Proiectarea si executia - etapele definitorii spre un proiect de succes

De cele mai multe ori in proiectele de arhitectura apar intarzieri sau uneori necorelari intre ceea ce se proiecteaza si ceea ce se executa tocmai pentru ca arhitectul nu-si pune problema referitor la felul cum executantul lucrarii intelege ceea ce arhitectul a gandit in proiect.

Pe santier este predat Proiectul Tehnic, documentatie care cuprinde planuri, sectiuni, fatade, detalii de executie, liste de cantitati, detalii de fundatie, caiete de sarcini, etc. Toate aceste documente trebuie sa fie redactate astfel incat executia lucrarilor sa se desfasoare fara impedimente aparute din cauza neintelegerii planurilor, a detaliilor, mai exact, a ceea ce arhitectul a dorit sa propuna in proiect.

Calitatea in constructii la care se face referire cu precadere in Legea 10/1995 este definita ca rezultanta totalitatii performantelor de comportare a acestora in exploatarea constructiilor astfel incat sa satisfaca exigentele utilizatorilor pe toata perioada de existenta a constructiei. Un proiect complet predat pe santier care cuprinde toate cele trei specialitati: arhitectura, rezistenta si instalatii reprezinta un punct foarte important in demersul catre un proiect calitativ, avand la baza bineinteles corelarea tuturor specialitatilor amintite mai sus. Mai multe despre acest subiect puteti citi intr-un alt articol publicat la noi pe care il gasiti accesand acest link.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Abordand mai in detaliu subiectul, este important a aminti despre inteligibilitatea unui proiect si felul cum arhitectul reuseste sa realizeze un desen foarte explicit astfel incat executantul sa preia intocmai ceea ce are conturat in plansele receptionate pe santier. Dupa cum am detaliat si in alte articole arhitectul, sef de proiect are rolul de a urmari desfasurarea santierului contractand servicii de asistenta tehnica, acesta fiind cel care se asigura de bunul mers al punerii in opera a ceea ce este proiectat.

Neintelegerile care apar de-a lungul desfasurarii lucrarilor de executie survin in principal din cauza unor detalii de executie neconcludente, a unor tablouri de tamplarii incomplete, a unor liste de cantitati care nu acopera toate materialele, sau mai grav, din cauza lipsei documentatiei de proiect tehnic in sine. O documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire (DTAC) nu cuprinde informatiile necesare si complete pentru ca investitia sa poata fi executata corect, in timp ce proiectul tehnic are toate informatiile necesare referitor la cel mai mic detaliu al constructiei.

In tot acest proces executantul (RTE - responsabilul tehnic cu executia) si reprezentantul beneficiarulului (dirigintele de santier) au obligatia de a respecta detaliile de executie predate de arhitect, de a verifica calitatea materialelor ajunse in santier si de a comunica proiectantului orice problema aparuta care poate aduce modificari ale proiectului de arhitectura.

Beneficiarul trebuie sa constientizeze ca o investitie executata avand la baza un proiect tehnic (PTh) incomplet sau un DTAC (documentaie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) nu va fi niciodata unul de calitate, ci mai mult de atat, in timp pot sa apara repercusiuni destul de grave ca de exemplu: montarea incorecta a hidroizolatiilor permite apei sa patrunda in interiorul straturilor facilitand aparitia in timp a mucegaiului, montarea necorespunzatoare a termoizolatiei conduce la pierderi mari de caldura catre exterior costul mentinerii unei temperaturi constante fiind foarte ridicat, alegerea unor materiale necalitative si neconforme poate conduce la deteriorarea acestora in timp cauzand si accidente destul de des intalnite - desprinderea tencuielilor de pe fatada, a sorturilor metalice de pe atice, etc.

Toate acestea prelungesc timpul de executie si implica multe costuri in plus care nu au fost prevazute in devizul general.

Deoarece ne dorim foarte mult ca ceea ce ne imaginam in proiect sa fie executat conform acestuia echipa One Design ofera servicii complete de proectare incepand cu studiile de teren aferente, documentatii tehnice pentru obtinerea avizelor si a autorizatiei de construire si proiect tehnic cuprinzand arhitectura, rezistenta si instalatii. Niciun proiect nu seamana unul cu celalalt, dar profesionalismul, dinamismul si adaptabilitatea sunt cateva dintre cele mai importante calitati ale specialistilor nostri.

arh. Patricia Maria Savu

arhitect senior in cadrul One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele