Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Fiecare persoana isi pune aceasta intrebare si doreste sa obtina un raspuns cat mai rapid. Onorariile de proiectare variaza in functie de mai multi parametri determinati de solicitarile beneficiarului si de amplasamentul pe care se va construi.
Valoarea pretului de proiectare este determinat de complexitatea proiectului, conditiile de teren, vecinatatile, iar toate acestea determina numarul de avize necesare si complexitatea acestora. In mod evident, a proiecta o casa „in camp” este mai usor decat o casa urbana, dar costurile s-ar putea sa fie aceleasi daca casa din camp are o suprafata de 3 ori mai mare decat cea urbana.
Valoarea totala platita pentru un proiect se compune din urmatoarele:
In situatia in care este necesar intocmirea unei documentatii de urbanism de tip PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) sau PUZ (Plan Urbanistic Zonal) aceasta se va include in lista costurilor mentionate anterior si se va evidentia separat de celelalte faze impreuna cu toate documentatiile preliminare necesare.
Orice beneficiar se poate afla in diverse faze in momentul in care apeleaza la un arhitect pentru realizarea proiectului de casa, astfel ca unele etape s-ar putea sa le fi parcurs deja. Este important de retinut faptul ca orice documentatie sau studiu trebuie sa respecte prevederile legale in vigoare pentru a putea fi avizata si aprobata si cel mai important, acolo unde exista un continut cadru, acesta trebuie urmat intocmai. Ar mai fi de adaugat faptul ca este recomandat ca orice studiu sau documentatie sa se intocmeasca dupa o vizita pe amplasament pentru prelevarea informatiilor necesare, specifice fiecarei etape si evitarea intocmirii acestora „din birou” dupa bunul plac al intocmitorului pentru a evita surprizele extrem de neplacute pentru beneficiarul constructiei.
Revenind la costuri, putem mentiona ca fiecare societate isi stabileste propriile onorarii raportandu-se la cheltuielile fixe (salarii, chirie, utilitati, etc.), capacitatea tehnica de intocmire a proiectelor, gradul de implicare si nu in ultimul rand experienta profesionala in domeniu.
Recomandam tuturor beneficiarilor de proiecte sa se documenteze asupra experientei arhitectului pentru ca in majoritatea cazurilor aceasta face diferenta intre un proiect bine facuta, avizabil, autorizabil si mai ales, cel mai important, executabil. Nimeni nu isi doreste sa plateasca „doar niste hartii” in baza carora sa obtina autorizatia de construire si sa constate ulterior lipsuri din documentatie, proiecte copy-paste care nu au legatura cu amplasamentul, cu forma, dimensiunea, proportia acestuia sau care nu pot fi respectate de catre constructor deoarece prezinta mai deficiente de intocmire si redactare.
Tinand cont de toate prevederile actuale in vigoare privind standardele de constructie va avertizam asupra situatiilor in care proiectele nu respecta normele in vigoare si sunt respinse ca fiind neconforme de catre autoritati. Exista suficient de multe mituri privind modul de constructie, dar cel mai important aspect este cel cu privire la respectarea calitatii in constructii conform normativelor actuale. Accentuam acest aspect prin sublinierea faptului ca legislatia s-a schimbat foarte mult in 2016 si mai ales in 2019 si 2020, astfel ca ceea ce se accepta in urma cu 5-10 ani, astazi este cosiderat ca fiind insuficient, iar proiectele trebuiesc adaptate si conformate cerintelor actuale.
Deasemeni tinand cont de faptul ca tot mai mult constructori doresc sa bugeteze cat mai bine o constructie, solicita cat mai multe detalii proiectate si informatii livrate de catre arhitect in documentatiile tehnice intocmite, inclusiv liste de cantitati cu materialele utilizate si lucrarile necesare. Traim intr-o perioada dinamica in care cea mai importanta resursa este timpul, astfel ca si constructorii isi doresc sa oferteze cat mai repede, pe baza informatiilor din proiect, pentru a incepe cat mai curand lucrarea, in cazul in care sunt desemnati ca fiind castigatori ai selectiei de oferte.
Atunci cand realizati selectia de oferte pentru proiectare aveti in minte urmatoarele aspecte:
Este important sa comparati „mere cu mere si nu mere cu pere” pentru a ajunge la un numitor comun si pentru a realiza o analiza corecta. In plus, incercati sa urmariti si competentele profesionale dobandite de catre arhitect, mai ales ca acesta va fi sef de proiect si va gestiona intregul proces. In foarte multe situatii este extrem de importanta experienta acestuia, calificarile si certificarile profesionale obtinute in timp.
Pretul cel mai mic poate fi un criteriu de selectie cu conditia ca analiza tehnica a ofertei sa fie corect realizata. Pentru acelasi tip de servicii, complexitate, durata, implicare pretul cel mai scazut poate fi utilizat ca parametru final, dar doar in conditiile unei evaluari tehnice similare. In alte conditii, in care din punct de vedere tehnic ofertele difera, criteriul „pretul cel mai mic” nu este relevant avand in vedere ca cel putin una dintre oferte contine mai putine servicii sau livrabilele, proiectul in sine va avea o calitate mai scazuta in detalii, tehnicitate si coerenta.
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design