Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 95/2021 a Guvernului Romaniei a fost aprobat Programul National de Investitii „Anghel Saligny” cunoscut in mediul public drept PNDL3, programul fiind continuatorul celor doua programe nationale mari PNDL I si PNDL II derulate incepand cu 2007 in tara noastra. Programul se intinde pe perioada 2021-2027 si este destinat unitatilor administrativ teritoriale de pe teritoriul national, in fapt primariilor sau asociatilor de dezvoltare intercomunitara.
Conform informatiilor disponibile de la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA) se pot finanta urmatoarele obiective de investitii:
Asadar, prin acest program national se finanteaza infrastructura de utilitati publice si drumuri, capitole la care Romania inca are mari deficiente.
Orice primar din tara ar trebui sa se gandeasca ca acest program reprezinta o oportunitate imensa pentru dezvoltarea comunei sau orasului pe care o/il administreaza. Primul beneficiu direct al includerii unor investitii in acest program este cel al populatiei locuitoare care poate beneficia de utilitati publice atat de necesare. Cu siguranta sunt foarte multi cetateni care se vor bucura de avantajele apei curente sau canalizarii, ca sa nu vorbim de eficienta sistemului de distributie a gazelor naturale, fiind cunoscut faptul ca incalzirea cu gaz este mult mai usor de gestionat pentru consumator decat orice alt combustibil disponbil, iar pretul gazelor naturale, chiar daca este in crestere, reprezinta cea mai ieftina alternativa din toate punctele de vedere.
Al doilea beneficiu major il reprezinta oportunitatea uriasa pentru fiecare unitate teritorial administrativa de a-si dezvolta infrastructura de utilitatii publice in scopul atragerii investitorilor strategici care sa genereze locuri de munca si venituri catre bugetul local, venituri din care se pot asigura cotele de finantare pentru alte investitii, intrand astfel intr-un cerc investitional extrem de profitabil pentru intreaga comunitate.
Orice primarie trebuie sa aibe in vedere situatia actuala a retelelor de utilitati si a drumurilor. Si aici trebuie facuta separatia in trei zone investitionale mari astfel:
Daca primele doua categorii se aplica pentru orice localitate din Romania, a treia componenta este vitala pentru acele localitati tranzitate de drumuri importante, judetene sau nationale si care afecteaza modul de dezvoltare al comunei. De foarte multe ori existenta unei artere importante de circulatie este vazuta ca fiind un punct forte, dar in fapt poate genera doar trafic, poluare si divizarea localitatii, fara alte beneficii reale. O varianta ocolitoare poate insemna mult mai mult pentru localitate decat tranzitarea acesteia. Ocolitoare scoate traficul greu din zona centrala, diminueaza poluare si genereaza noi zone de dezvoltare industriala, de depozitare, servicii conexe, etc. Pentru acele localitati care care au aceasta problema, demararea procedurii de realizare a unei ocolitoare poate fi cea mai inspirata solutie, iar acest aspect poate fi rezolvat prin mai multe mijloace, in primul rand printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), prin care se indica traseul ocolitoarei si functiunea terenurilor adiacente, urmat de studiul de fezabilitate pentru stabilirea indicatorilor tehnico-economici aferenti investitiei.
Rolul unei ocolitoare este in primul rand de a muta traficul in afara localitatii si de a creste viteza de deplasare pe noua ruta. Diminuarea traficului in interiorul inseamna reducerea poluarii, implicit cresterea atractivitatii pentru dezvoltare de noi zone rezidentiale, cresterea sigurantei pentru persoanele vastnice si copii, sporirea durabilitatii fondului construit existent prin eliminarea vibratiilor constante, posibilitatea de dezvoltare unitara, fara fragmentari a localitatii si chiar reconfigurarea spatiala a strazilor interioare prin crearea de noi spatii urbane (parcuri, promenade, pietonale), zone centrale pentru servicii si comert sau zone destinate afacerilor. In egala masura, mutarea traficului greu pe ocolitoare conduce la dezvoltarea zonelor adiacente pentru industrie, comert, servicii fiind usor accesibile.
Pasii pentru atingerea obiectivului de realizare a unei ocolitoare sunt urmatorii:
Referitor la statiile de tratare a apei si de epurare a apelor uzate trebuie avut in vedere de catre primarii urmatoarele aspecte:
In ceea ce priveste retele de distributie a apei si canalizarea este limpede ca acestea vor fi trasate pe directia drumurilor ce deservesc localitatea, in baza unor studii de fezabilitate si se recomanda a fi realizate premergator lucrarilor de asfaltare.
Fiecare primar din Romania ar trebui sa inteleaga ca daca are utilitati publice si drumuri in localitate are deja o sansa sa atraga investitori. Iar investitorii vor teren gratis pus la dispozitie de catre primarie, cu utilitati (apa, canalizare, gaze naturale, energie electrica) trase pe drumul de acces asfaltat. Atat de mult sau de putin isi doresc investitorii pentru a muta milioane de euro in investitii pe raza unei localitati, investitii care genereaza locuri de munca si poate mai important decat aceasta, genereaza venituri la bugetul local, bani din care administratia locala poate realiza noi investitii, poate sustine noi cote de finantare si poate dezvolta localitatea.
Daca fiecare primar va gandi ca prin acest program poate obtine ceea ce ii lipseste pentru a intra in cursa de atragere a investitorilor, urmand sa ii convinga sa investeasca in localitate, cu siguranta, Romania va fi pe drumul corect, banii straini vor ajunge in tara si fiecare comunitate va simti din plin avantajele investitiilor realizate atat de primarie cat si de firmele private.
Din punct de vedere al conducatorului unitatii teritorial administrative, al primarului, accesarea acestui program si realizarea unor investitii prin PNI Anghel Saligny inseamna asigurarea unui capital de voturi in urmatoarea campanie electorala. Pentru institutie in sine inseamna pregatirea personalului pentru intregul proces de derulare a investitiilor, incepand cu realizarea referatelor de necesitate, notelor conceptuale, temei de proiectare, parcurgerea proceselor de achizitie publica, atribuirea contractelor si monitorizarea implementarii acestora. Pe scurt multa munca pentru angajatii primariei, dar cu rezultate vizibile intr-un timp scurt si posibilitatea de a se remarca prin performantele individuale.
Ca orice program national de investitii si Anghel Saligny presupune implicare din partea tuturor celor din adminstratia locala pentru a gestiona cat mai bine toate etapele, dar inseamna in egala masura si beneficii pentru fiecare in parte ca urmare a dezvoltarii localitatii.
Suntem o societate de proiectare cu experienta in urbanism, arhitectura si inginerie, astfel ca incepand cu partea de consultanta preliminara continuand cu intregul proces de asistenta tehnica, intocmirea documentatiile de urbanism si continuand cu documentatiile tehnico-economice pentru fiecare faza de proiectare, consideram ca putem face fata cu brio provocarilor aparute, ca atare daca ati ajuns sa cititi acest articol fiind intr-o anumita pozitie in cadrul unui UAT, nu ezitati sa ne invitati la o discutie prelimara in care sa ne cunoastem si sa vedem daca viziunile noastra coincid in scopul realizarii proiectelor dumneavoastra.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design