Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Asistenta tehnica reprezinta o etapa ce apartine executiei lucrarilor si implica din partea proiectantului vizite pe santier si suport tehnic menit sa rezolve diverse situatii aparute in santier si sa urmareasca conformitatea proiectului executat. In general, aceasta etapa nu este considerata importanta nici de catre majoritatea dintre arhitecti, sefi de proiect , dar nici de catre beneficiari deoarece se considera ca odata platit proiectul complet nu mai este nevoie si de prezenta specialistilor in santier.
Proiectantul se obliga conform Legii 10/1995 privind calitatea in constructii sa sprijine executantul prin prezenta in santier in rezolvarea diverselor situatii neprevazute. Este de datoria acestuia, precum descriam intr-un alt articol de pe site-ul nostru sa participe la urmarirea de santier atat in timpul desfasurarii acestuia pana la receptia la terminarea lucrarilor, dar si in perioada de garantie a constructiei pana la receptia finala a lucrarilor.
Articolul 23 din Legea 10/1995 este cel care mentioneaza faptul ca proiectantii au urmatoarele obligatii: stabilirea, prin proiect, a fazelor de executie determinate pentru lucrarile aferente cerintelor si participarea pe santier la verificarile de calitate legate de acestea si asigurarea participarii obligatorii a proiectantului coordonator de proiect si, dupa caz, a proiectantilor pe specialitati la toate fazele de executie stabilite prin proiect si la receptia la terminarea lucrarilor.
In acest context, beneficiarul prin reprezentantul sau dirigintele de santier fie ca vorbim de o investitie publica, fie ca vorbim de una privata, trebuie sa permita si sa faciliteze arhitectului accesul la situatiile si la toate deciziile luate in santier. Intelegerea de catre beneficiar a importantei prezentei sefului de proiect in santier va genera un proiect executat corect conform celui autorizat si vizat spre neschimbare de catre Autoritatea emitenta a autorizatiei de construire.
Fazele determinante sunt astfel parte din asistenta tehnica oferita de proiectant. Toate acestea se bugeteaza de la inceput, la momentul intocmirii ofertei tehnico-economice. Acest program de faze determinante este stabilit de catre fiecare specialist implicat in fazele de proiectare - arhitectura, rezistenta, instalatii - este insisit de catre acestia, de catre verificatorii de proiect, executant si diriginte de santier si depus impreuna cu alte documente conexe conform unui opis la ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii) pentru a primi raspuns de la acestia. La parte dintre fazele determinante va participa si un reprezentant al acestei institutii, aceste faze fiind comunicate impreuna cu raspunsul la depunerea ce s-a facut anterior. Cu alte cuvinte fazele determinante sunt stabilite impreuna cu ISC in cadrul programului de control al calitatii lucrarilor de executie.
O faza determimanta reprezinta o etapa cheie in timpul executiei lucrarilor in timpul careia se fac verificari si la care sunt prezenti toti cei implicati: proiectantii, un reprezentant al executantului - RTE (reprezentant tehnic cu executia), reprezentantul beneficiarului - dirigintele de santier si un reprezentant al ISC. Toti cei implicati isi insusesc prin semnatura si parafa, in functie de faza bineinteles, conformitatea lucrarilor executate.
Foarte important este ca pe parcursul executiei lucrarilor si la fiecare etapa in parte sa se intocmeasca documentele necesare care vor fi parte a cartii constructiei. Iar aici ne referim la: dispozitii de santier insusite de catre toti specialistii carora sa le fie atasate planse anexa edificatoare pentru solutia nou propusa, la note de constatare, note de renuntare (NR – lucrari la care se renunta), note comanda suplimentara (NCS – lucrari suplimentare), daca este cazul, etc.
Convocarea specialistilor la fazele determinante este realizata, conform articolului 25 din Legea 10/1995 de catre executantul lucrarilor cu cateva zile inainte, asigurand conditiile necesare efectuarii acestora, in scopul obtinerii acordului de continuare a lucrarilor. Lipsa proceselor verbale ce trebuie insusite de specialisti din dosarul ce reprezinta cartea constructiei va impiedica inchiderea lucrarilor prin receptia la terminarea lucrarilor, si, deci, va bloca intabularea si inscrierea noului imobil in cartea funciara.
Fazele determinante sunt astfel etape importante in cadrul desfasurarii santierului asigurand o buna desfasurare a acestuia. Astfel, din punct de vedere tehnic proiectul executat respecta proiectul autorizat impreuna cu toate prevederile legislatiei in vigoare.
arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design