19 ani de experienta, incredere, bun simt, optimism

In 2003 lua nastere un concept 100% romanesc sub denumirea de One Design si s-a dorit de la bun inceput a fi o societate de proiectare care sa ofere solutii integrate pe principiul one-stop-shop, unde orice potential client sa gaseasca solutia completa pentru tipul de proiect de urbanism, arhitectura, inginerie sau design pe care si-l doreste.

Daca anul trecut am sarbatorit majoratul, in 2022 ne pregatim pentru schimbarea prefixului ce va urma in 2023, cand vom reinventa conceptul de servicii oferite. Pentru acest an ne propunem sa ne consolidam pozitia in piata de proiectare prin oferirea unor servicii si mai bune. Fiind parte dintr-un domeniu creativ am realizat un nou logo aniversar pe care il veti regasi pe toate documentele emise de catre One Design si pregatim o ampla campanie online in care vom evidentia munca tuturor celor care inseamna One Design, arhitecti, ingineri si urbanisti, dar mai ales vom sublinia rolul pe care il are beneficiarul si autoritatea publica in evolutia si bunul mers al proiectelor.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

In acest nou an suntem decisi sa continuam pe aceeasi linie, fara a fi generatori sau catalizatori de conflicte, evitand toate situatiile tensionate si livrand bucurie si incredere tuturor celor din jurul nostru, angajati, colaboratori, parteneri si clienti, incercand sa convingem in continuare pe cat mai multi ca progresul si dezvoltarea trebuie realizate cu calm si intelepciune, ascultand toate parerile, dar asumandu-ne decizia de coordonare si implementare a unor concepte arhitecturale si urbanistice favorabile pentru interesul general al comunitatii ce va interactiona cu cladirile proiectate de catre noi.

Daca din punct de vedere al numerologiei, 19 inseamna 1 plus 9 egal 10, iar 1plus 0 egal 1, am putea considera un nou inceput, iar in anul urmator sa trecem la nivelul 2, caci 20 este in fapt 2 plus 0 care este egal cu 2.

In primii 19 ani de proiectare am inteles ca nu exista proiect urat sau frumos, ci doar un proiect care devine realitate daca este autorizabil, daca indeplineste cerintele si exigentele din domeniul constructiilor, daca respecta tema de proiectare prezentata de beneficiar sau client si, nu in ultimul rand, daca proiectul beneficiaza de „bun simt”, pentru ca bunul simt in domeniul proiectarii determina calitatea obiectului de arhitectura in situl pe care trebuie amplasat. Adaptarea formei, geometriei, volumetriei la toate conditiile expuse mai sus conduce la atingerea majoritatii obiectivelor propuse si asumate, iar uneori genereaza controverse din partea societatii civile care, de cele mai multe ori, nu cunoaste intregul context socio-politico-economic in care s-a realizat o investitie.

Ca intotdeauna debordam de optimism si asa cum ne place sa afirmam uneori optimismul poate fi confundat cu prostia daca cel sau cei care sunt de cealalta parte a mesei doar se prefac ca asculta. De aceea ne concetram in continuare sa fim cat mai expliciti, cat mai sintetici in prezentarea conceptelor si abordarilor noastre. Experienta anilor trecuti ne demonstreaza ca si atunci cand poate pare ireala sau utopica o afirmatie a noastra, in fapt aceasta se bazeaza pe cele traite, vazute, auzite si observate de-a lungul anilor.

Ne propunem sa continuam, sa imbunatatim, sa crestem nivelul de exigenta si calitatea livrabilelor noastre. Ne dorim sa gasim noi talente, neexploatate, care odata ajunse in scoala de pregatire interna a One Design sa devina adevarati profesionisti in domeniul proiectarii. Cu siguranta nu suntem „cei mai cei”, dar ne dorim sa pastram aceeasi linie a ratiunii, intelepciunii si prin abordarea noastra sa gasim solutiile optime pentru rezolvarea situatiilor si problemelor ivite, inerent, atunci cand altii cauta vinovati si incearca sa scape de raspundere, caci, asa cum o facem de aproape douazeci de ani, noi, One Design, ne asumam rolurile de manageri de proiect, arhitecti, urbanisti, ingineri si raspundem pentru solutiile propuse, ce impacteaza calitatea mediului antropic si natural, calitatea vietii si activitatea comunitatii.

Doamne ajuta sa fie un an normal!

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN si arh. urb. Paul SAMSONESCU

Fondatori One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele