Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
De-a lungul celor 19 ani de activitate am vazut suficiente proiecte realizate de catre alte societati de proiectare, de catre diversi arhitecti si ingineri pe care le-am considerat incomplete prin lipsa detaliilor de executie. In egala masura in decursul timpului am observat cat de importante sunt detaliile in perioada de executie a lucrarilor pentru cei care pun in opera elementele proiectate. Si nu in ultimul rand, cu tristete am observat dezamagirea beneficiarilor finali atunci cand elementele de detaliu ale cladirilor nu exista si totul devine tern si banal, fara a iesi cu nimic in evidenta, fara a avea o personalizare.
Termenul „la rosu” este utilizat in bransa constructorilor pentru a defini o cladire care are finalizata structura de rezistenta, deobicei compusa din fundatii, stalpi, grinzi si placi din beton armat, zidaria de inchidere (caramida sau BCA) si sarpanta de lemn, fara invelitoare.
In etapa „la rosu” sunt prioritare detaliile privind modul de armare a elementelor, legatura dintre barele de otel prin montajul etrierilor, legaturile de sarma intre aceste elemente, intrepatrunderile dintre barele metalice prin suprapunere, jontare, etc. Toate aceste detalii sunt oferite de catre inginerii de rezistenta in cadrul proiectului tehnic. Pe de alta parte, tot in aceasta etapa, detaliile de arhitectura privind izolarea fundatiilor, oferite de catre arhitect prin proiectul tehnic de specialitate, sunt extrem de importante, acestea vizand solutiile de termo si hidroizolare a fundatiilor si placilor aflate in contact cu solul sau peste demisol sau subsol si care nu se mai pot realiza ulterior incheierii etapei „la rosu”.
Tot de arhitect si inginer tin si detaliile privind modul de conformare a sarpantei sau a aticului, in cazul constructiilor acoperite in terasa. Prin detaliile de executie se stabileste modul de prindere dar si lungimile, consolele elementelor astfel ca acestea sa fie conforme dupa aplicarea termosistemului si elementelor decorative exterioare amplasate pe suprafata anvelopei. In capitolul sarpanta se includ si detaliile privind conformarea lucarnelor sau a ferestrelor de mansarda pentru asigurarea etanseitatii la apa, diminuarea sau eliminarea puntilor termice si asigurarea iluminarii naturale corespunzatoare.
Etapa care determina acest subtitlu se pregateste din faza de proiectare de catre arhitect, care defineste elementele de inchidere transparente (tamplaria exterioara) prin detalierea acesteia in tabloul de tamplarie. In cadrul proiectului tehnic se introduc tabloul de elemente decorative de fatada (ancadramente, solbancuri, glafuri, etc), tabloul de confectii metalice si constructii din lemn (balustrazi, maini curente, pazii, sageac, etc), precum si toate detaliile necesare privind sistemul de izolare si straturile exterioare de finisaje, eventuale elemente de fatada ventilata sau fatada cortina (pereti din sticla). La capitolul detalii trebuie prevazute si toate elementele de scurgere si deviere a apelor pluviale prin alegerea picuratoarelor si deflectoarelor realizate din diverse mase plastice sau metal usor.
In categoria finisajelor exterioare se includ atat elementele de fatada cat si cele aferente soclului, care pe langa termo si hidroizolare care se pot realiza si din fata de „rosu”, in aceasta etapa trebuie definite materiale de finisaj, modul de aplicare, grosimile, racordarea si imbinarea dintre materiale, prin utilizarea profilelor sau elementelor de separare pentru a evita infiltrarea apelor meteorice intre elementele de fatada sau prelingerea necontrolata a apei.
Termenul „la gata” este uzitat cu precadere de catre dezvoltatorii si agentii imobiliari defininand o constructie terminata in care clientul se poate muta. Din pacate in acceptiunea majoritatii „la gata” inseamna mult prea putin fata de ceea ce ar trebui, iar aici ma refer la faptul ca o vopsea lavabila alba, plinte pentru parchet sau gresie inseamna finalul.
