Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX) prin specialitate se intelege ”ramura a stiintei, a tehnicii, a artei etc din studiul si aplicarea careia cineva isi va face o profesie”. Pornind de la aceasta definitie intelegem limpede ca specialitatile in cadrul unui proiect sunt determinate de studiile universitare absolvite de catre fiecare proiectant in parte: arhitectii si urbanistii sunt absolventi ai facultatilor de arhitectura si urbanism, in timp ce inginerii sunt absolventi ai facultatilor de inginerie civila, instalatii, cai ferate, drumuri si poduri, hidrotehnica, hidraulica, geodezie si cadastru, etc.
Fiecare dintre acesti specialisti isi exercita profesia in baza cunostiintelor dobandite si, de la caz la caz, in baza atestarii obtinuta din partea unei organizatii profesionale. Organizatiile profesionale pot avea doar rol de grup de lucru care reuneste membrii interesati de domeniul de practic
sau rol de reglementare a profesiei
Diferentele dintre cele doua grupari mari de asociatii sunt numeroase, in functie de tipul de activitate desfasurata de fiecare in parte, dar cea mai importanta este aceea ca acei specialisti care isi pierd calitate de membri ai asociatilor care reglementeaza activitatea profesionala (OAR, RUR cu precadere) nu vor mai putea practica profesia in calitate de sef de proiect de arhitectura sau de urbanism, dupa caz, putand fi in continuare parte a echipei de proiectanti, dar fara dreptul de a verifica si certifica prin semnatura si parafa documentatiile intocmite.
Pe langa formarea universitara de baza aproape fiecare specialist poate accesa programele de formare profesionala in scopul de a-si extinde competentele. In aceasta categorie intra programele prin care se pot obtine atestari pentru proiectarea unor instalatii speciale (detectie, semnalizare si stingere a incendiilor, antiefractie, etc), management de proiect sau multe altele.
Formarea profesionala se poate extinde si prin atestarea ca verificatori de proiecte si experti tehnici, examene organizate de catre Ministerul Dezvoltarii. Deasemeni, o parte dintre specialisti aleg atestarile ca diriginti de santier, responsabili tehnici cu executia realizate de catre ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii) sau specialisti in realizarea interventiilor asupra monumentelor istorice – atestari realizata de catre Ministerul Culturii si Cultelor.
In cadrul altor articole (vezi Specialisti in proiectare si Specialisti in executie) am explicat rolul fiecarui specialist implicat, studiile universitare necesare pentru exercitarea profesiei si modul de colaborare intre acestia.
Termenul „specialitati” se refera la sectiuni din proiect intocmite de anumiti proiectanti conform pregatirii profesionale. In general in cadrul unui proiect de constructii se pot regasi in functie de complexitatea investitiei urmatoarele specialitati:
la care se adauga specialitatile din cadrul studiilor de teren si studiilor de fundamentare:
Iata cat de complex este domeniul proiectarii, cati specialisti proiectanti sunt implicati pentru a duce la bun sfarsit toate etapele de proiectare in conformitate cu prevederile legislative actuale.
La One Design am reusit sa coagulam o echipa unita compusa din specialisti proprii si colaboratori astfel incat sa putem asigura cea mai larga gama de servicii, indiferent de tipul investitiei, programul arhitectural in care se incadreaza, categoria sau clasa de importanta.
arh. urb. Paul SAMSONESCU
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design