Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Situatia actuala aduce in discutie tema despre eficienta energetica in nenumarate domenii de activitate. In arhitectura aceasta se refera la constructiile care presupun un consum minim de energie, chiar aproape egal cu zero, pentru care este asigurat un aport de energie de maxim 30% din surse regenerabile.
Fiind un subiect atent studiat de catre specialistii din domeniu de-a lungul timpului, a fost elaborat un standard pe care fiecare arhitect trebuie sa il respecte pentru ca din intregul proces de proiectare sa rezulte o constructie pasiva. Standardul NZEB - Nearly Zero Energy Building sta la baza proiectarii atat al constructiilor rezidentiale, cat si a celor nerezidentiale.
In Romania acest tip de constructii este inca la inceput, dar odata cu noile prevederi ale Legii 372/2005 modificata prin Legea 101/2020 putem spune ca s-a impus obligativitatea respectarii prevederilor privind eficienta energetica a cladirilor. Astfel, de la 1 ianuarie 2021 toate cladirile trebuie sa respecte standardele NZEB pentru a obtine autorizatie de construire, acestea fiind, in mod obligatoriu, conformate dupa noul standard.
Desi piata acestor tipuri de constructii este inca la inceput, exista o cerere destul de mare din partea beneficiarilor pentru astfel de constructii avand in vedere contextul actual economic in care ne situam. Este o zona in continua explorare si dezvoltare, fiind in acelasi timp o metoda foarte buna pentru generarea unor costuri in exploatarea constructiei considerabil mai mici comparativ cu o cladire care nu se incadreaza in prevederile NZEB.
Nu ascundem faptul ca, desi in exploatare costurile sunt mai mici, in faza de proiectare acestea sunt majorate dat fiind faptul ca sunt efectuate calcule mai elaborate privind anvelopa cladirii luand in considerare capacitatea tuturor materialelor de a transfera caldura din interior spre exterior si solutiile de imbunatatire a performantelor acestora.
Astazi materialele cele mai utilizate sunt betonul, lemnul si caramida. Putem spune cu siguranta cat de nocive sunt comparativ cu cele care erau utilizate cu zeci sau sute de ani in urma, dar, in acelasi timp, trebuie sa luam in calcul faptul ca factorii climatici, deci conditiile climatice sunt cu mult diferite
Calitatea materialelor utilizate din punct de vedere energetic se poate determina facil prin solicitarea si consultarea fiselor tehnice ale fiecarui produs in parte puse la dispozitie de producator. Calcului de transfer termic ale subansamblelor in componenta carora se gasesc aceste materiale, se efectueaza in concordanta cu functiunea spatiilor interioara, zona climatica in care urmeaza a se edifica constructia si, bineinteles, materialele utilizate.
Pentru o mai buna corelare a tuturor specialitatilor se intocmesc studii privind utilizarea unor sisteme alternative de eficienta ridicata, Calculul coeficientului de transfer termic – Calcul G sau audit energetic (in cazul constructiilor existente) insusit de un auditor energetic - persoana fizica atestata profesional de catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei. Toate aceste documente sunt solicitate prin certificatul de urbanism emis de catre Institutia competenta.
Cand vorbim despre constructii eficiente energetic, beneficiarul trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte: timpul necesar pentru proiectarea acestor tipologii de constructii este considerabil mai mare, costul, de asemenea, se majoreaza si el, si la fel de important, executia acestora este mult mai laborioasa, asadar este nevoie de o echipa de constructori atenta la detalii care respecta intocmai prevederile documentele puse la dispozitie de beneficiar si de arhitect la faza Proiect Tehnic. Echipamentele, dotarile si subansamblurile constructive care se propun in cazul unui proiect NZEB tin pasul cu noile tehnologii astfel incat sa raspunda nevoilor actuale.
Dupa cum am mentionat si anterior legea care reglementeaza modalitatea de implementare a conditiilor de eficienta energetica este Legea 372/2005 modificata prin Legea 101/2020 privind performanta energetica a cladirilor. Pentru cresterea eficientei energetice se iau in considerare conditiile climatice, cerintele de confort interior, de nivel optim din punct de vedere al costurilor si al cerintelor de performanta energetica.
Poluarea de toate tipurile reprezinta tema a nenumarate studii, astfel se incearca gasirea de solutii cat mai bune din toate punctele de vedere pentru ca interventia umana asupra mediului sa aiba impact minimal, eficienta energetica fiind un raspuns foarte bun la toate intrebarile cu privire la economia de energie si nu numai.
arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design