Din punctul nostru de vedere finisajele sunt cele cu care clientul ramane si pe care le vede in mod constant, bucurandu-l sau enervandu-l, dupa caz, astfel ca trebuie acordata o mare atentie. Astfel, este necesara proiectarea temeica a instalatiilor electrice, sanitare si termice, pozitionarea echipamentelor si electrocasnicelor, a corpurilor de iluminat, obiectelor sanitare, a corpurilor radiante, toate prin corelare cu elementele de mobilier si finisajele peretilor, pardoselilor si tavanelor. In fapt, toate acestea inseamna amenajare interioara sau design interior, iar acest capitol nu ar trebui separat de proiectul tehnic realizat initial, ci ar trebui sa fie parte din acesta pentru a putea prevedea toate elementele inca din faza de proiect si ulterior pentru a le putea implementa in diversele etape de executie.
Proiectarea instalatiilor interioare tine cont de tipul obiectelor de iluminat, sanitare sau incalzire/racire, de tipul electrocasnicelor si de amplasarea mobilierului pentru a permite mentenanta facila si accesul usor in cazul interventiilor. Traseele, dimensiunea si pozitia acestora este determinata de normativele tehnice de proiectare dar trebuie sa fie in acord cu linia de design a spatiului interior. Toate informatiile privind echipamentele finale si pozitionarea planimetrica a acestora constituie tema de proiectare pentru inginerii de instalatii care vor stii cum sa dimensioneze racordurile sau tablourile de distributie, astfel ca arhitectii sa le poata integra cat mai discret si non-invaziv in elementele de decor.
Iluminatul artifical arhitectural este extrem de important pentru a pune in valoare finisajele si piesele de mobilier, dar si pentru a crea o scenografie a spatiului, un confort sporit ocupantilor si se afla in stransa legatura cu instalatia electrica proiectata.
In tabloul de tamplarii interioare se regasesc toate tipurile de usi, partitii de sticla sau elemente vitrate de separare a spatiilor, care in baza detaliilor tehnice oferite de catre producatori prin distribuitorii sau montatorii lor ofera arhitectilor informatiile necesare pentru includerea in detaliile de executie a tuturor specificatiilor si pentru a evita „incropelile din santier”.
Toate elementele de detaliu precum plintele, profilele de separare, de mascare, de imbinare, de trecere, ramele, suruburile, etc reprezinta componente care impreuna definesc un ambient cat mai corect din punct de vedere tehnic si cat mai placut din perspectiva vizuala. Pentru a putea integra toate aceste elemente de detaliu este necesara o foarte buna comunicare intre specialitati, arhitect-ingineri, dar mai ales intre arhitect-beneficiar pentru a intelege dezideratele acestuia, intocmirea propunerilor de elemente in baza discutiilor cu producatorii si ulterior analizei fiselor tehnice de produs si in final, validarea solutiilor propuse de catre client pentru a putea fi transpuse in planuri, detalii, liste de cantitati si caiete de sarcini pentru executant.
In cazul elementelor decorative handmade precum vopselurile decorative sau piese de mobilier artizanal exista un mare grad de relativitate intre concept si implementare, de baza fiind „mana si talentul executantului” pe care se bazeaza arhitectul si in care beneficiarul isi pune toate increderea. Atunci cand vorbim de materiale naturale trebuie avut in vedere modul de interactiune al acestora in raport cu diverse substante, reactiile chimice care se pot petrece si comportarea in timp, in unele situatii fiind necesara mentenanta multianuala pentru intretinerea acestora.
Iata asadar, cate elemente trebuie avute in vedere atunci cand vorbim de o cladire, de design interior si mai ales de implementarea proiectului de catre executanti. Este usor sa obtineti niste imagini fotorealiste (randari) din partea arhitectului, dar mare intrebare este cat din ceea ce vi se prezinta in acele randari poate fi executat, cum si de catre cine. Implicarea arhitectului si inginerilor in executia lucrarilor este vitala, iar identificarea solutiilor trebuie realizata din faza de concept si proiectare tehnica, fara a va lasa pe mana ‚meseriasilor” si fara a devia de la solutiile agreate pentru ca veti realiza compromis dupa compromis si care in final genereaza frustrare si dezamagire vis-a-vis de rezultatul final in raport cu asteptarile initiale. De aceea la ONE DESIGN oferim solutii complete prin personalul angajat care este dedicat acestei profesii si care reuseste sa transforme schitele si imaginile computerizate in realitate, atingand un procent de 90-92% de similitudine intre ceea ce a fost proiectat si ceea ce s-a executat.
arh. urb. Alexandru Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design