Rolul sefului de proiect in procesul de proiectare si executie

Precum am vorbit intr-un articol anterior despre coordonarea echipei de arhitecti, astazi vom aduce in discutie rolul sefului de proiect si responsabilitatile acestuia. Seful de proiect are studiile universitare incheiate, este membru OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania) si are dreptul de semnatura dobandit printr-un interviu sustinut in fata unei comisii de specialitate alcatuita din arhitecti cu experienta in domeniu.

Rolul acestuia este acela de a coordona atat echipa de arhitecti, cat si echipele care efectueaza studiile de teren, cele ale inginerilor de rezistenta si de instalatii, lista nefiind limitativa deoarece in functie de complexitatea proiectului pot fi implicati mult mai multi specialisti. Aceste etape sunt traversate de acesta de-a lungul intregului proiect, iar pentru aceasta este nevoie de cunostinte, rabdare si de siguranta de sine deoarece a lucra cu tipologii diferite de oameni este parte din ceea ce inseamna a fi arhitect. A intelege rolul fiecarui actor implicat in procesul de avizare, autorizare si executie reprezinta, din punctul nostru de vedere, cheia spre a deveni un profesionist, un coodonator care stie sa puna in acelasi loc toate informatiile primite astfel incat investitia sa se deruleze asa cum trebuie.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?A fi sef de proiect inseamna a fi responsabil, organizat si extrem de implicat deoarece a coordona atat de multe situatii in care este pus, arhitectul are nevoie de extrem de multa atentie si o aplecare catre toate detaliile proiectului pe care il coordoneaza. Seful de proiect este cel care raspunde pentru executia corecta a lucrarii, pentru listele de cantitati, fiind prezent la fazele determinante si la receptia lucrarii.

Prezenta pe santier este foarte importanta, atat ca sef de proiect dar mai ales ca arhitect debutant. Pentru a acumula experienta santierul reprezinta o sursa infinita de situatii noi care pun seful de proiect in postura de a lua decizii la fata locului, decizii care pot avea consecinte majore asupra desfasurarii executiei proiectului. Aceste decizii se concretizeaza in dispozitii de santier asumate si insusite de seful de proiect, care vor fi parte din cartea constructiei. Dispozitiile de santier care se dau nu trebuie sa modifice substantial proiectul de arhitectura, deoarece aceasta ar presupune o reautorizare al acestuia, asadar, arhitectul este responsabil de respectarea autorizatiei de construire pe tot parcursul executiei lucrarilor.

Corelarea si coordonarea tuturor specialitatilor este o alta responsabilitate a sefului de proiect. Acestea au implicari foarte mari in procesul de excutie, deoarece orice neconcordanta implica o modificare de costuri si o intarziere a receptiei lucrarilor, conducand chiar la expirarea valabilitatii autorizatiei de construire in unele cazuri.

Prin stampila si semnatura seful de proiect isi asuma responsabilitatea privind veridicitatea si corectitudinea proiectului raportate la legislatia in vigoare.
Poate unul dintre cele mai importante atributii avute de seful de proiect, pe care l-am lasat la final, este relatia cu beneficiarul. De fapt, intregul concept al viitoarei constructii se bazeaza pe discutiile avute cu proprietarul cand vine vorba de o investitie privata, sau cu Autoritatea Contractanta, cand vorbim despre o investitie publica. Relatia cu Autoritatea Contractanta este diferita fata de cea cu un investitor privat, avand in vedere procedurile diferite de contractare, dar acesta este un subiect despre care vom vorbi intr-un alt articol.

Importanta intelegerii cerintelor beneficiarului si aplicarea lor in viitorul proiect cladeste incredere si siguranta acestuia, arhitectul devenind profesionistul de care acesta are nevoie pentru realizarea locuintei mult dorite. Niciun proiect nu se poate edifica daca nu exista incredere in specialistul la care apelezi. Consideram ca prioritar, atat pentru beneficiar cat si pentru arhitect, este calitatea proiectului.

Nedorind sa generalizam, tendinta actuala pare a fi diferita fata de viziunea pe care noi cei de la One Design o avem, iar rolul nostru ca arhitecti, sefi de proiect, este acela de a constientiza situatia si de a nu pierde din vedere regulile dupa care ne-am ghidat pana acum si anume: respectarea legislatiei, aplicarea codului deontologic si respectarea nevoilor beneficiarilor. Tocmai de aceea spunem ca a fi sef de proiect implica decizii importante, prin solutii care trebuie sa se plieze atat pe cerintele beneficiarului,  dar si pe cerintele regulamentului local de urbanism privind retragerile, procentul de ocupare al terenului (POT), coeficientul de utilizare al terenului (CUT), aspectul exterior al cladirii s.a.m.d.

Arhitectul, sef de proiect, este responsabil in mare masura pentru imaginea orasului in care locuim. Prin fiecare constructie pe care un arhitect o edifica contributie la tot ceea ce inseamna aspectul orasului si implicit la atmosfera generala a acestuia.
Asadar rolul arhitectului sef de proiect este unul foarte important, iar, ca beneficiar al unei lucrari, dumneavoastra trebuie sa cautati sa colaborati cu un profesionist care poate rezolva orice fel de problema, care se poate adapta usor la orice situatie aparuta si care intelege ca arhitectura inseamna mai mult decat a livra un proiect fara a avea esenta necesara unui proiect unic adaptat nevoilor utilizatorului final si integrat in contextul urbanistic in care urmeaza a se insera.

arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele