Recensamant si date statistice

Recent autoritatile statului roman au inceput un nou recensamant al populatiei si locuintelor care se va desfasura in acest an din martie pana in iulie avand ca scop actualizarea informatiilor privind populatia si gospodariile, ultimul recensamant national fiind realizat in 2011.

Datele pe care urmeaza sa le furnizeze fiecare cetatean sau reprezentant al gospodariei, vizeaza in principal numarul de persoane care locuiesc la o adresa si modul in care acestia traiesc. Toate aceste date vor fi colectate si analizate de catre Institutul National de Statistica (INSSE) si au ca principal scop elaborarea cat mai exacta a statisticilor privind populatia.

Importanta recensamantului si obtinerea datelor statistice

Este important de inteles ca aceste date ajuta extrem de mult autoritatile publice locale si centrale in stabilirea strategiilor de dezvoltare, planificare si evaluarea a costurilor necesare pentru cresterea nivelului de trai al populatiei, iar cateva aspecte extrem de importante le vom evidentia in continuare.

Orice primar al unei localitati doreste sa stie care este numarul real al populatiei, atat cea domiciliata pe raza localitatii cat si cea rezidenta, acest element fiind extrem de important in stabilirea prioritatilor manageriale si investitionale. Pentru o comuna periurbana care oficial are 6000 de locuire, iar in realitate sunt stabiliti 12.000 locuri, fara a avea documente de sedere, este vital ca aceste cifre sa apara in statistici pentru a-si putea creiona corespunzator bugetul de investitii pentru infrastructura de utilitati publice, transport, servicii de salubritate, etc. Fara documente care sa ateste numarul real al populatiei dintr-o localitate sau areal, nu pot fi evaluate nevoile, iar toate documentatiile de fezabilitate vor fi eronat intocmite.

Ai nevoie de o documentatie de urbanism? Apeleaza la noi!

Recenzarea presupune determinarea unor cifre. Daca intr-o parte a localitatii se constata o dublare a numarului populatiei, chiar daca aceasta nu are domiciliul stabilit in acea zona, se pot introduce in prioritatile bugetare edificare unei gradinite, a unei scoli, dispensar medical sau crearea unei noi sectii de votare pentru perioada electorala, astfel ca populatia din acea zona sa poata beneficia echitabil de acces la servicii publice, educatie, invatamant si sa isi poata exprima optiunea de vot in mod liber.

Este cunoscut faptul ca dintre tarile Uniunii Europene Romania este deficitara la capitolul date statistice, astfel ca specialistii implicati in planificare, amenajarea teritoriului, urbanism si toate domeniile conexe, incepand cu urbanistii, continuand cu arhitectii, ingineri de drumuri, de retele edilitare, topografie, etc realizeaza documentatii fara a avea suficiente date statistice, astfel ca multe dintre acestea nu se concretizeaza in proiecte finantabile si implicit raman doar pe hartie, fara a genera vreun beneficiu comunitatii.

Informatii privind gradul de ocupare al locuintelor este extrem de important pentru autoritatea publica locala pentru a stabili consumul real de utilitati publice, apa, canalizare, energie electrica sau gaze naturale in scopul demararii unor studii de fezabilitate pentru extinderea acestor retele si dimensionarea corespunzatoare prin asigurarea debitelor si presiunilor reale, avand in vedere si aparitia unor noi imobile care urmeaza a fi bransate.

Ar fi de subliniat faptul ca exista optiunea de parteneriate tripartite prin care autoritatea locala (primaria) impreuna cu operatorul unei retele de distributie a energiei, gazelor naturale, apei potabila sau canalizarii menajere, alaturi de cetatenii interesati sa stabileasca un protocol public-privat, in baza caruia se stabilesc cotele de participare ale fiecarie parti – primarie, operator, consumator – si din care cetateanul este cel avantajat, suportand cea mai mica parte a investitiei in extinderea retelei deoarece va fi un consumator de utilitati pe care le va achita lunar in baza facturilor emise. Astfel de parteneriate public-privat pot fi realizate doar daca exista suficiente informatii si cifre privind situatia reala din teren si intentia cetateanului privind cresterea nivelului propriu de trai.

Tot referitor la locuinte este important a se determina tipul de locuire, individuala, semi-colectiva, colectiva, numarul de proprietati detinute pentru a se putea fundamenta programele guvernamentale de construire a locuintelor pentru tineri, de serviciu sau de necesitate.

Impactul recensamantului asupra dezvoltarii urbane si rurale

In baza informatiilor colectate si procesate privind locuirea se poate stabili si nevoia de spatii destinate comunitatii precum parcuri, zone verzi, baze sportive, sali de sport, spatii culturale derulate de companiile nationale de investitii prin programele aflate in derulare si pentru care autoritatile publice locale pot depune solicitari de inscriere si obtinere a finantarii doar in baza un documentatii intocmite si fundamentate corespunzator.

Din punct de vedere al transportului exista doua componente de interes care rezulta in urma colectarii datelor din recensamant: numarul real al populatiei din anumite zone in vederea extinderii liniilor de transport public al persoanelor si infiintarea de statii de preluare, auto sau feroviare, precum si necesitatea crearii de noi artere de circulatie, extinderea si supralargirea celor existente in raport cu numarul de masini detinute de catre locuitori si care fac naveta catre alte zone ale localitatii sau in localitati vecine. Crearea de centuri ocolitoare, pasaje de trecere peste alte cai de circulatie, stabilirea unor noi drumuri se poate realiza in baza datelor statistice care sunt preluate in strategii de dezvoltare locala si in planurile urbanistice zonale sau generale ale localitatilor, documente programatice si de reglementare in baza carora consiliile locale initiaza proiectele si adopta valorile de investitie, precum si sursa de finantare.

Este important de inteles ca fezabilitatea unui proiect si sansele acestuia de a fi finantat cresc daca documentatiile tehnice intocmite se bazeaza pe date reale, actuale si fundamenteaza optiunile proiectantilor exprimate in documentatiile tehnice. Autoritatile centrale pot aviza mai usor aceste documentatii, operatorii retelelor pot contura planuri de extindere a infrastructurii pe care o gestioneaza, asigurandu-se astfel o dezvoltare durabila, fara risipirea banilor publici, iar in final autoritatea de management a unui program de finantare primeste o imagine clara a necesitatii, scopului si obiectivelor unui proiect de dezvoltare.

Sunt suficient de multe persoane sceptice care nu doresc sa participe la recensamant invocand notiuni legate de protectia datelor cu caracter personal, manipularea, etc, neintelegand de fapt ca lipsa implicarii, a simtului civic, conduce automat la stagnarea dezvoltarii si imposibilitatea aparatului de guvernanta locala de a genera proiecte benefice comunitatii, proiecte ce impacteaza si modul de viata al cetateanului refractar la recenzare.

Din perspectiva societatii de proiectare in urbanism, arhitectura si inginerie, consideram ca demersul recensamantului este absolut normal, firesc, iar gradul de participare ar trebui sa fie cat mai mare, atat pentru a-i sprijini pe alesii locali si proiectanti in elaborarea strategiilor si proiectelor, cat si pentru propria sprijinire a comunitatii de a-si creste nivelul de trai prin implementarea proiectelor de dezvoltare si actiune locala, care in final genereaza noi locuri de munca, contribuie la cresterea valorii imobiliare a proprietatii si impulsioneaza mediul privat spre noi investitii generatoare de taxe si impozite la bugetele locale si de stat, sume de bani din care se pot realiza alte proiecte in viitor.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele