Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Precum am mai spus si in alte articole pe care le-am publicat, calitatea proiectului primeaza si acest lucru nu poate fi promovat decat printr-un proces de proiectare coerent si foarte bine pus la punct.
O documentatie completa presupune abordarea acestor specialitati in detaliu care au ca scop realizarea unui proiect calitativ si adaptat contextului si cerintelor beneficiarului.
Bineinteles ca un proiect cuprinde si alte studii de specialitate referindu-ne la studiile de insorire, studiile privind utilizarea unor sisteme alternative de consum al energiei sau studiile care cuprind calculul coeficientului termic G si studii de teren fara de care nu se poate realiza o constructie ce respecta cerintele de rezistenta si stabilitate - studiul geotehnic si ridicarea topografica. Despre integrarea, corelarea si coordonarea studiilor de teren vom discuta intr-un alt articol.
Arhitectul, inginerul structurist si inginerul de instalatii sunt parte din echipa de proiectare, pioni principali in procesul de autorizare si in cel de executie. Capacitatea unui arhitect, sef de proiect, de a integra si a coordona aceste specialitati reprezinta un plus pe care nu numai firma de Arhitectura in care presteaza serviciile il are, ci si proiectele pe care le realizeaza. Acestea beneficiaza de nenumarate avantaje care ridica constructia ce urmeaza a fi edificata la rang de arhitectura reala, aplicata, adaptata din punct de vedere arhitectural si urbanistic.
O documentatie tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire (DTAC) care trebuie depusa la Primaria pe raza caruia amplasamentul se afla trebuie sa cuprinda, in afara de actele de proprietate, documentele privind identitatea beneficiarului, persoana fizica sau juridica, documentatia cadastrala si studiile de specialitate, partea de arhitectura, rezistenta si instalatii, legea care reglementeaza continutul documentatiilor tehnice privind autorizarea lucrarilor fiind Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii (republicata si actualizata 2020) impreuna cu ordinul nr. 839 din 12 octombrie 2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.
Corelarea celor trei specialitati, arhitectura rezistenta si instalatii aduce dupa sine realizarea unui proiect coerent, fara erori sau neconcordante care ar putea sa apara in procesul de executie. De fapt, practic, importanta unei coordonari bune si eficiente se vede in faza de executie a proiectului unde pune in opera ceea ce pe hartie, cei trei specialisti au propus. Un stil arhitectural deosebit necesita o structura deosebita si permite utilizarea doar a unor instalatii adaptate si inovative.
Golurile din placi prin traversate de conductele pentru instalatii influenteaza atat arhitectura, designul interior cat si rezistenta deoarece inginerul structurist propune armari si grosimi de placi diferite in functie de suprafata golului.
Dimensiunea structurii, mai exact a stalpilor, a grinzilor si a placilor influenteaza inaltimea de nivel, conformarea spatiilor, lungimile de conducte traverseaza nivelurile imobilului si alti parametrii importanti in procesul de proiectare.
Acestea sunt cateva exemple care demonstreaza importanta corelarii acestor specialitati. In executie, lipsa acesteia conduce la costuri suplimentare si la intarzierea receptiei lucrarilor.
Desi am mentionat si in alte articole publicate la noi pe site rolul pe care arhitectul il joaca in procesul de proiectare si executie a lucrarilor, ne simtim raspunzatori si am putea spune obligati sa accentuam din nou importanta acestuia in stransa legatura cu celelalte specialitati pe care le coordoneaza.
Arhitectul, sef de proiect, isi asuma din toate punctele de vedere corectitudinea si calitatea proiectului predat. Un proiect in care sunt integrate toate specialitatile este unul armonios si echilibrat, un proiect care nu va traversa momente de blocaj in executie datorita erorilor de proiectare, inevitabil aparute din lipsa corelarii celor trei specialitati.
Ca la orice proiect de arhitectura complet si complex din punct de vedere al detaliilor studiate si analizate, se lucreaza in echipa. Comunicarea si coordonarea intre membrii acesteia este foarte importanta si aduce dupa sine rezultatul asteptat si anume, o constructie realizata conform proiectului great de beneficiar si autorizat de catre institutiile responsabile.
Astfel, un proiect ce cuprinde toate studiile specifice, proiectul de arhitectura, proiectul de rezistenta si proiectul de instalatii, este unul in spatele caruia sta o echipa interdisciplinara care face treaba cu pasiune si implicare, neuitand niciodata scopul pe care il are, si anume, proiectarea si realizarea unei arhitecturi de calitate.
arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design