Implicatiile construirii in mediul rural versus mediul urban

Contextul, fie el urban, sau rural, influenteaza in totalitate imaginea cladirii, si, in acelasi timp majoreaza sau nu dificultatea documentatiei care sta la baza emiterii autorizatiei de construire. In calitate de beneficiar trebuie sa stiti inca de la bun inceput ca o locuinta edificata in mijlocul unui oras este cu mult mai dificil de proiectat si executat din cauza nenumaratelor constrangeri  urbanistice care trebuie obligatoriu luate in calcul.

Aglomerarea urbana aduce cu sine situatii diferite de amplasare, de relationare intre cladiri si de adaptabilitate la imaginea urbana. Intr-un oras exista sanse mari ca imobilul sa se afle in raza unui monument istoric sau intr-o zona protejata iar conditionarile sa creasca din cauza pozitiei in oras, a dimensiunii terenului sau a conditiilor privind retelele edilitare.

In mediul rural terenurile sunt mult mai ample si, in ciuda conditionarilor, edificabilul este mult mai mare comparativ cu un teren din oras rezultat cel mai probabil in urma procedeelor cadastrale succesive.  Acestea reprezinta cauza nenumaratelor probleme cand vine vorba de intrarea in legalitate sau obtinerea certificatului de atestare a edificare, un subiect pe care il vom aborda intr-un articol viitor.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Certificatul de Urbanism, este acela care ne informeaza cu privire la ce avize, ce studii si documente trebuie atasate documentatiei privind obtinerea autorizatiei de construire. Fie ca terenul se afla pe raza unui monument istoric si este necesara intocmirea unui studiu istoric si obtinerea avizului de la Ministerului Culturii prin Directiile Judetene de Cultura, fie ca nu exista retea de alimentare cu apa si este necesara forarea unui put pentru care este necesar avizul de la Administratia Bazinala de Apa Judeteana in baza unui studiu hidrogeologic sau fie ca vorbim despre un teren situat in extravilanul localitatii pentru care este  necesara aprobarea in prealabil a unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal),  toate acestea si inca multe alte situatii depind de pozitia imobilului in unitatea administrativ teritoriala.

Costurile variaza bineinteles in functie de specificul investitiei si de gradul de dificultate din punct de vedere al realizarii proiectului si executiei acestuia. Nu vom detalia modalitatea de intocmire a ofertei economice deoarece consideram ca este de la sine inteles ca aceasta depinde de tot ceea ce am explicat anterior.

Incadrarea in PUG (Plan Urbanistic General) o va intocmi un arhitect, iar pe baza acesteia va putea estima, atat pentru un amplasament situat intr-o zona rurala, cat si pentru unul din zona urbana ce avize sau studii vor fi solicitate prin certificatul de urbanism emis de catre Autoritatea judeteana sau locala responsabila.

Legea in baza careia se reglementeaza autorizarea lucrarilor de construire este Legea 50/1991. Aceasta este unul dintre actele normative care stau la baza emiterii autorizatiei de construire sau desfiintare, dupa caz, de catre Autoritatea competenta. In acest document se stipuleaza inclusiv tipurile de interventii pentru care nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire.

Implicatiile construirii pe orice amplasament sunt diverse, asadar nu putem formula in niciun fel argumente pro sau contra construirii in mediul urban sau rural. Fiecare tipologie de construire are caracteristicile sale, contribuind cu plusuri, dar chiar si cu minusuri la un mod de utilizare al spatiului, fie el interior sau chiar exterior.

Fie ca vorbim despre mediul rural sau urban, constructiile trebuie sa respecte Regulamentul Local de Urbanism si prevederile actelor normative in vigoare. Nici intr-un caz, nici in celalalt nu trebuie sa se accepte interpretari ale legilor eronate sau abateri care ar putea sa justifice un demers, in final, si acesta, neconform.

Consultarea unui arhitect in prealabil este foarte importanta deoarece aceasta defineste ceea ce urmeaza sa se intample si poate preintampina anumite situatii neasteptate. Traiectoria unui proiect nu este niciodata 100% sigura deoarece oricand pot aparea situatii neprevazute. Important in toata ecuatia este felul cum sunt gestionate astfel de situatii pentru a nu ajunge in situatii critice.

Astfel, decizia de a avea parte de o experienta placuta in tot procesul de proiectare si executie trebuie insusita de beneficiar avand in vedere cele mentionate anterior, indiferent de amplasamentul ales . In orice caz, arhitectul are acelasi rol, iar beneficiarul este cel care trebuie sa se asigure ca ceea ce isi doreste este preluat si adaptat in cea mai mare proportie in ceea ce urmeaza a se executa.

arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele