Cum amenajam un dormitor mic?

Daca e sa privim partea plina a paharului, un dormitor de dimensiuni mici poate insemna un spatiu mai intim, mai confortabil si mai usor de pastrat curat. Dar poate crea si un sentiment de claustrofobie, ceea ce nu este de dorit pentru camera unde va petreceti cel putin opt ore pe zi. Pentru a evita acest lucru, e nevoie sa tineti cont de cateva trucuri de amenajari interioare, care vor transforma spatiul mic intr-un loc preferat din locuinta dumneavoastra.

Reguli generale pentru amenajarea unui dormitor mic

Culorile trebuie alese cu grija. Mai intai de toate, este bine sa stiti ca o paleta de culori pastel va da senzatia de spatiu mai mare. Nuantele pale ne duc cu gandul la un sentiment de calm, de deschidere si confort. Astfel, negrul, albastrul, movul, verdele-padure sau alte culori puternice vor inchide mult camera, de aceea este bine sa optati, mai degraba, pentru gri deschis, bleu, lila sau verde deschis. Nu numai ca aceste culori va vor relaxa ochii dupa o zi agitata de munca, dar va vor aduce mai aproape de confort.

Evitati mobilierul de mari dimensiuni. Desigur, acest fapt va face ca incaperea sa para si mai mica decat este deja, deci cea mai buna idee ar fi sa alegeti articole de mobilier nu foarte masive. Puteti opta pentru mobilier deschis la culoare, care nu numai ca va lumina camera, dar este si mai usor de intretinut. Totodata, e bine sa stiti ca mobilierul suspendat este mult mai recomandat, in cazul in care dormitorul dumneavoastra este unul micut. Sifonierele inalte, dar inguste, rafturile si dulapurile puse pe perete sunt solutia ideala pentru a castiga mai mult spatiu. E bine sa asezati patul mai degraba intr-unul din colturile incaperii, decat pe mijlocul camerei.

Folositi oglinzi. Daca mobilierul sau asezarea acestuia va permite, puteti crea ideea de spatiu mai mare daca alegeti sa folositi oglinzi. In afara de oglinzile clasice, puteti opta pentru mobilierul care vine deja cu usi din oglinda sau le puteti lipi ulterior pe usile sifonierului.

Lumina este foarte importanta. Ferestrele mari sunt un alt truc de care trebuie sa va folositi, daca va doriti sa creati ideea unui spatiu mai mare decat cel existent. Geamurile trebuie puse in valoare cu perdele cat mai fine, eventual din in sau voal, si draperii care nu lasa impresia de loc intunecat. Daca amenajarea interioara nu va permite sa va bucurati de lumina solara, mai aveti la indemana corpurile de iluminat sau luminile tip instalatie, care dau o tenta calda, de acasa, oricarui spatiu. Daca mobilierul camerei este unul de tip vechi, puteti opta pentru o lampa cu abajur, iar daca v-ati amenajat spatiul cu articole moderne, o instalatie cu globuri din hartie creponata colorata ar da o nota vesela dormitorului.

Accesorizati camera cu grija. Pentru o pata de culoare sau amprenta proprie, e recomandat sa nu renuntati la expunerea articolelor de design, cum ar fi tablourile sau alte obiecte decorative. Trebuie, totusi, sa optati pentru variantele miniaturale ale acestora, evitand ramele masive sau dimensiunile foarte mari. Pe un perete pastel sau alb, un tablou colorat va fi exact pata de culoare care ne spune povestea.

Exista o multime de variante prin care putem amenaja orice spatiu, indiferent de dimensiunile acestuia. Cu putina imaginatie si sfaturi de la specialistii nostri in design, orice camera sau locuinta, per total, se poate transforma in locul dumneavoastra preferat, in care abia veti astepta sa ajungeti.

Toate articolele