Ce contine un proiect de casa?

Observand ca cei mai multi beneficiari ai proiectelor nu gasesc suficienta informatie in online pentru a se documenta am decis sa alocam timp pentru a pregati materiale informative pentru orice investitor, chiar daca poate nu va deveni clientul nostru. Consideram ca educatia si informarea in domeniul constructiilor este obligatorie avand in vedere interesul si deschiderea tuturor pentru a construi.

Orice proiect pentru orice tip de investitie are mai multe faze de proiectare dupa cum urmeaza:

Proiectul complet pentru o casa este compus din documentatiile DTAC si PT-DE. Executia lucrarilor se realizeaza in baza PT-DE, in timp ce autorizatia de construire se obtine in baza DTAC. Daca veti analiza ce documente se livreaza pentru fiecare faza veti constata diferentele, iar acest lucru il puteti face citind continutul documentatiilor in anexa Legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructie, republicata si in ordinul 839/2009 privind normele de aplicare a Legii 50/1991.

Pentru faza DTAC dosarul trebuie sa includa cel putin urmatoarele:

DTAC-ul propriu-zis se intocmeste de catre arhitect, inginer de rezistenta si inginer de instalatii, se verifica de catre verificatori de proiecte atestati MDLPA si contine cel putin urmatoarele:

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Intocmirea acestei documentatii trebuie realizata obligatoriu de persoane avand studii superioare finalizate prin sustinerea examenului de licenta in domeniul arhitecturii si ingineriei structurale si a instalatiilor pentru constructii. Arhitectul trebuie sa fie membru al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) fiind atestat de arhitect cu drept de semnatura, in timp ce inginerul de instalatii trebuie sa posede atestare ANRE pentru realizarea instalatiilor electrice. Inginerul de rezistenta trebuie sa detina si master universitar pentru a avea calitatea de a proiecta si semna partea de rezistenta.

PT-DE-ul contine toate informatiile necesare executantului pentru a realiza constructia si este obligatoriu pentru realizarea supravegherii lucrarilor prin dirigintele de santier, a monitorizarii diverselor etape de catre responsabilul tehnic cu executia si pentru a fi prezentat inspectorului desemnat din cadrul Inspectiei in Constructii care are dreptul de a vizita orice santier, chiar si in afara fazelor determinante stabilite de catre proiectant.

Continutul PT-DE este deasemeni reglementat de Lega 50/1991 fiind adaptat in functie de complexitate proiectului dar ar trebui sa contina cel putin urmatoarele:

Pentru asigurarea respectarii proiectului precum si pentru solutionarea diverselor neclaritati, modificarea unor solutii proiectate este necesara asistenta tehnica (faza AT) din partea proiectantului pe perioada executiei lucrarilor de constructie, care presupune vizite in santier, elaborarea de dispozitii de santier, participarea la fazele determinante, participare la intocmirea cartii tehnice a constructiei pana la receptia lucrarilor de constructie. Acest serviciu nu este optional, in lipsa asistentei tehnice, oricare dintre proiectanti, arhitect sau inginer, fiind in imposibilitatea de a-si asuma prin semnatura calitatea lucrarilor executate.

Faza AT se poate realiza si de catre o alti specialisti decat cei care au intocmit proiectul daca se respecta cumulativ urmatoarele conditii:

Speram ca prin acest articol am adus mai multa claritate in ceea ce priveste continutul documentatiilor tehnice pe care un beneficiar le contracteaza si ca venim in sprijinul si informarea celor care urmeaza sa demareze un proiect de casa in perioada urmatoare. Asa cum spunem permanent in cadrul societatii noastre de proiectare, One Design, veti regasi toti specialistii de care aveti nevoie pentru intocmirea oricarui tip de proiect si dispusi sa va consilieze in perioada de executie a lucrarilor.

arh. urb. Paul SAMSONESCU

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele