Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Odata finalizat proiectul de catre echipa de proiectare, arhitecti si ingineri, orice beneficiar ajunge la decizia privind constructorul cladirii. Incercam in randurile de mai jos sa va prezentam aspectele pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand sunteti in postura decizionala.
Firma de constructii. Societatile comerciale se constituite in baza legislatiei in vigoare avand ca domeniul principal de activitate realizarea constructiilor. Constructiile pot fi de mai multe feluri spre exemplu constructii civile si industriale, cele care se refera la cladirile cu diferite functiuni, inclusiv locuinte, birouri, depozitari, comert, constructii de infrastructura (drumuri, poduri, cai ferate), constructii edilitare (retele de apa, canalizare, gaze naturale, electricitate), constructii petroliere si petrochimice, constructii hidrologice, etc. In principiu cele mai raspandite sunt societatile ce realizeaza constructii civile si industriale.
O firma de constructii are angajati proprii, muncitori pe santier si personal la birou, utilaje, un stoc de materiale si multe altele. De aceea costurile unei firme de constructii se regasesc in valoarea totala a pretului solicitat. Orice beneficiar trebuie sa analizeze daca firma pe care doreste sa o contracteze detine utilaje proprii (in pret vor exista amortizarile pentru acestea, consumabile) sau daca le inchiriaza, ce dotari tehnice are (cofrage Tego, Doka, metalice sau de scandura, popi metalici, schela, etc) calificarea personalului din santier, existenta sau nu a unui sef de santier si pregatirea acestuia.
O firma de constructii va achizitiona materialele la un pret poate mai bun decat dvs direct datorita rulajului total determinat de toate santierele. Deasemeni paza pentru evitarea furtului materialelor din santier este tot in responsabilitatea societatii de constructii contractate. In cazul in care respectiva firma nu detine toate utilaje necesare acesta le poate contracta la preturi accesibile pentru beneficiar. Relatiile pe care societatea le are cu statia de betoane, furnizorii de material marunt, transportatorii sunt foarte importante in calculul final al proiectului.
Daca firma de constructii va poate furniza si un minim management de proiect prin intermediul unui persoane angajate ca manager de proiect atunci cu siguranta va puteti incadra in bugetul estimat corect de la bun inceput impreuna cu arhitectul si constructorul. De multe ori managerul de proiect este o firma separata contractata pentru a verifica corectitudinea proiectului si corelarea acestuia cu devizele transmise de catre constructor.
Asadar firma de constructii va poate scuti de foarte multe probleme, va poate oferi garantie pentru lucrarile executate si pentru materialele livrate chiar daca costurile de regie sunt ceva mai ridicate. In plus in fata oricaror controale societatea angajata va raspunde pentru calitatea lucrarilor, siguranta muncitorilor si toate neregulile aparute, scutind beneficiarul de interactiuni nedorite.
Echipa de constructori. In general aceste echipe sunt formate fie din oameni care au lucrat in diverse firme de constructii si au ales varianta de a lucrat cu 2-3 ajutoare pe cont propriu, fie pur si simplu se pricep sa construiasca fara a avea de cele mai multe ori calificari in domeniu. Echipele sunt create de un conducator care stie sa ii organizeze si sa ii coordoneze pentru a duce la bun sfarsit lucrarea. Aceasta este partea teoretica caci in practica lucrurile stau putin diferit de cele mai multe ori.
De cele mai multe ori o echipa de constructori nu detine logistica necesara, incepand cu utilaje mecanizate si terminand cu schela sau cofraje, fiind nevoiti sa le inchirieze in cazul in care beneficiarul solicita astfel de dotari. Altfel se folosesc solutii empirice, improvizate care pot afecta serios sistemul de constructie.
Echipele de constructori nu au in general o forma de organizare juridica astfel ca nu pot emite facturi, nu pot oferi garantii de buna executie si nu va pot prezenta calificarile personalului decat prin asigurarea verbala. In plus aceste echipe va vor oferi solutii care presupun mai multa munca fizica, in detrimentul celei mecanizate deoarece castigurile lor se bazeaza pe munca fizica nu prin inchirierea utilajelor.
Costurile lucrarii apeland la serviciile unei echipe de constructori pot fi aparent mai mici dar luati in calcul si costurile de inchiriere, aprovizionarea cu materiale de constructii pe care o veti face dvs, posibilitatea existentei furtului din santier sau vanzarea materialelor de catre muncitori, acestia nefiind supravegheati. Tot costurile reduse care va pot incanta ascund si calitatea proasta a lucrarilor executate plus imposibilitatea de a trage pe cineva la raspundere privind greselile aparute.
Va sfatuim sa puneti in balanta ambele solutii prezentate si impreuna cu arhitectul dvs sa decideti care solutie este mai buna pentru proiectul dvs si care sa se incadreze in bugetul stabilit, asumandu-va toate aspectele atat pozitive cat si negative.