Recensamantul locuintelor din Romania

Acum putin timp am publicat un articol in care prezentam importanta realizarii recensamantului locuintelor si persoanelor din Romania in scopul obtinerii unor date reale pe baza carora autoritatile publice locale si centrale sa isi poata elabora strategiile de dezvoltare nationale, regionale si locale care vor conduce la progresul comunitatilor si imbunatatirea nivelului de trai.

Am observat in ultima perioada nenumarate dispute in mediul online, pe canalele de comunicare ale social media prin care cetatenii isi exprima pareri asupra recensamantului, scopul real al acestuia, fara a fi vazut continutul chestionarelor si datele care sunt solicitate.

In primul rand, orice cetatean al tarii se identifica prin codul numeric personal (CNP). Atunci cand vorbim despre o actiune de importanta majora precum recenzarea persoanelor si locuintelor, identificarea corecta a persoanelor se realizeaza exclusiv in baza CNP-ului. Cealalta informatie important este domiciliul persoanelor, pentru a stabili daca cetatenii domiciliaza la adresa sau au alta adresa de resedinta. Trebuie inteles ca locul unde fiecare persoana locuieste de fapt este important pentru a stabili gradul de aglomerare al localitatii, nicidecum ca ar interesa pe cineva adresa dvs efectiv.

Date ale recensamantului locuintelor

Chestionarul prevede si intrebari privind tipul cladirii – locuinta individuala, cuplata, insiruita, colectiva sau alte destinatii, precum si anul realizarii constructiei. Aceste date determina indicatorii privind modul de locuire preferat al romanilor, procentele distribuite fiecarui mod in parte si vechimea fondului construit. Aceste analize influenteaza decisiv investitiile imobiliare private, pe cele publice privind realizarea de locuinte pentru tineri, sociale sau de necesitate, cu predilectie in mediul urban.

Informatiile colectate privind materialele de constructie utilizate vor determina indicatorii privind calitatea locuirii in tara noastra, rezultand procentajele pentru fiecare tip de constructie cu destinatia de locuinta. Pe baza acestor indicatori se vor putea realiza strategiile de dezvoltare, planurile de urbanism general ale localitatilor si foarte important se vor putea realiza strategii si planuri de prevenire a dezastrelor in caz de forta de majora, cum ar fi incendiile, alunecarile de teren, cutremurele si inundatiile. Este important de subliniat faptul ca starea imobilelor este determinata de calitatea materialelor de constructie, anul edificarii si amplasamentul acestora, astfel ca pentru a realiza o strategie de protejare a populatiei si pentru elaborarea unor programe de stramutare in zone si imobile sigure, aceste informatii sunt vitale pentru autoritatile centrale.

Ai nevoie de o documentatie de urbanism? Apeleaza la noi!

In formularele prezentate pentru recenzarea locuintelor se solicita informatii ce creioneaza imaginea spatiului locativ. In temeiul Legii 114/1996 privind legea locuintelor sunt considerate spatii de locuit doar camerele, fara baie si bucatarie, fapt mentionat si in formular, iar suprafata solicitata este cea a camerelor de locuit. Ulterior centralizarii datelor se vor putea realiza statisticile privind suprafata in metri patrati de locuit ce revine diverselor localitati si categorii de cetateni, indicator care poate influenta piata imobiliara.

Tot in cadrul formularului se solicita informatii privind amplasarea bucatariei si baii, daca sunt in interiorul locuintei, in afara sau nu exista. Au fost incluse si intrebari privind sistemul de alimentare cu apa (din retea, din put sau fara alimentare) si modul de realizare a evacuarii apelor menajere uzate – in reteaua de canalizare, fosa septica sau fara canalizare. Desigur ca pentru toate optiunile au fost incluse si „alte optiuni” pentru a acoperi cat mai multe cazuri si situatii aparute. Toate informatiile colectate se vor traduce intr-o analiza a nivelului de echipare a locuintelor, interesul fiind pentru cele din mediul rural, unde este cunoscut faptul ca multe locuinte contin doar camere, in timp ce baia si bucataria se afla in afara. Pentru aceste gospodarii autoritatile isi vor putea fundamenta decizia privind programele de sprijinire financiara in vederea modernizarii locuintelor prin crearea de bai si bucatarii in interior sau de realizare a retelelor edilitare de alimentare cu apa si canalizare.

