Respectarea normativelor in cadrul procesului de proiectare

De ce insista arhitectul ca proiectul sa respecte standardele si normativele in vigoare? De ce nu este posibil ca noi arhitectii sa permitem realizarea unor constructii fara a avea o baza legala? Aceasta sunt doua dintre multiplele intrebari pe care fiecare beneficiar cu siguranta si le pune inainte de a consulta un arhitect. 

Desi multe persoane sunt nemultumite pe alocuri de calitatea arhitecturii pe care o vad in jur, exista totusi o reticenta din partea acestora in a respecta niste reguli cu privire la construire. De cele mai multe ori nerespectarea legislatiei si construirea dupa "cum imi place mie" conduce la foarte multe situatii care ingreuneaza si mai tare evolutia proiectului. 

In primul si in primul rand o constructie care nu respecta cadrul legal nu se va aviza si nici autoriza. Fiecare faza depinde de cea din urma ei. Un reprezentant sau referent al institutiei competente nu-si va insusi un document ce autorizeaza o cladire care nu se incadreaza in regulamentul local de urbanism sau in normativele specifice fiecarei functiuni in parte si aici vorbim despre: Legea Locuintei (Legea 114/1996), normativul de proiectare si exploatare al gradinitelor (INDICATIV NP011­/1997), etc. De ce? Pentru ca o documentatie nu trece prin mana doar a unei persoane. O situatie identica este si la faza de avizare a unui proiect unde conditiile si cerintele fiecarui avizator in parte trebuie sa fie intocmai respectate pentru ca mai tarziu in autorizare sa nu apara probleme. 

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Dupa cum prezentam si intr-un alt articol publicat pe site-ul nostru, respingerea documentatiei din autorizare reprezinta timp si bani pierduti deoarece procesul de proiectare trebuie reluat de la faza de certificat de urbanism. Ca sa fie totul foarte clar proiectarea incepe de la intocmirea studiilor de teren, certificat de urbanism, avizare, autorizare, incepere lucrari , executie, terminare lucrari de executie si se incheie cu receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala la terminarea perioadei de garantie. Toate aceste faze sunt traversate de catre noua constructie de la proiect pana la executie, iar beneficiarul si seful de proiect, arhitectul, au responsabilitati cu privire la tot ceea ce inseamna desfasurarea acestor faze.

In al doilea rand, dar nu mai putin important, arhitectul, in afara de codul deontologic, are nenumarate legi de care trebuie sa tina cont in proiectarea unei constructii pentu ca rezultatul sa fie unul calitativ. Iar aici vom mentiona Legea 10/1995 privind calitatea in constructii. Prevederile acesteia se refera la obligativitatea proiectantului de a respecta cerintele fundamentale aplicabile pentru obtinerea unei constructii de calitate si anume: rezistenta mecanica si stabilitate, securitate la incendiu, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului, economie de energie si izolare termica, utilizare sustenabila a resurselor naturale. Alaturi de proiectant, pentru asigurarea acestor cerinte enumerate anterior raspunde si verificatorul de proiecte atestat de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Pulbice si Administratiei. Investitorul, conform Legii 10/1995 este obligat sa asigure verificarea proiectelor prin specialisti atestati. 

In legislatia specifica fiecarei cerinte fundamentale se regasesc: Normativul de Proiectare NP118/99 privind siguranta la foc a constructiilor, Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, etc. Toate prevederile acestora trebuie respectate si implementate in proiectele pe care noi le propunem. De exemplu, in OMS 119/2014 se face vorbire despre distanta minima a parcarii fata de camerele de locuit, distanta minima dintre platforma de depozitare a deseurilor menajere si  constructie, dar si de gradul de insorire necesar al incaperilor. In schimb, normativul de proiectare privind siguranta la foc a constructiilor impreuna cu toate celelalte normative specifice in acest domeniu prevad masuri necesare pentru ca o cladire sa fie sigura astfel incat evacuarea tuturor utilizatorilor in caz de incendiu sa se realizeze in timp util. Legea 292/2018 face referire la procedura de evaluare a impactului proiectelor asupra mediului, dupa cum ii spune si titlul.

Astfel, abilitatea arhitectului este aceea de a reusi sa obtina o imagine armonioasa a constructiei incadrandu-se in prevederile legale ale fiecarui normativ de proiectare, lege, ordin de ministru sau orice act cu caracter legislativ. Solicitarile beneficiarului sunt in egala masura extrem de importante deoarece povestea acestuia trebuie sa isi gaseasca loc in spatiile care urmeaza a fi proiectate. 

Primul pas catre o arhitectura calitativa este consultarea unui specialist care stie sa aseze in acelasi loc profesionalismul si pasiunea pentru ceea ce face. Pentru beneficiar intregul proces este greu, dar, alaturi de o echipa de arhitecti cu o experienta vasta in domeniu, totul este cu doar un pas mai aproape de ceea ce isi imagineaza. 

arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele