Tot ce trebuie sa stii despre avizele din Certificatul de Urbanism

Sunt foarte multi clienti, cu precadere persoane fizice si juridice care isi pun intrebari privind numarul de avize si acorduri necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire atunci cand primesc Certificatul de Urbanism si constata cu stupoare cat de anevoios poate fi drumul spre demararea executiei, astfel ca ne-am gandit sa aducem putina lumina in acest subiect, analizand fiecare dintre avizele si acordurile solicitate.

Avizele privind retele de utilitati publice

Aceasta categorie de avize „sunt bifate” de catre autoritatea publica locala (primaria) pentru acele retele de utilitati publice existente in zona amplasamentului si se refera la alimentarea cu energie electrica, alimentarea cu gaze naturale, alimentarea cu apa si canalizare menajara, reteaua de telefonie si internet terestra si nu in ultimul rand la serviciile de salubritate.

Continutul acestor avize prezinta doua aspecte: primul daca reteaua afecteaza amplasamentul prin traversare subterana sau supraterana si care sunt conditiile de construibilitate in acest cazuri, cu restrictiile si distantele de siguranta minimale dintre retea si constructiile propuse si in al doilea rand daca se poate realiza bransarea de principiu la retelele anterior mentionate. Trebuie subliniat faptul ca aceste avize sunt doar avize de principiu, fara a preciza modalitatea de racordare la retele, aceasta fiind stabilita ulterior, prin acordurile tehnice de racordare, emise in baza studiilor de solutie pentru fiecare dintre retelele de utilitati.

Avizul privind sanatatea populatiei

Acest aviz este solicitat pentru acele tipuri de constructii care pot periclita sanatatea populatiei (cladiri industriale, agrozootehnice, etc) sau in contextul in care trebuie analizate solutiile tehince propuse si care trebuie sa respecte prevederile legislatiei in vigoare privind distantele fata de parcajele auto, fata de platformele de colectare a gunoiului menajer, asigurarea insoririi sau respectarea unor suprafete utile minimale a incaperilor.

Avizul ISU privind securitatea la incendiu si protectia civila

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

In acest caz discutam de doua avize distincte, emise de catre doua departamente diferite ale aceleiasi institutii, respectiv Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU). Avizul de protectie civila este pentru acele obiective de investitii pentru care este necesara proiectare si executia adaposturilor de aparare civila, in temeiul legislatiei in vigoare si cu respectarea normativelor de proiectare arhitecturala, inginerie structurala si inginerie a instalatiilor.

Avizul de securitate la incendiu se emite pentru acele obiective de investitii care se incadreaza in normele legale privind obtinerea unui aviz si ulterior a unei autorizatii de securitate la incendiu, prin redactarea de catre echipa de proiectare, compusa din arhitecti si ingineri de instalatii, certificati ca proiectanti ai sistemelor de securitate la incendiu si autorizati de catre IGSU pentru proiectarea instalatiilor de detectie, desfumare si evacuare a gazelor fierbinti, alarmare si avertizare in caz de incendiu, a unui scenariu de securitate la incendiu, compus din parte scrisa si planse desenate cu rol explicativ. Acest aviz poate fi obtinut doar la faza PT (Proiect Tehnic) atunci cand se pot realiza calculele de rezistente la incendiu a elementelor de compartimentare, cand se poate calcula sarcina termica sau cand pot fi prevazute instalatiile de detectie, semnalizare, stingere aferente cladirii. Desi acest aviz se obtine la faza DTAC, pentru obtinerea sa este necesar ca proiectul tehnic sa fie deja elaborat pentru a avea toate informatiile si elementele proiectate, toate impactand modul de comportare si raspunsul cladirii in caz de incendiu. Scenariul de securitate la incendiu impreuna cu plansele desenate se verifica la cerinta de calitate in constructii Cc si Ci de catre verificatori de proiecte atestati de catre Ministerul Dezvoltarii.

Avizul ISC privind lucrarile de interventie

Atunci cand vorbim despre interventii asupra unei cladiri existente este necesarul avizul Inspectoratului de Stat in Constructii, care prin personalul tehnic angajat contractual, analizeaza solutiile propuse de catre proiectantul de rezistenta privind consolidarile, interventiile asupra cladirilor vecine pentru punere in siguranta sau consolidare, subzidiri, sprijiniri, crearea de incinte speciale pentru realizarea subsolurilor, etc.

