Dezvoltarea zonala a localitatilor

In ultimii 10 ani la nivel global si desigur inclusiv in Romania observam o schimbare de comportament al comunitatilor, a celor care traiesc in anumite areale si care determina evolutia localitatilor, modul de ocupare al terenurilor si expansiunea teritoriala. Se observa tendinta de ocuparea a terenurilor din interiorul tesutului, indesirea constructiilor in aceste zone si popularea terenurilor din periferia localitatilor, prin dezvoltari radiale, in imediata vecinatate. Acest tip de dezvoltare vine in contrast cu conceptele anterioare de dezvoltare satelita, in care la o anumita distanta apareau noi asezari care se conectau prin infrastructura de transport si cea edilitara de localitatea de baza.

Concepte generale de ocuparea a noilor teritorii

Reactia intarziata a autoritatilor locale si disensiunile cu operatorii de retele de utilitati publice a condus la scaderea drastica a ritmului de ocupare a terenurilor in noi zone de dezvoltare. Crearea zonelor satelit se poate realiza prin colaborarea dintre investitorii privati, operatorii de retele si autoritatea locala. Chiar daca exista nenumarate intentii fiecare dintre cele trei parti implicate are propriile interese dupa cum urmeaza:

Sunt suficiente de multe UAT-uri in care crearea de retele de utilitati reprezinta o problema logistica si de finantare, ca atare nu exista interes din partea investitorilor in alte domenii decat cel rezidential. Si de aici rezulta cercul vicios in care investitorul in productie nu este interesat de o localitate pentru ca nu are utilitati si forta de munca tanara, autoritatea locala nu are forta financiara si administrativa sa creeze si sa extinda retelele de utilitati, nu are un dialog cu investitorii in rezidential care sa genereze noi lotizari, acestia neputand garanta un anumit numar de viitori consumatori care sa fundamenteze interesul operatorilor de retea de extindere a utilitatilor.

In fapt problema pleaca de la autoritatea locala care trebuie sa gandeasca un masterplan de dezvoltare spatiala, sa identifice sursele de finantare pentru fiecare capitol si subcapitol, sa initieze parteneriate public-privat si sa reprezinte garantul si liantul intre investitori si operatorii de retele si infrastructura.

Ai nevoie de o documentatie de urbanism? Apeleaza la noi!

Ocuparea terenurilor din periferie

Avand in vedere cele mentionate anterior, investitorii observand ca nu se pot baza pe autoritatea locala si nu pot initia parteneriate public-privat, s-au reorientat spre zonele periferice localitatilor, unde extinderea retelelor este mai usor de realizat.

Dezvoltarea periurbana este defectuoasa deoarece genereaza probleme de urbanism prin conectarea la aceeasi retea stradala care in timp devine supraaglomerata, prin racordare la retele de utilitati publice subdimensionate si cu presiune scazuta si nu in ultimul rand prin aducerea in aceste zone a unei populatii care nu beneficiaza de dotari urbane precum crese, gradinite, scoli sau servicii medicale. Iata si motivul exploziei invatamantului privat in toate regiunile, judetele si majoritatea localitatilor urbane din Romania.

Cu siguranta extinderea intravilanului intr-o anumita directie este mult mai simpla decat crearea unor noi enclave de dezvoltare, dar aceasta rezolvare este benefica doar pentru dezvoltatori si retelisti, populatia ocupanta fiind viciata de foarte multe beneficii ale urbanizarii corespunzatoare. Despre locuirea la periferie, implicatiile, beneficiile si problemele aferente am scris in 2021 in acest articol, pe care va invitam sa il (re)cititi.

Aparitia noilor enclave de dezvoltare

Pentru ca o localitate sa se poata dezvolta armonios trebuie sa detina teren. Iar terenul autoritatii publice aflat in domeniul privat al UAT-ului reprezinta baza dezvoltarii. Primaria trebuie sa fie generator si motorul dezvoltarilor pentru a-si asuma rolul de coordonare al activitatii de planificare urbana si dezvoltare teritoriala.

Masterplanul de dezvoltare reprezinta instrumentul de baza cu care se lucreaza si care trebuie conturat cat mai bine de catre urbanisti pentru a fi adaptabil nevoilor noi ce pot aparea intre momentul elaborarii si cel al definitivarii tuturor investitiilor. Pentru a avea succes masterplanul trebuie sa includa strategii de dezvoltare spatiala pentru infrastructura de transport a persoanelor si marfurilor in sistem rutier si feroviar, infrastructura verde-albastra, infrastructura de utilitati publice si cea de dotari si echipamente urbane. Toate aceste directii pot fi stabilite de catre proiectanti, aprobate prin hotarari ale consiliului local si comunicate investitorilor privati.

Pentru ca un masterplan sa fie de succes este important ca administratia locala sa isi defineasca rolul, acela de coordonator al implementarii masterplanului. In plus identificarea si selectia investitorilor trebuie sa se realizeze in baza unor criterii stabilite in prealabil si promovate cat mai larg.

Dezvoltarea noilor enclave se bazeaza pe crearea locurilor de munca, asadar investitii in unitati de productie in raport cu specificul zonei alaturi de unitati de depozitare si distributie a marfurilor, prin intermediul unor cai de transport conectate cu marile coridoare de transport marfuri si persoane. Iar pentru a avea forta de munca sunt necesare locuinte si dotari urbane care conving populatia sa se stabileasca intr-un areal. In buna masura acest concept s-ar putea rezuma la „a te stabili, a munci si a trai” intr-un teritoriu si mediu cat se poate de placut.

Pentru ca un proiect de enclava sa fie de succes trebuie calibrat in functie de oportunitatile zonei, potentialul acesteia din punct de vedere al resurselor locale, amplasarii geografice si rezolvarea problemelor localitatii de baza sau a altor localitati din jur. Analizele care fundamenteaza deciziile de planificare trebuie sa fie realiste, bazate pe informatii reale, culese din teren pentru a reflecta clar situatia existenta si deficientele cu care se confrunta localitatea. Iar propunerile de dezvoltare trebuie sa tina cont de nenumarati factori care pot aparea pe parcursul a 3-5 ani cat dureaza elaborarea conceptului, avizarea, aprobarea si demararea implementarii acestuia.

Consideram ca orice este posibil atunci cand factorii implicati isi inteleg rolul, atributiile si conlucreaza pentru realizarea unui obiectiv comun, generator de bunastare pentru toata lumea. Sustinem in continuare elaborarea conceptelor de dezvoltare spatiala durabila si sustenabila, in adevaratul sens al sintagmelor, prin rezolvari concrete, nu doar de dragul exprimarilor pompoase si elevate.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele