Arhitect, designer sau proiectant

Arhitect ca terminologie este persoana care se ocupa de intocmirea unui proiect de arhitectura necesar pentru edificarea unei constructii. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane arhitect este un specialist in arhitectura sau specialist in intocmirea planurilor, in timp ce arhitectura este stiinta si arta de a proiecta si construi cladiri. Pentru a va lamuri care sunt diferentele intre diversele terminologii folosite va prezentam mai jos toate explicatiile necesare.

Arhitect diplomat este persoana care a absolvit facultatea de arhitectura, si-a sustinut examenul de diploma si este posesorul unei diplome ce ii confera dreptul de a intocmi doar anumite proiecte.  Dupa absolvirea studiilor universitare arhitectul diplomat poate realiza doar proiecte ce nu necesita obtinerea unei autorizatii de construire/demolare/reamenajare.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?Arhitect cu drept de semnatura este arhitectul care a absolvit cursurile universitare ale unei facultati de arhitectura, a obtinut diploma de arhitect, a efectuat un stagiu de pregatire pe o durata de 2ani in cadrul unui birou de proiectare sub indrumarea unui arhitect cu cel putin 5 ani experienta in domeniu si si-a sustinut examenul de obtinere a dreptului de semnatura. Dreptul de semnatura este oferit de catre Ordinul Arhitectilor din Romania, structura organizationala profesionala in care membrii au drepturi si obligatii. Orice arhitect cu drept de semnatura este inscris in Tabloul National al Arhitectilor ce poate fi consultat online. In urma obtinerii dreptului de semnatura arhitectul va intocmi si semna orice documentatie si proiect pentru care se va obtine o autorizatie de construire/demolare/reamenajare, etc, va sustine orice proiect in fata autoritatilor avizatoare, comisiilor din cadrul directiilor primariilor, consiliilor judetene, ministerelor. Arhitectul cu drept de semnatura are dreptul de a realiza orice constructie sau interventie asupra unei constructii existente atata timp cat respecta legislatia in vigoare.

Arhitect de interior este persoana care a absolvit cursurile facultatii de arhitectura de interior, institutie distincta fata de facultatea de arhitectura, si care poate intocmi proiecte de amenajare interioara. Deasemeni este o alta titulatura pe care si-o poate insusi un arhitect cu sau fara drept de semnatura daca lucrarile sale sunt preponderent amenajarile de interior si mai putin constructiile noi.

Designer este un termen general folosit in mai multe domenii nu doar arhitectura. Designer-ul ca formare universitara este in general absolvent al Facultatii de Arte si nu trebuie confundat cu arhitectul avand in vedere cunostiintele diferite pe care le ofera cele doua institutii de invatamant. In general designer-ul va poate consilia in alegerea si combinarea materialelor si texturilor, va poate defini stilul pe care vi-l doriti si impreuna puteti alege anumite piese de mobilier si decoratiuni ce va pot personaliza casa. In atributiile designerului nu intra elementele de constructie interioara, consilierea pe santier sau intocmirea unui proiect de arhitectura de interior.

Proiectant este un termen folosit pe scara larga si se refera la orice persoana ce activeaza in domeniul proiectarii. Aceasta terminologie nu face diferenta intre arhitect, inginer de rezistenta, inginer de instalatii sau orice alt fel de inginerii si este relativ incorecta avand in vedere ca fiecare dintre cei enuntati anterior au alta pregatire universitara si fiecare are experienta pe un domeniu bine definit.

Concluzia este ca trebuie sa apelati la un arhitect cu drept de semnatura care va poate oferi toate informatiile necesare privind orice proiect doriti sa realizati si in egala masura va poate indruma catre specialistii din domeniile ingineresti conexe. 

Cere o cotatie

Toate articolele