Avizul MAI, MApN, SRI, STS

In cazul in care amplasamentul se afla intr-o zona de protectie a unui obiectiv strategic aflat in proprietatea sau administrarea institutiilor cu rol de aparare nationala precum MAI, MapN, SRI, STS sau oricare altele, atunci autoritatea publica locala este obligata prin regulamentul de urbanism aferent PUG (Planului Urbanistic General) prin care au fost reglementate aceste zone de protectie, sa solicite avizul oricarei astfel de structuri privind impactul pe care il poate avea investitia in raport cu obiectivul strategic, prin raportare la volumetrie, inaltime, vizibilitate, proximitate, etc.

Avizul Comisiei de Cultura

Cu siguranta acest aviz este unul dintre cele care sperie pe foarte multi dintre beneficiarii constructiilor, dar trebuie subliniat faptul ca acest aviz se solicita in anumite cazuri, atunci cand amplasamentul se afla in zona de protectie a unui monument istoric, intr-o zona construit protejata, in proximitatea unui sit arheologic sau cand cladirea in sine a fost inscrisa in lista monumentelor istorice. In general, avizul comisiei de cultura dureaza cel mai mult, fiind unul dintre avizele care starneste controverse, investitorul dorindu-si maximul intr-o zona reglementata, in care cei care se ocupa de protejarea patrimoniului cultural isi doresc cat mai putina invazie si intruziune care ar putea afecta caracterul urbanistic si arhitectural al arealului.

In cazul cladirilor aflate in zone construit protejate sau in raza de protectie a monumentelor istorice, documentatia pentru acest aviz poate fi intocmita de catre un arhitect cu experienta in protejarea si conservarea patrimoniului cultural istoric, dar in situatia interventiilor asupra unei cladiri monument istoric, documentatia trebuie intocmita exclusiv de catre un specialist atestat de catre Ministerul Culturii si Cultelor.

Avizul de la Apele Romane

Atunci cand nu exista retea de alimentare cu apa sau amplasamentul se afla in vecinatatea unui curs de apa este necesar avizul Apelor Romane prin intermediul structurilor subordonate, respectiv Administratiile Bazinale a Apelor (ABA) sau Serviciile de Gospodarire a Apelor (SGA), fiecare avand atributii pana la un anumit nivel, in baza unor studii de fundamentare (de obiecei studiu hidrologic si/sau studiu privind inundabilitatea zonei) intocmite de catre persoane atestate de catre Ministerul Apelor si Padurilor. Utilizarea resurselor solului, in acest caz apa, care se afla in proprietatea statului trebuie controlata si folosita rational, astfel ca documentatiile trebuie sa respecte prevederile legale in vederea emiterii avizului favorabil.

Acordul de mediu

De departe este cel mai de temut acord solicitat si care provoaca mari ingrijorari in randul investitorilor, desi, in cele mai multe situatii, nu este cazul daca documentatia intocmita de catre persoane atestate de catre Ministerul Mediului este redactata corecta si fundamentata pe studiile corespunzatoare. Acordul de mediu incepe prin notificarea Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, fiind urmata de documentatia tehnica de prezentare a investitiei in baza careia se emite decizia de demarare a procedurii de impact asupra mediului sau de clasare a procedurii. In prima situatie, in care este necesara evaluarea de impact, procedura se extinde si presupune alte studii, rapoarte de impact, evaluari, pachete de masuri de prevenire si remediere, etc, toate fiind necesare pentru stabilirea consecintelor in cazuri de forta majora.

Avizul Comisiei de Circulatii si Brigazii de Politie Rutiera

Este un alt aviz de care multi investitori se tem deoarece impun conditii privind reglementarea acceselor, parcajelor si a racordului cu drumurile publice. Siguranta circulatiei auto interioare si modul de racordare a acesteia cu circulatia generala a zonei se analizeaza printr-un studiu de trafic si/sau studiu de circulatii, dupa caz, intocmit de catre specialisti in domeniul infrastructurii rutiere, ingineri de drumuri si poduri, in unele situatii chiar verificate de catre verificatori de proiecte atestati de catre Ministerul Dezvoltarii pentru cerintele de calitate in constructii A4, B2, D, iar in alte situatii asumate de catre specialisti in urbanism.

Asa cum puteti observa, avizele si acordurile au o pondere extrem de mare in cadrul tuturor proiectelor, autorizarea constructiilor fiind in directa legatura cu avizele favorabile sau favorabile cu conditionari emise de catre autoritatile abilitate. La One Design ne mandrim cu faptul ca toate proiectele noastre sunt avizabile si autorizabile, avand in cadrul societatii, precum si colaboratori, specialisti care acopera toate domeniile de activitate, atestati si autorizati sa realizeze documentatiile tehnice de avizare, persoane care propun solutii tehnice viabile, incadrate in normativele de proeictare si care primesc avize conforme.

arh. urb. Paul Samsonescu

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele