Spalatorie auto self wash

Daca iti doresti sa incepi o afacere prin a investi intr-o spalatorie auto atunci acest articol trebuie sa il citesti integral inainte de a te apuca de orice pas pentru ca iti vom povesti toate etapele prin care vei trece, la ce sa te astepti, cat dureaza si ce trebuie sa ai in vedere daca iti doresti sa duci la bun sfarsit acest tip de proiect.

Ca in cazul oricarui proiect primul pas este sa apelezi la un arhitect, iar noi cei de la One Design avem deja experienta in proiectarea unei spalatorii auto self wash. Dupa o discutie preliminara in care se vor defini datele de tema vei primi toate informatiile necesare pentru achizitia terenului. Trebuie sa stii ca nu orice teren este pretabil pentru spalatorie auto si in functie de numarul de boxe pe care intentionezi sa le construiesti, vei primi informatii conexe privind celelalte conditionari. Si pentru ca vorbim de conditionari trebuie sa iei in calcul urmatoarele:

Dupa achizitia terenului te vei reintoarce la echipa de proiectare care va realiza studiile de teren, respectiv ridicarea topografica, care va fi vizata de catre OCPI si studiul geotehnic pentru a fi corect dimensionate fundatiile, acesta din urma fiind verificat la cerinta Af – stabilitatea terenurilor de fundare de catre un verificator de proiecte atestat in acest sens de catre Ministerul Dezvoltarii.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?In paralel arhitectii vor intocmi documentatia pentru obtinerea certificatului de urbanism. Aceasta se depune la primaria pe raza careia sa afla amplasamentul si care iti va elibera Certificatul de Urbanism in continutul caruia vei regasi avizele pe care trebuie sa le obtii. De la bun inceput iti spun ca procesul de avizare este complex si vei avea nevoie de tot sprijinul din partea arhitectului pentru a-l duce la bun sfarsit. Principalele avize care determina conditionari sunt:

Pentru orice spalatorie auto self wash este necesar un proiect. In majoritatea cazurilor producatorii si distribuitorii de echipamente si-au creat propriile proiecte tip pe care le furnizeaza de multe ori cu titlul gratuit. Doar ca aceste proiecte sunt dimensionate global la nivel de tara, fara a fi particularizate pentru fiecare zona seismica, zonificare de vanturi sau incarcari din zapada, astfel ca in majoritatea cazurilor aceste proiecte tip au rol de tema de proiectare pentru inginerii de rezistenta. Conditiile de fundare determinate in studiul geotehnic conduc structuristul la niste calcule privind dimensiune fundatiilor, modul de ancorare al suprastructurii si comportarea acesteia la seism, vant si zapada. Partea de instalatii din proiectul tip se refera strict la echipamentele pentru spalare, restul instalatiilor de pe amplasament cum ar fi alimentarea cu apa, canalizarea, iluminatul general, etc nu sunt cuprinse si vor trebuie prevazute in proiectul tehnic.

Odata inchis proiectul tehnic si avizele obtinute se poate proceda la intocmirea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire, atat de mult dorita si necesara pentru inceperea lucrarilor. In cazul spalatoriilor auto self wash aceasta documentatie este destul de stufoasa continand nenumarate informatii scrise si planse in care se prezinta foarte multe date, in principiu datorita tipologiei noi de proiect, nereglementat foarte clar in legislatia specifica.

Ulterior obtinerii autorizatiei de construire se pot demara lucrarile de constructie. In aceasta etapa este foarte importanta asistenta tehnica din partea proiectantului si respectarea intocmai a proiectului tehnic si autorizatiei de construire, altfel la receptia lucrarilor vor aparea diverse probleme care vor tergiversa darea in folosinta si obtinerea autorizatiilor de functionare.

Din punct de vedere economic din analizele personalului nostru tehnic s-a constatat ca acest tip de proiect se amortizeaza suficient de repede si produce o margine de profit buna raportat la investitia initiala. Desigur fiind vorba de o constructie pentru servicii localizarea terenului pentru spalatorie este cel mai important aspect pentru ca si in acest domeniu functioneaza zicala din imobilare „locatie, locatie, locatie”.  

Ar mai fi de retinut faptul ca pentru a putea construi o spalatorie auto self wash regulamentul local de urbanism trebuie sa permita aceasta functiune, in caz contrar aparand necesitatea intocmirii si avizarii unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru schimbarea functiunii inainte de inceperea demersurilor de avizare si autorizare. Acest aspect il puteti afla din consultanta preliminara oferita de catre arhitect, chiar inainte de achizitia terenului.

Asadar, concluzia despre unul dintre cele mai explozive business-uri actuale, cu o rata foarte mare de dezvoltare – spalatoria auto self wash – ar fi ca aceasta investitie este sustenabila si aduce venituri bune dar procesul de achizitie a terenului, avizarea si autorizarea investitiei trebuie facuta cu grija, de catre profesionisti  care cunosc cadrul legal extins. De aceea daca doriti sa demarati o astfel de afacere, noi cei de la One Design avand experienta unor proiecte anterioare va putem oferi tot pachetul de servicii pentru bunul mers al unei astfel de investitii.

arh. urb. Paul Samsonescu

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele