Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Cladirile istorice sunt fie fascinante si provocatoare, fie o sursa constanta de probleme de orice tip. Cine le considera fascinante sau se afla in posesia sau administrarea uneia trebuie sa cunoasca toate exceptiile care se fac in cazul acestora din punct de vedere al regimului de folosire si actiunilor de intretinere.
Cand se pune problema consolidarii unei asemenea constructii, nu multa lume intelege care sunt procesele implicate si cum poate fi consolidat un asemenea imobil fara demolarea unei parti din acesta.
Noi, One Design, ne punem la bataie cunostintele si resursele pentru ca proiectele de consolidare, extindere sau reconversie a acestora sa se realizeze in mod corespunzator.
Curios este ca la consolidare trebuie nu doar sa se adauge elemente de rezistenta, ci sa fie, pe de o parte, adaugate cele care trebuie, iar pe de alta parte eliminate cele care trebuie. Aceasta diferentiere duc la un rezultat agreat si totodata precizat in corpul normelor privitoare la constructiile speciale sau de patrimoniu.
Cei care activeaza in constructii recunosc ca doar cei mai priceputi dintre ei au ocazia sa lucreze pe un astfel de proiect. Restauratorii sunt crema in domeniul cladirilor istorice, deoarece acestia lucreaza la fatada de care lucratorii in constructii standard nu au voie sa se atinga.
Acestia din urma povestesc intregii branse cum ca ranforsarea este efectuata inainte, de catre proiectantii precum noi, si se folosesc pe interior panouri prefabricate si premontate. La fel si pentru sistemele de termoizolatie si hidroizolatie.
Pana si gaura data cu bormasina trebuie sa nu existe pe ambele parti ale peretelui, ci doar pe partea interioara. A strapunge pelicula exterioara de material de constructie este strict interzis la cladirile istorice!
O singura greseala poate compromite intreg proiectul, iar repercusiunile se pot resimti cu gravitate.
Consolidarea constructiilor existente nu revolutioneaza aspectul, nu imprima o alta maniera de utilizare a suprafetei interioare, asadar nu intervine deloc in acest sens. Rezistenta la cutremure, la greutate si la precipitatii trebuie sa ramana la un nivel constant, si asta este tot ceea ce inseamna consolidarea.
Caracterul de cladire istorica adauga un plus de complexitate abordarii privind consolidarea. Cu cat provocarea este mai mare, cu atat efectele sunt binevenite mai mult! Iar istoria poate fi protejata in continuare asa cum merita! Daca stilul arhitectural conservat permite acest stil de amenajare interioara descris de noi, atunci recomandarea noastra este adoptarea acestui stil imediat dupa consolidare.
Este important pentru noi ca natiune sa protejam cladirile apartinand unui trecut incarcat de multe evenimente, multe tendinte si multe alte secrete ale unei vieti traite frumos.