10 greseli pe care ar trebui sa le eviti cand iti ridici o casa

Construirea casei tale este un moment foarte important din viata ta si a familiei tale, pentru ca spatiul conceput, in colaborare cu specialistii in domeniu, va reprezenta pentru ani si, poate, generatii intregi, un camin, locul cel mai drag. E posibil sa fii asaltat de entuziasm si sa uiti cateva aspecte extrem de importante de care trebuie sa tii cont din start, pentru a-ti micsora costurile de renovare sau mentenanta ulterioare. Iti prezentam cateva din detaliile la care, poate, ai uitat sa te gandesti, atunci cand ai pus pe hartie planul casei tale.

Cand iti faci planul pentru casa visurilor tale, nu uita sa verifici daca nu cumva:

  1. Ai uitat sa iei in calcul sistemul de incalzire, ventilatie si aer conditionat. E, poate, cel mai important aspect, atunci cand te apuci de construit. Acordand o importanta mare acestei etape, te asiguri ca vei tine mucegaiul si temperaturile extreme departe de caminul tau. Asigura-te ca aparatura pe care o vei instala in viitoarea casa va face fata suprafetei acesteia si iti vei putea incalzi sau raci camerele asa cum iti doresti. Daca puterea lor este prea mica, nu vei fi multumit de conditii, iar daca este prea mare, te vei trezi cu facturi exorbitante la energie.

  2. Nu ai stabilit suprafata camerelor intr-un mod eficient. Inspirati de filmele americane, cu totii ne-am dori o camera de dressing imensa, in care sa ne incapa, in sfarsit, toate hainele. Dar oare nu ar fi mai indicat sa ne stabilim clar nevoile si, mai degraba, sa beneficiem de o baie, langa dormitorul matrimonial, in locul acelui dressing?

  3. Nu ai luat in calcul destinatia casei. Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui, ca sa eviti acest rezultat, sunt: Pentru cat timp vreau sa locuiesc in aceasta casa? Vreau sa am copii si sa ii cresc in aceasta casa? Am adaptat casa la posibilele nevoi pe care le voi avea la varsta a treia?

  4. Ai uitat de lumina naturala. Foarte importanta pentru energia casei, lumina naturala trebuie sa inunde cat mai mult camerele. E necesar sa iei in calcul din start pozitionarea si marimea ferestrelor, ca sa nu fii nevoit sa folosesti lumina artificiala decat dupa caderea intunericului.

  5. Ai conceput camere care nu mai au nicio destinatie. Tot de la Hollywood am preluat si ideea ca o camera de jocuri sau o sala de fitness ar fi potrivite chiar la noi acasa. Dar dupa ceva timp, tot ce gasim in aceste camere sunt haine depozitate, in lipsa de alt spatiu. Sunt necesare toate aceste camere, de care, pana la urma, nu ne mai folosim?

  6. Ai asezat dormitorul matrimonial gresit. Spatiul cel mai intim din casa ar trebui asezat cat mai departe de orice sursa de zgomot, cum ar putea fi peretele dinspre strada sau un garaj. Astfel, te asiguri ca somnul si momentele de relaxare sunt ferite de orice sursa de stress. Ideal ar fi sa alegi pozitia dormitorului in cel mai indepartat loc al casei, eventual spre gradina.

  7. Ai asezat bucataria prea departe de usa de la intrare. Cand vii de la cumparaturi, tot ce nu iti doresti este sa fii nevoit sa traversezi toata casa, pentru a putea pune cumparaturile in frigider. Bucataria ar trebui sa fie cat mai aproape de garaj sau usa principala, pentru un acces facil.

  8. Ai lasat pe cineva sa intervina in planurile tale. Tu stii cel mai bine ce ti se potriveste tie si familiei tale si care sunt cerintele, pentru un confort sporit. Nu lasa nicio ruda sau vreun prieten sa-ti strice planurile in ceea ce priveste viitoarea ta casa, pentru ca nu va locui cu tine si vei regreta ca ai plecat urechea la parerile altora. Cere doar sfatul celor avizati in domeniu!

Indiferent de cum iti imaginezi ca va arata casa ta, noi iti stam la dispozitie cu sfaturi si servicii de specialitate.

Toate articolele