-o forma legala si sa poate emite facturi clientilor sai.

proiecte si modele de case

Societatea comerciala sau prescurtat SC este forma de organizare pentru a putea desfasura activitati comerciale. Societatea comerciala sau firma are un domeniu de activitate, denumit cod CAEN, care in cazul activitatilor proiectare se refera la servicii de arhitectura si inginerie si se regaseste sub numarul 7111 din codul CAEN in vigoare valabil pe teritorului Romaniei.

Vezi portofoliul cu lucrarile One Design

Cu TVA sau fara

In timp ce biroul individual de arhitectura este o structura tip PFA, arhitectul care lucreaza folosind aceasta formula emite facturi fiscale fara a fi platitor de TVA. Cu alte cuvinte la onorariile sale nu se adauga TVA 24%, aceasta cota fiind suportata de catre client.

Pe de alta parte societatile comerciale functie de modul de  declarare la infiintare si veniturile obtinute in decursul unui an financiar in perioada post inregistrare pot fi fie neplatitoare de TVA, fie platitoare de TVA. Odata ce societatea comerciala depaseste cifra de afaceri de ...... devine automat platitoare de TVA.

Practic societatile comerciale contribuie mult mai mult la bugetul de stat de cat persoanele fizice autorizate pe de o parte si pot fi prezente pe piata mult mai mult timp pe de alta parte, avand in vedere resursele initiale necesare pentru demararea activitatii precum si investitiile realizate in decursul fiecarui an.

Personalul si timpul de proiectare

Arhitectii ce profeseaza sub forma unui birou individual de arhitectura sunt preponderent cei care lucreaza singuri, fara angajati si in sistem de subcontractare pentru specialitatile conexe cum sunt ingineria structurala si cea de instalatii.

Firmele de arhitectura au o structura organizationala clar definitiva avand arhitecti si ingineri cu experienta angajati permanenti si in unele cazuri chiar studenti in practica sau proaspat absolventi de facultate. Arhitectii angajati in firmele de arhitectura conlucreaza indeaproape cu inginerii specializati fie pe parte de rezistenta, fie pe parte de instalatii pentru realizarea unui proiect omogen, astfel incat executia sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Desemeni societatile comerciale ce activeaza in domeniul arhitecturii includ in structura de personal si angajati auxiliari care nu au legatura directa cu proiectarea dintre care putem enumera, contabil, responsabil de marketing, director comercial, etc.

Este simplu de inteles ca timpul in care se realizeaza un proiect este determinat de numarul persoanelor implicate precum si de experienta acestora. Este intotdeauna la latitudinea clientului determinarea timpului in care doreste ca proiectul sa fie finalizat precum si numarul sau experienta personalului implicat.

Logistica si dotari tehnice

Tinand cont de volumul mai mic de proiecte in cadrul unui birou individual de arhitectura este posibil ca dotarea cu echipamente IT si nu numai sa fie mai mica decat in cazul societatilor comerciale. Firmele de arhitectura avand personal permanent au nevoie de echipamente noi iar majoritatea serviciilor conexe nu sunt externalizate. Astfel este posibil ca o firma de arhitectura sa va poate oferi o solutie mai rapida si mai adaptata decat un birou individual. In plus ar trebui tinut cont si de faptul ca munca unui arhitect nu se incheie odata cu predarea proiectului ci continua si in faza de urmarire de santier, asa incat disponbilitatea arhitectilor pentru a face vizite regulate pe toate santierele ar trebui sa fie mai mare daca acestia lucreaza in firme ce au o structura organizationala clar definita si un prestigiu in piata castigat in timp si pe care cu certitudine si-l doresc imbunatatit.

Indiferent de modalitatea de exercitarea a profesiei va recomandam sa apelati la serviciile unui arhitect care va poate consilia astfel incat sa luati deciziile cele mai bune si adaptate bugetului disponibil.

Cere o cotatie

Toate articolele