Cand un teren este construibil, cand nu este si cum poate deveni construibil?

De peste 30 de ani in Romania oamenii doresc sa isi faca o casa, iar perioada de pandemie a generat o crestere a acestei intentii din partea celor care locuiesc in orase si in zonele periurbane. Astfel, apar doua variante: achizitia unui teren in oras sau a unui teren in zonele limitrofe. Care este cea mai buna solutie si care terenuri sunt construibile, atat in oras cat si in zonele invecinate acestora, vom vorbi in acest articol sinteza cu rol informativ si educativ. 

Teren pentru casa in oras

Terenurile aflate in interiorul orasului sunt mai scumpe datorita pozitiei si deservirii cu utilitati urbane cum ar fi apa, canalizare, energie, gaze, transport public, servicii medicale si mai ales retele comerciale de orice fel. Terenul urban are cateva caracteristici proprii:

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?In cazul terenurilor urbane sansele de a fi neconstruibile sunt reduse, dar este posibil ca pentru unele loturi sa nu se poata emite autorizatie de construire daca:

Ar mai fi retinut faptul ca un teren urban pe care se afla o constructie veche, demolabila poate genera diverse probleme dintre care enumeram: desfiintarea acestei constructii poate conduce la un teren neconstruibil decat daca este analizat printr-o documentatie de urbanism (PUD sau PUZ, dupa caz) sau consolidarea constructiei existente in vederea extinderii nu poate fi realizata din considerente ce tin de sistemul constructiv si materialele utilizate la momentul realizarii acesteia. Asadar, existenta unei cladiri pe amplasament nu garantez posibilitatea unei autorizari rapide.

Nu spunem ca in oras nu se poate construi, doar ca procesul de elaborare a proiectului, etapa de avizare si autorizare este mai lunga, mai complicata si necesita timp si intelegere din partea beneficiarului. In egala masura solutiile arhitecturale pentru locuirea in oras sunt mult mai spectaculoase decat cele aferente locuirii in periferie. In plus, odata parcurs procesul de proiectare si avizare a lucrarilor de constructie, valoarea adaugata determinata de aprobarea unui plan urbanistic si obtinerea autorizatiei de construire poate depasi 50% din valoarea terenului si chiar poate fi dublata daca sunt indeplinite mai multe criterii imobiliare. 

Terenul pentru casa in zona limitrofa periurbana

Aceste amplasamente se gasesc in toate comunele aflate in coroana perimetrala a fiecarui municipiu si a caror dezvoltare imobiliara este un subiect permanent de discutie. Comunele limitrofe orasului inghit deobicei tot ce nu se doreste a fi localizat in oras: statii de pompare, statii de epurare, gropi de gunoi, industrie poluanta, spatii de depozitare si antrepozite, etc. In evolutia continua a oraselor, toate aceste „anexe” se muta constant catre periferie, apoi catre periurban si tot asa pe masura ce orasele se extind.

Caracteristicile terenurilor aflate in zonele periurbane sunt urmatoarele:

In zonele limitrofe oraselor criteriile si conditiile pe care un teren nu se poate construi sunt determinate de urmatoarele:

Fiecare persoana este libera sa puna in balanta avantajele si dezavantajele locuirii in oras sau la periferie sau in zona periurbana si sa decida care este cea mai buna optiune. De retinut este faptul ca societatea noastra de proiectare va poate oferi servicii de consultanta preliminara achizitiei oricarui teren sau imobil, precum si intregul pachet de servicii incepand de la studii de teren (topo, geotehnic), documentatii de urbanism PUD/PUZ pana la Proiectul Tehnic (PT), Documentatia pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC) si incheiand cu serviciile de asistenta tehnica din partea proiectantului pe perioada executiei lucrarilor de constructie.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele