Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Prin Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor cu nr. 1548/2021 a fost aprobat ghidul de finantare pentru programul privind cresterea eficientei energetice si gestionarea inteligenta a energiei in cladirile publice incepand cu anul 2021 prin care cladirile publice existente pot beneficia de masuri eficientizare energetica in scopul scaderii amprentei de CO2, reducerii consumului anual de energie si sporirea confortului utilizatorilor acestor cladiri. Autoritatea de management a acestui programului este Administratia Fondului de Mediu (AFM).
Conform prevederilor ordinului de ministru pentru a fi eligibile cladirile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele prevederi:
Practic este necesara expertizarea tehnica a constructiilor in conformitate cu prevederile normativului P100/3-2019 de catre o echipa de specialisti condusa de catre un expert tehnic atestat de catre Ministerul Dezvoltarii si intocmirea auditului energetic al cladirii de catre un auditor energetic gradul I atestat de acelasi minister. Aceste documente determina daca cladirea indeplineste conditiile preliminare pentru a fi finantabila din fondurile gestionate de catre AFM.
In ordinul de ministru se mentioneaza ca sunt acceptate toate functiunile publice pentru cladiri incluzand scoli, gradinite, dispensare, sedii administrative, etc, astfel ca paleta de cladiri publice care pot beneficia de finantare este extrem de mare.
Conform prevederilor normelor de aplicare a ordinului actiunile programului vizeaza urmatoarele:
Sumarizand cele prezentate putem afirma ca orice cladire poate beneficia de ample lucrari de eficientizarea energetica la nivelul anvelopei exterioare si instalatiilor interioare si exterioare, precum si lucrarile de reparatii interioare aferente interventiilor. Cu alte cuvinte, o scoala, gradinita sau sediu de primarie poate fi modernizat complet prin acest program.
Orice investitie trebuie demarata prin emiterea certificatului de urbanism pentru lucrarile care se au in vedere.
Primul pas este cel legat de expertizarea tehnica a constructiei pentru care suma deductibila este de maxim 7000 lei, o valoare mult prea mica raportata la costurile reale de realizarea a unei expertize tehnice, astfel ca diferenta trebuie suportata din bugetul local.
Al doilea pas este reprezentat de intocmirea auditului energetic care conform grilei poate fi deductibil integral din fondul de mediu daca auditorul beneficiaza de tot pachetul de documente si informatii prealabile, in caz contrar fiind necesara asigurarea unei cote parte de co-finantare din bugetul local.
Al treilea pas este intocmirea Documentatie de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI) in conformitate cu prevederile HG 907/2016, a studiilor de teren care fundamenteaza aceasta documentatie, obtinerea avizelor si acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, intregul proces fiind finalizat prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotarare de consiliu local.
Ulterior intregul dosar se depune la AFM in functie de momentul depunerii se primeste punctajul si se aloca finantarea. Ca atare, cu cat autoritatea publica locala depune mai repede toate eforturile si intra in posesia documentelor cu atat sansele de a obtine un punctaj mai bun si o finantare mai mare cresc exponential.
In momentul in care dosarul de finantare este avizat se procedeaza la realizarea procedurilor de licitatie pentru intocmirea proiectului tehnic, documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de construire si executia lucrarilor. Ghidul prevede posibilitatea de realizarea a proiectului tehnic si anterior depunerii cererii de finantare, decizia fiind exclusiv a autoritatii locale. In paralel cu procesul de achizitie pentru serviciile de proiectare si lucrarile de executie se vor contracta si serviciile de dirigentie de santier.
Fiind o societate de proiectare integrata va putem asista pe intreaga perioada a procesului incepand cu intocmirea studiilor de teren (geotehnic, hidrogeologic, topografic), relevee de arhitectura si structura ale imobilelor propuse, raport de expertiza tehnica a cladirilor, raport de audit energetic, intocmirea DALI, a documentatiilor pentru obtinerea avizelor si acordurilor si sustinerea tuturor documentatiilor tehnice in cadrul comisiilor de avizare, tehnico-economice si de aprobare. Cu o experienta de peste 18 ani in domeniul proiectarii putem face cu brio oricaror provocari.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design