Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Mostenirea unui imobil cu probleme juridice, urbanistice si implicit legale are repercusiuni majore in evolutia procesului de intrare in legalitate si mai departe in obtinerea altor autorizatii de construire pe acel amplasament pentru beneficiarul de drept.
De cele mai multe ori trecerea anilor si implicit, lipsa de interes fata de imobilele deținute pot genera repercusiuni majore pentru cei ce la un moment dat vor deveni, în urma unei succesiuni, proprietari. Dreptul la mostenire este un drept garantat de Constitutia Romaniei (articolul 46), asadar fiecarui cetatean i se cuvine prin drept constitutional mostenirea bunurilor pe care este indreptatit sa le aiba in posesie.
Subiectul este unul tabu avand in vedere faptul ca cele mai multe persoane refuza sa se implice, sau, celor ce sunt direct vizați le este greu sa se organizeze după pierderea suferita așteptând momentul oportun pentru a acționa. Exemplele sunt nenumărate și survin din cauza delasarii care nu face decât sa agraveze situația.
Cel mai intalnit dintre acestea se refera la dorinta noului proprietar de a edifica un nou imobil pe terenul pe care sunt deja constructii existente sau dorinta de a extinde o cladire de pe teren. Deși la prima vedere ar putea reprezenta un proces destul de usor, acesta se complica in momentul in care beneficiarului i se comunica faptul ca trebuie sa existe acte ale constructiilor existente, trebuie sa se faca actualizari cadastrale, expertiza tehnica asupra imobilului si implicit relevee dacă este cazul. Astfel procesul devine anevoios si costurile se modifica.
Nu vrem sa ascundem faptul ca au fost beneficiari care au dobandit prin mostenire imobile asupra carora s-a intervenit fara autorizatie, acestea fiind amplasate in zone protejate. Dupa cum stim, mostenirea vine la pachet atat cu beneficii, cat si cu obligatii si raspunderi. In acest caz, actualul proprietar raspunde in fata legii si trebuie sa ia toate masurile urmarind procedurile legale de intrare in legalitate pentru a putea autoriza interventiile viitoare pe care si le doreste. Mai multe detalii despre lucrari asupra constructiilor incadrate ca Monumente Istorice sau aflate in zone protejate vom vorbi intr-un articol viitor.
Trebuie neaparat sa mentionam ca de cele mai multe ori procesul se poate bloca inainte de finalizarea actelor de succesiune propriu-zise, deoarece notarul care va autentifica Certificatul de mostenitor va solicita efectuarea cadastrului pentru a vedea ce imobile, teren si constructii, va lua in considerare in cazul impartirii bunurilor. Daca pe teren exista constructii neintabulate, acestea nu pot fi cuprinse in certificatul de mostenitor, deci nici succesiunea nu poate fi facuta. Cu alte cuvinte constructia edificata fara acte se afla pe terenul proprietarului, dar nefiind intabulata pe niciun nume, aceasta este a nimanui, deci, nu poate fi mostenita.
Importanta "actelor la zi" este foarte mare in astfel de cazuri deoarece pentru un imobil cu o istorie anevoiasa si lunga poate scuti noul proprietar de drumuri si bani dati in plus. De cele mai multe ori insa beneficiarul se trezeste la propriu in aceasta situatie si cumva trebuie sa-i dea de cap. Pentru aceste cazuri arhitectul este solutia deoarece acesta, prin prisma meseriei si a experientei acumulate ca sef de proiect reuseste sa gestioneze foarte bine aceste situatii, sa gaseasca solutii utilizand toate resursele sale pentru a obtine rezultate maximale.
Daca pentru multi mostenirea este considerata a fi un punct de pornire, pentru cei mai multi aceasta este de fapt un punct de blocaj care genereaza teama, iar cumulat cu starea emotionala in care mostenitorul se afla ar putea conduce la renuntare si abandon. Arhitectul este întotdeauna la un apel sau e-mail distanta. Rolul sau este extrem de important în procesul de înțelegere și mai ales de clarificare al tuturor necunoscutelor.
În ciuda faptului ca zi de zi lucram cu proiecte atât de diverse, trebuie sa recunoastem faptul ca aceasta speță a moștenirii adaugă acea nota emoțională greu de regăsit în alte cazuri. A discuta cu beneficiarul lucruri ce fac referire la un imobil care nu este doar al lui, ci de fapt, este parte din el, din amintirile sale, reprezinta o modalitate unica de a crea arhitectura bazata pe o referința extrem de umana. A identifica problemele si a găsi soluții, la acestea sunt parte din rolul pe care un arhitect il joaca în societate prin prisma carierei pe care si-a ales-o.
Prin publicarea acestui articol ne dorim sa contribuim la înțelegerea și conștientizarea unor spete in care dumneavoastră v-ati putea afla care pot fi prevenite dacă apelați la specialisti din domeniul arhitecturii si al urbanismului.
arh. Patricia Maria SAVU - arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design