Avantajele si dezavantajele unei case pe un singur nivel

Vrei sa-ti ridici casa visurilor, dar nu te-ai hotarat daca o vrei cu etaj sau pe un singur nivel? Ambele variante sunt bune, insa e bine sa te gandesti care din cele doua situatii te avantajeaza cel mai mult. Iti aruncam o mana de ajutor, ca decizia ta sa fie una mai usoara.

Avantajele de a avea o casa doar cu parter

 1. Terasa si gradina vor fi mult mai aproape si mai usor de ajuns la ele. Ce poate fi mai placut decat sa poti iesi in cateva secunde din casa cu cana de cafea sau ceai si sa-ti incepi diminetile cu picioarele in iarba?

 2. Daca in gradina sau pe terasa sunt plantati copaci, te vei bucura imediat de umbra si racoare, fara sa fie nevoie sa pornesti aerul conditionat, in zilele toride de vara.

 3. Constructia unei case pe un singur nivel va costa mai putin, pentru ca amprenta ei pe pamant va fi una mai mica si fundatia acesteia va necesita o investitie mai mica, decat in cazul unei case cu etaj.

 4. Camerele unei case pe un singur nivel pot parea mai intime si gandul ca toata familia este aproape este un adevarat confort. Iti poti supraveghea copiii mai usor si camerele sunt mai accesibile.

 5. O casa pe un singur nivel este mult mai accesibila pentru persoanele in varsta, persoanele bolnave sau cu dizabilitati. Poate ca momentan nu e cazul sa te gandesti la aspectele acestea, insa timpul nu iarta pe nimeni si e posibil sa vrei sa-ti concentrezi energia pe altceva, decat pe urcatul scarilor, in cazul caselor cu etaj, cand vei ajunge la varsta pensiei.

 6. Spre deosebire de o casa cu etaj, locuinta pe un singur nivel iti va crea un spatiu mai intim si nu vei fi nevoit sa investesti in garduri inalte din piatra sau naturale, ca sa nu-ti simti spatiul intim invadat de privirile vecinilor.

Dezavantajele unei case pe un singur nivel

 1. Daca alegi sa iti construiesti casa intr-o zona in care peisajul este unul deosebit, e posibil sa pierzi o parte buna din priveliste, neavand un balcon la etaj, de unde te poti relaxa, admirand natura sau apusurile spectaculoase.

 2. Daca uiti sa acorzi o atentie sporita izolatiei casei, s-ar putea sa resimti temperaturile extreme. Astfel, vara e posibil sa-ti fie prea cald, iar iarna prea frig, din cauza distantei de la pamant.

 3. Spre deosebire de o casa cu etaj, e posibil sa simti lipsa luminii naturale, asta in cazul in care nu esti adeptul ferestrelor mari, care sa compenseze absenta etajului.

 4. Daca te hotarasti vreodata sa te extinzi cu constructia pe verticala, e posibil ca planul si fundatia casei sa nu-ti permita asta, fiind gandita pentru un singur etaj. E bine sa iti faci planuri, din punctul asta de vedere, pentru o perioada indelungata.

 5. Poti pierde o suprafata importanta din curte, pentru ca trebuie sa asezi toate camerele pe acelasi nivel, spre deosebire de o casa cu etaj. Daca ai o curte nu foarte generoasa, este mai bine sa alegi constructia pe doua sau mai multe nivele, in functie de necesitatile familiei tale.

Pune in balanta nevoile pe care le ai tu si membrii familiei tale si alege intelept cum vrei sa arate casa ta. Pentru idei si planuri bine puse la punct, iti stam la dispozitie pentru orice sfat.

Toate articolele