Mai departe formularul solicita informatii privind bransarea la reteaua de energie electrica, modul de incalzire a locuintelor, existand optiuni pentru centrala proprie, termoficare, etc, tipul de combustibil utilizat pentru incalzire si prepararea apei calde menajere, aici fiind o lista lunga cu diverse tipuri de combustibili incepand cu gaze naturale, lichefiate, continuand cu combustibili solizi pana la energie electrica. Aceste informatii transpuse in cifre statistice vor defini tipul de resurse energetice utilizate pentru incalzire si se vor putea elabora strategiile privind utilizarea sustenabila a resurselor si programele de extindere, modernizare si eficientizare a retelelor de distributie si transport a energiei aflate atat in proprietate publica, cat si semi-publica, semi-privata sau privata, ca parte a viitoarei strategii nationale de eficientizare energetica.

In cadrul documentelor pregatite de catre Institutul National de Statistica pentru acest recensamant au fost incluse si intrebari privind utilizarea surse de energie verde in cadrul gospodariilor referindu-se la existenta panourilor fotovoltaice sau a turbinelor eoliene, informatie care va fi valorificata in intelegerea situatiei reale privind gradul de implementare a sistemele alternative de producere a energiei in contextul agendei Uniunii Europene privind reducerea amprenetei de carbon. Intrebarea privind existenta aerului conditionat va determina un alt indicator important pentru dimensionarea corespunzatoare a retelelor de distributie a energiei electrice de catre operatorii acestora.

Intrebarile referitoare la tipul tamplariei existente (PVC, aluminiu, lemn), reabilitarea termica a imobilului prin realizarea anveloparii, schimbarea ferestrelor, inchiderea balcoanelor sau termoizolarea acoperisului vor genera indicatori privind starea mediului construit si nivelul de performanta energetica al acestuia, ceea ce va fundamenta viitoarele programe locale si nationale de crestere a eficientei energetice a imobilelor si cresterea calitatii vietii locuitorilor.

Date despre locuirea colectiva permanenta sau temporara

Un alt capitol important in procesul de recenzare este cel cu privire la modul de locuire colectiva in spatii de locuit in comun precum caminele studentesti, dormitoare comune, institutii de protectie a copilului, spatii ale locaselor de cult, spatii de cazare temporara (hoteluri, pensiuni, etc) sau centrele de urgenta.

Locuirea se imparte in doua categorii: permanenta si temporara, aceasta din urma avand nevoie de o definire a perioadei de temporalitate, un camin studentesc acomodand o persoana pentru 3-5 ani, un orfelinat poate adaposti o persoana pentru 10-15 ani, in timp ce o unitate de cazare ofera locuire pentru perioade de la o zi pana la cateva zile, la fel ca si unitatile de primire din cadrul centrelor de urgenta. Formularul de recenzare include intrebari privind proprietarul acestor spatii, numarul corpurilor de cladire, numarul de camere existente si capacitatea in numar de locuri.

Informatiile colectate pentru acest imobile vor fi utilizate pentru a stabili de exemplu capacitatea de raspuns in cazul situatiilor de urgenta, deficientele spatiilor de cazare de lunga durata si necesitatea realizarii lucrarilor de modernizare, marire a capacitatii sau chiar de infiintare de noi cladiri, fiind cunoscute din mass-media cazurile de supra populare a caminelor de batrani, orfelinatelor sau caminelor studentesti.

Iata, asadar, cat de importante sunt informatiile colectate si cat de valoroase pot fi pentru autoritati in anii urmatori pentru stabilirea prioritatilor, etapelor si modului de realizarea a proiectelor si interventiilor propuse. Consideram ca este de datoria noastra ca arhitecti sa ne aducem contributia la clarificarea unor aspecte pe care masa populatiei nu le cunoaste, de aceea ramanem deschisi catre orice propunere de participare la dezbateri publice pentru realizarea unei recenzari cat mai corecte si reale in scopul cresterii calitatii vietii oamenilor.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele