Ce face un antreprenor

Poate una dintre intrebarile pe care le primesc arhitectii cel mai des atunci cand proiectul este gata si trebuie decis constructorul. Pentru a va crea o imagina clara si a evita confuzia de termeni vom prezenta termenii cei mai des folositi in cadrul executiei. Asadar,

Constructorul este firma de constructii care realizeaza structura de rezistenta (fundatii, stalpi, grinzi, plansee), zidariile, finisajele exterioare si interioare, constructia acoperisului. Acesta dispune de personalul calificat pentru fiecare lucrare in parte si include dulgheri, zidari, fierar-betonisti, zugravi, parchetari, pietrari, precum si multe alti specialisti.

Seful de santier este persoana angajata in firma de constructii, deobicei inginer constructor, atributiile acestuia fiind coordonarea lucrarilor din santier, aprovizionarea cu materiale conform lucrarilor ce trebuiesc executate, coordonarea muncitorilor si nu in ultimul rand explicarea catre muncitori a etapelor de lucru si a detaliilor specificate de catre arhitect in proiect.

Dirigintele de santier este reprezentantul beneficiarului pe santier acesta verificand corectitudinea realizarii lucrarilor, intocmeste rapoartele pentru fiecare faza de executie, procesele verbale conform fazelor determinate, convoaca inspectorii primariei si a Inspectoratului de Stat in Constructii, solicita arhitectului sau inginerului de rezistenta detalii suplimentare si se asigura de implementarea proiectului conform celor stabilite.

Instalatorul sau firma de instalatii sunt cei care realizeaza traseele electrice si cablajele pentru instalatiile electrice, tevile si conexiunile pentru instalatii sanitare, tevile, traseele aferente si montajul echipamentelor de incalzire si racire pentru instalatii termice si optional monteaza traseele tubulaturilor si a conductelor pentru freon in cazul optarii pentru un sistem de ventilatie si/sau aer conditionat.

Depozitul de materiale de constructii furnizeaza in santier la comanda constructorului materialele brute necesare realizarii constructiei cum ar fi caramida, fier beton, material lemnos, invelitoare, etc.

Furnizorii de materiale sau echipamente speciale sunt societatile care detin spre exemplu statii pentru producerea betonului armat, statiile sortare pentru nisip, pietris, balast sau societati care inchiriaza utilaje precum pompe pentru turnarea betonului, schele, sisteme de cofraje metalice si popi de sustinere, utilaje pentru foraje sau sistematizare a terenului.

Furnizorii de finisaje interioare livreaza materiale in santier si optional pot furniza montajul specializat in cazul in care nu a fost contractat de constructorul general sau respectivele finisaje necesita un montaj special cu oameni pregatiti doar pentru respectiva operatiune.

Antreprenorul sau antreprenorul general asa cum mai este nenumit in piata de profil, este societatea care realizeaza coordonarea tuturor celor mentionati anterior si care asigura certificatele de garantie si buna executie a constructiei.

La randul sau antreprenorul poate fi verificat de catre o societate ce ofera servicii de management de proiect, societate care preia planurile echipei de proiectare formata din arhitecti si ingineri si in paralel cu devizele prezentate de antreprenor verifica corectitudinea informatiilor, a preturilor si a modul de implementare a proiectului.

Este bine de mentionat ca in orice proiect rolul beneficiarului indiferent daca este persoana fizica, juridica sau institutie publica este acela de a asigura finantarea stabilita prin contract in termenele si conditiile agreate fara a fi solicitat privind aspectele tehnice. Beneficiarul trebuie sa cunoasca doar cifrele de investitie si daca ceea ce si-a dorit prin proiect a fost implementat si cat de corect. Deaceea alegerea unui antreprenor este o decizie extrem de importanta la fel ca alegerea arhitectului sau a managerului de proiect.

Un antreprenor cu experienta poate gestiona foarte bine firmele contractate, poate realiza o pre-negociere a unor solutii tehnice, poate sfatui clientul privind anumite aspecte tehnico-financiare si poate sa prevada sau sa remedieze anumite probleme aparute in timpul executiei.

Deasemeni in sarcina antreprenorului se regaseste si obligativitatea de respectare a termenelor de executie in conditiile de calitate agreate cu beneficiarul. Penalizarile privind intarzierile si erorile de executie se aplica direct antreprenorului avand in vedere ca in costul total al executiei acesta incaseaza un procent pentru coordonarea si implementare proiectului.

Va sfatuim sa discutati cu arhitectul dvs posibilitatea de a discuta cu mai multi antreprenori si la recomandarea arhitectului si numai in prezenta acestuia sa analizati care sunt criteriile pe care le aveti in selectia de oferte, ce va v-a conduce la decizia finala. 

Toate articolele