Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Am decis sa abordam o tema mai apropiata de domeniul practic al constructiilor si in mai mica legatura cu domeniul proiectarii, bazandu-ne pe experienta de implementare a proiectelor, supravegherea evolutiei santierelor prin serviciile de asistenta tehnica pe care le oferim beneficiarilor.
In nenumarate situatii primim oferte pentru realizarea obiectivelor proiectate in care observam ca executantii omit includerea utilajelor sau nu le bugeteaza pentru ca nu le vor utiliza, mizand mai mult pe forta de munca umana, in detrimentul acestora, din nenumarate rationamente pe care le vom dezvolta.
Daca in cazul investitiilor publice executantii sunt obligati sa realizeze incadrarea listelor de cantitati de materiale in norme de deviz, norme care includ materialul necesar, manopera pentru punerea in opera, utilajul care ajuta in executie si transportul materialelor la santier, devize si formulare realizate cu ajutorul soft-urilor specializate ce contin baze de date actualizate, in cazul lucrarilor private aceste devize, nefiind obligatorii, se bugeteaza „la ochi”, de cele mai multe ori doar manopera, materialele de constructii urmand a fi achizitionate de catre beneficiar ori de catre constructor, la pretul de piata din momentul achizitiei.
Despre bugetarea „dupa om” ar trebui mentionat ca preturile acestea sunt reglate exclusiv de piata, prin raportul cerere-oferta, fara a lua in calcul salarii minime ale domeniului, taxe si impozite aferente salariatului, angajatorului sau ale societatii, ce trebuie virate catre bugetul de stat. Astfel, aceste preturi pentru manopera pot fi sub piata sau peste aceasta. Acest tip de bugetare nu include costul transportului materialelor si cu siguranta nu include costul de inchiriere sau amortizare a utilajelor folosite.
Astfel ajungem la punctul principal al acestui articol – mecanizarea. Pentru a obtine preturi „mici”, „convenabile”, „in piata” executantii constituite din „echipe de meseriasi” prefera sa efectueze lucrari manual, fara ajutorul utilajelor de constructii.
Lucrul nemecanizat presupune in primul rand incredere totala in „mana meseriasului” din care lucrarea poata sa iasa bine sau prost. In al doilea rand presupune timpi indelungati pentru fiecare operatiune sau etapa din lucrari. In al treilea rand lipsa mecanizarii conduce la cresterea costurilor datorita multiplelor interventii de reparare a lucrarilor efectuate anterior si datorita fluctuatilor de pret la materialele de constructii, evolutie dictata de productia majora, precum si cerere si oferta.
Mecanizarea lucrului presupune in egala masura eficienta in cadrul santierului si evolutia corespunzatoare conform unui grafic prestabilit. Sunt nenumarate etape in care se poate lucra mecanizat incepand cu lucrarile de constructie si terminand cu cele de finisaje, astfel ca vom trece in revista cateva etape din fiecare categorie mentionata.
In cazul lucrarilor de constructii noi mecanizarea poate fi utilizata in cazul sapaturilor pentru fundatii, unde cu ajutorul unui buldoexcavator se pot realiza foarte rapid santurile. In etapele de turnare a betonului utilizarea pompei si a betonului realizat si statie este mult mai eficienta si corecta din toate punctele de vedere decat realizarea direct pe santier.
Atunci cand se utilizeaza blocuri de BCA se recomanda utilizarea bancului si sculelor pentru taierea acestuia. In situatia in care inchiderile exterioare se realizeaza cu caramida se poate utiliza bancul de lucru cu disc cu apa pentru reducerea prafului si poluarii. Atunci cand vorbim de lucrarile exterioare constructiilor, utilizarea incarcatoarelor frontale pentru lucrarile de sistematizare a incintei contribuie deasemeni la reducerea timpilor de executie.
In cazul lucrarilor de finisare a interioarelor se pot utiliza utilaje pentru turnarea sapelor si realizarea planeitatii acestora cu ajutorul egalizatorului (elicopter), se pot utiliza pompe pentru aplicarea tencuielilor sau gleturilor, reducand astfel considerabil timpul de executie. Atunci cand vorbim despre montarea placilor de gips carton pe structuri de tabla, utilijarea sculelor electrice sau pe baza de aer comprimant reduce timpul de executie cel putin la jumatate, datorita usurintei si preciziei cu care se realizeaza lucrarile mentionate. Tot in cadrul lucrarilor de finisaje, prin utilizarea slefuitoarelor electrice si pompelor pentru aplicarea vopselurilor se pot atinge parametrii de calitate solicitati de catre beneficiari.
In cazul lucrarilor aferente anvelopei si fatadei, utilizarea masinilor de taiat termoizolatie cu ajutorul firului incins sau utilajelor pentru tencuiala se pun in opera cu precizie foarte buna materialele alese, aspectul final fiind cel scotant de catre beneficiar.
Iata doar cateva exemple de lucrari in care mecanizarea are o contributie majora in evolutia si calitatea executiei. Desigur ca lista este mult mai lunga, dar ceea ce am incercat sa subliniam este faptul ca pretul executiei trebuie sa reliefeze utilizarea sculelor si utilajelor pentru atingerea unor rezultate corespunzatoare.
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design