Diferenta intre design interior si amenajare interioara

In ultimii anii se creeaza o confuzie intre termenii design interior si amenajare interioara mai ales datorita faptului ca nu au fost explicati, mass media ii preia in mod repetitiv, iar cititorul sau privitorul este indus in eroare, nereusind sa isi clarifice diferenta si semnificatia corecta a fiecaruia dintre acestia.

Asadar atunci cand folosim terminologia design interior ne referim fie la un proiect fie la aspectul interior al unei cladiri. Daca ne oprim asupra primei interpretari, aceea de proiect, atunci este bine de stiut ca un proiect de design interior poate fi intocmit de catre o persoana absolventa a facultatii de arhitectura, arhitect in acest caz, sau de catre un licentiat al facultatii de design interior, arhitect de interior in aceasta situatie. Titulatura de designer se refera in general la tot ce inseamna arta si poate insemna in egala masura si design vestimentar, design interior, pictura sau orice alta specializare din cadrul universitatii de arte. Doar arhitectii sau designerii, absolventi ai unor scoli superioare de prestigiu sunt in masura sa va consilieze in realizarea unui proiect, in alegerea materialelor, finisajelor sau decoratiunilor.

Terminologia de amenajare interioara se refera la lucrarile ce trebuiesc executate de catre un constructor si in anumite cazuri aceasta sintagma este folosita pentru a face referire si la un proiect de executie. Atributiile constructorului sunt acelea de a pune in opera ceea ce echipa de arhitecti si/sau designeri a creat si transpus intr-un proiect. Cel dintai trebuie sa primeasca de la echipa de creatia planuri cu indicatii precise despre ce are de executat. Impreuna cu beneficiarul arhitectii sau designerii decid materialele ce vor fi folosite in executie, detalii de asezare si imbinare, stereotomia, combinatiile de culori, texturi si nu in ultimul rand posibilitatile tehnice de utilizare a finisajelor alese in cadrul lucrarii. Desigur ca un ajutor din partea constructorului, care de cele mai multe ori, a intalnit cazuri similare sau s-a izbit de nenumarate probleme de implementare, este bine venit, iar parerea acestuia ar trebui luata in considerare atunci cand este pertinenta si nu afecteaza conceptul initial agreat intre arhitect sau designer si beneficiar.

Design-ul interior si amenajarile interioare au reprezentat in ultimii 10-15 ani una dintre preocuparile romanilor din dorinta de a-si imbunatati mediul in care isi petrec timpul impreuna cu familia, copii, rudele. Daca vorbim despre design interior atunci in mod cert discutam despre interventia unui specialist care va coordoneaza si va indruma in realizarea obiectivului propus, indiferent de destinatia pe care o va avea spatiul pentru care ati solicitat aceste servicii. Proiectele de design interior se pot realiza atat pentru locuinte cat si pentru birouri, spatii comerciale, spatii expozitionale temporare, clinici medicale sau orice alt spatiu pe care doriti sa il adaptati si sa il personalizati conform dorintelor dumneavoastra.

Sintaxa amenajari interioare ar trebui sa o folositi ca referire la lucrarile de executie propriu-zise si nu neaparat cu trimitere catre ideea de proiect, desi in ultimii ani este acceptata si aceasta.

Fie ca folositi ca terminologie design interior sau amenajari interioare sugestia este sa apelati la serviciile unui profesionist, o persoana care isi castiga existenta din „vanzarea” ideilor, absolvent al unei facultati de profil si care va poate consilia in cele mai mici detalii pentru a transpune dorintele si gandurile dumneavoastra in realiate. 

Toate articolele