Tipuri de expertize tehnice

In mod curent primim solicitari pentru realizarea de expertize tehnice, persoanele care intentioneaza sa apeleze la aceste servicii nestiind exact ce au nevoie si cine se ocupa de intocmirea acestora, de aceea am decis sa clarificam cateva aspecte, venind in sprijinul tuturor celor interesati.

Expertizele tehnice se pot imparti in doua categorii:

Expertizele tehnice de specialitate se realizeaza pentru domeniile reglementate privind calitatea in constructii de catre persoane cu studii universitare atestate de catre Ministerul Dezvoltarii ca membri ai corpului expertilor tehnici, pentru urmatoarele domenii:

Ai nevoie de o expertiza tehnica pentru constructii? Apeleaza la noi!

Pentru oricare dintre cerintele enumerate anterior Ministerul Dezvoltarii realizeaza sesiuni de atestare a specialistilor pentru acordarea dreptului de intocmire si semnare a expertizelor tehnice si includerea acestora in corpul expertilor tehnici.

Fiecare expertiza se bazeaza pe studii de teren, masuratori si incercari, determinari in-situ sau in laborator efectuate de personal specializat si atestat de catre diverse institutii, care fundamenteaza elementele de pornire, baza, de la care expertul tehnic incepe analiza respectivei constructii.

Raportul de expertiza tehnica se realizeaza in diverse scopuri, cele uzuale fiind de determinare a unor deficiente si masurile care se impun pentru remedierea acestora si eventuala crestere a sigurantei si calitatii constructiei.

Expertizele tehnice judiciare se intocmesc de catre persoane cu studii superioare in diverse domenii atestate de catre Ministerul Justitiei si ale caror rapoarte se utilizeaza in general in raporturile conflictuale dintre doua parti.

Diferenta dintre expertiza tehnica de specialitate si cea judiciara este ca prima este realizata de o persoana atestata de Ministerul Dezvoltarii in scopul constatarii unor deficiente tehnice si propunerea unor solutii de imbunatatire, in timp ce a doua este realizata de o persoana atestata de Ministerul Justitiei in scopul constatarii unor interpretari eronate sau incalcari ale legislatiei aplicabile.

De cele mai multe ori sunt solicitate expertize judiciare, care nu fac obiectul de activitate al societatilor de proiectare. Al doilea tip de solicitare este pentru expertize tehnice privind rezistenta si stabilitatea constructiilor, acest domeniu fiind cel mai vast si cu cele mai multe aspecte si probleme de tratat. Daca o cladire nu rezista la seism este cu siguranta mai important decat faptul ca scara de acces sau rampa pentru persoane cu dizabilitati nu sunt realizate corespunzator.

Fara a diminua importanta nici unei expertize tehnice de specialitate pentru domeniile arhitectura si instalatii, putem afirma ca stabilitatea structurii de rezistenta este cea mai importanta, de aceea si numarul tot mai mare de solicitari in aceasta directie, mai ales ca verificarea conformitatii structurilor de rezistenta este obligatorie prin lege pentru orice tip de constructie, fiind vorba de siguranta ocupantilor cladirii, a persoanelor care se afla in vecinatate sau tranziteaza in proximitatea acesteia.

Expertizele tehnice de arhitectura vizeaza in general aspecte ale cladirii dupa cum urmeaza:

Asa cum putem observa, diferenta dintre cele doua tipuri generale de expertize, de specialitate si judiciara, este cat se poate de clara, dar termenii utilizati genereaza suficient de multa confuzie. One Design isi ofera sprijinul in cresterea calitatii constructiilor prin oferirea serviciilor de expertizare a constructiilor prin intermediul specialistilor angajati permanent si temporar si sustine in continuare faptul ca siguranta populatiei este cel mai important aspect pe care fiecare investitor, beneficiar sau administrator al unei cladiri trebuie sa il aibe in vedere pentru limitarea efectelor in cazul unor situatii deosebite ce pot genera inclusiv pierderi de vieti omenesti.

arh. urb. Paul SAMSONESCU

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele