Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Conform DEX lumina reprezinta „radiatia sau complexul de radiatii electromagnetice emise de corpuri incandescente (cu sau fara flacara) sau luminescente si care impresioneaza ochiul omenesc, efectul acestei radiatii”, in timp ce iluminare inseamna „fluxul de lumina care cade pe unitatea de suprafata”. Asadar, cand vorbim despre iluminat vorbim despre o cantitate de lumina care cade pe o suprafata de material.
Lumina se imparte in doua categorii: naturala provenita de la soare si artificiala realizata cu ajutorul unor surse legata la o instalatie de distributie a energiei electrice.
In arhitectura exista doua tipuri de iluminare: direct si indirect. Iluminarea directa este atunci cand corpul de lumina generator este vizibil (spre exemplu lustra, aplica, spotul), in timp ce iluminarea indirecta este invizibila, corpul care produce lumina fiind ascuns si observandu-se doar efectul generat.
In cazul iluminarii spatiilor interioare sau a fatadelor unei cladiri se utilizeaza ambele tipuri de iluminat, direct si indirect, amplasarea acestora fiind dictata de elementele arhitectura ce trebuie puse in valoare. Pozitia corpurilor de iluminat si intensitatea sunt stabilite de catre arhitect pentru a obtine efectul dorit din lumini si umbre, in timp ce puterea corpului este stabilita de catre inginerul de instalatii.
Lumina emisa de catre corpurile de iluminat se imparte in trei categorii: rece, neutra si calda. Caldura luminii se masoara in grade Kelvin, astfel ca lumina rece este considerata de la 4500 grade Kelvin pana la 6500, in timp ce lumina calda de la 2000 pana la 4000 grade Kelvin, palierul dintre 4000-4500 fiind cel asimilat neutralitatii, iar cel sub 2000 pana la 0 fiind atribuit luminilor de la portocaliu pana la rosu, prea putin utilizate in arhitectura.
Sursa de lumina este reprezentata de corpul propriu-zis care poate fi determinata de multiple tehnologii precum incandescenta (cea mai cunoscuta), fluorescenta (neoanele), cu ajutorul gazelor (xenon), cu halogen, laser sau cu ajutorul diodelor (LED – dioada emitenta de lumina). Luminile incandescente sau halogene sunt calde, in timp ce fluorescentele, xeon sau laser sunt lumini reci, datorita particularitatilor tehnologice. Fiecare dintre aceste tehnologii are rolul ei si desigur consumul de energie aferent. Cea mai recenta tehnologie, LED, reuseste sa creeze cu un consum redus de energie atat lumina calda, cat si lumina rece, dar si lumina neutra.
Corpurile de iluminat care genereaza lumina directa sunt: lustrele, aplicele, pendulurile, proiectoarele, spoturile, in timp ce lumina indirecta este generata cu ajutorul neoanelor sau led-urilor.
La nivel global exista numeroase ghiduri, recomandari privind iluminatul cladirilor, iar fiecare tara are propriile reglementari tehnice privind cantitatea de lumina necesara iluminarii in functie de tipul cladirii, activitatile desfasurate si intervalul orar in care acestea se deruleaza. In general reglementarile tehnice au fost gandite pentru iluminarea directa in vederea asigurarii necesarului de lumina.
Stabilirea tipului de lumina, calda sau rece, este la latitudinea arhitectului, care in functie de elementele pe care doreste sa le puna in valoare, ambientul, atmosfera, pe care doreste sa le creeze, va utiliza o solutie sau alta, sau le va imbina armonios in scopul realizarii simbiozei optime. Functiunea spatiului si perioada de utilizare a acestuia, zi-noapte, inserat, rasarit, etc sunt elemente care definesc parametrii de plecare pentru stabilirea caldurii luminii.
Utilizarea unei singure surse, centrala pentru iluminarea unui spatiu este cu siguranat ieftin din punct de vedere al implementarii, dar slab din punct de vedere al obtinerii unui comfort luminos si o ambianta placuta. Distributia corpurilor de iluminat si a surselor in mai multe zone asigura o iluminare uniforma si reduce zonele umbrite.
Pentru a intelege ce inseamna uniformitatea in iluminare ganditi-va la un teren de fotbal si la instalatia de nocturna a acestuia, care fiind amplasata in cele 4 colturi genereaza o lumina uniforma la nivelul suprafetei de joc, diminuand umbrele pentru a nu afecta jocul de fotbal. Desigur ca nu se doresc instalatii de nocturna in case sau birouri, dar principiul este acelasi, al distribuirii surselor pe o suprafata mai larga, stabilirea intensitatii acestora in scopul obtinerii unui cadru iluminat echilibrat. Toata aceasta iluminare se realizeaza direct.
Lumina indirecta este utilizata pentru a pune in evidenta elemente componente ale amenajarii, zone de interes, piese de mobilier, obiecte si decoratiuni. Lumina indirecta creeaza sarmul, potenteaza detaliul iluminat si scoate in evidenta toate imperfectiunile. Daca lumina directa se distribuie sub forma de con sau punctual, lumina indirecta se distribuie liniar, sub forma holistica, integrandu-se in mediul ambient sau prin reflectare dintr-un material pe care il ilumineaza. In situatia in care materialul din jurul luminii indirecte are imperfectiuni, acestea vor fi puse in evidenta, de aceea este extrem de importanta alegerea materialelor din jurul surselor de iluminare indirecta, a acelor reflectante si absorbante.
Intr-un spatiu care se doreste a fi cat mai corect iluminat trebuie utilizate ambele procedee, de iluminare directa si indirecta, prin alegerea zonelor masive, a zonelor cu detalii si ierarhizarea si prioritizarea acestora cu ajutorul luminii. In cazul fatadelor, se recomanda deasemeni utilizarea ambelor procedee, pentru conturarea liniaritatii sau verticalitatii cladirii, punerea in evidenta a detaliilor arhitectonice (stalpi, bosaje, cornise, turle, acoperisuri, etc) pentru ca imobilul sa transmita o imagine placuta si in timpul noptii. Exista situatii in care arhitectii aleg ca o cladire sa aiba o imagine de zi, in lumina soarelui si o alta imagine datorita iluminatului artificial, aspect care tine de subiectivitatea arhitecturala si nu are rost sa faca obiectul discutiilor dintre oameni.
Iata in cateva cuvinte cate aspecte sunt importante pentru a crea un iluminat corespunzator si placut ochiului privitorului, pentru ca nu trebuie omis faptul ca arhitectura reprezinta una dintre cele sapte arte liberale care contribuie constant la dezvoltarea societatii. In cadrul One Design proiectam solutii adaptate functiunii cladirii pentru a raspunde cerintelor reglementarilor tehnice din domeniul iluminarii artificiale si tinem cont de punerea in valoare a detaliilor arhitecturale interioare si exterioare ale spatiilor si cladirii in integralitatea sa.
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design