In ce localitatea din Ilfov sa imi fac casa?

Analizand preturile terenurilor scoase la vanzare din orice zona a Bucurestiului majoritatea cumparatorilor se reorienteaza rapid spre zonele limitrofe din judetul Ilfov unde pretul de achizite al terenului este considerabil mai mic. Dar care este cea mai buna comuna din Ilfov in care sa iti faci casa ramane un subiect extrem de dezbatut in mediul online de catre viitori proprietari. Ne propunem sa facem o radiografie a intregului judet Ilfov in baza careia sa decideti care localitate este pretabila pentru fiecare dintre voi. 

De la bun inceput trebuie sa mentionam faptul ca dezvoltarea imobiliara si urbanistica a fost mult mai accelerata in zona de nord, nord-est a capitalei, urmata de zona de vest, arealul sudic si in final in partea de vest. Care au fost considerentele, ce a stat la baza acestor directii de dezvoltare si de migrare a populatie catre comunele si orasele din zonele respective vom dezbate intr-un articol viitor, documentat din punct de vedere social, sociologic, urbanistic si nu in ultimul rand, comportamental si intentional.

Orasul Chitila

Proiect de casa sau PUD PUZ ChitilaVecinatatea directa cu Bucurestiul si amplasarea in lungul DN7 a oferit permanent orasului Chitila cateva avantaje fata de peste 50% dintre localitatile din judetul Ilfov. Din punct de vedere al acessului auto acesta se realizeaza foarte usor prin intermediul soselei Chitila din Bucuresti si de pe soseaua de centura (DNCB) modernizata intre A1 si Stefanesti prin supralargire la patru benzi. Coonstructia complexului Rezidenz de catre Tiriac Imobiliare a reprezentat un punct important in dezvoltarea rezidentiala. Din Chitila se ajunge foarte usor catre A1, A2 sau DN1, fapt ce a condus la aparitia foarte multor locuinte noi, individuale, cuplate sau chiar colective. In plus acoperirea si deservirea de unitati comerciale si servicii este foarte buna in acest caz. Daca locul de munca este in partea de nord a Bucurestiului, cu siguranta Chitila este o optiune foarte buna, dar la un pret usor mai ridicat decat alte zone.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Chitila!

Comuna Dragomiresti-Vale

Ai nevoie de un proiect de casa sau un PUD/PUZ in Dragomiresti Vale?Aceasta comuna a inceput sa se dezvolte mai alert in ultimii 2-3 ani ca urmare a cresterii preturilor terenurilor din comunele vecine. In plus, foarte multe terenuri au fost achizitionate de catre persoane fizice in urma cu aproape 10 ani si pe care nu s-a construit, majoritatea osciland daca sa ramana in Bucuresti sau sa se indeparteze putin catre Ilfov. Dragomirestiul beneficiaza de un acces rapid din autostrada A1 cat si dinspre soseaua de centura (DNCB) a Bucurestiului. Majoritatea zonelor in care s-a construit sau urmeaza a fi construite locuinte sunt aerisite, destul de organizate din punct de vedere al formei terenurilor, cu suprafete potrivite si destul de bine conectate la utilitatile publice. Poate fi o optiune pentru cei care isi desfasoara activitatea in zona industriala si de logistica din proximitatea autostrazii sau cei care nu sunt dependenti de o activitate in Bucuresti.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Dragomiresti-Vale!

Comuna Chiajna

Proiect de casa sau PUD PUZ ChiajnaConsiderata cea mai bogata comuna din Romania, Chiajna reprezinta un pol de crestere urias in ultimii 15 ani. Daca in satele Dudu si Rosu s-au construit preponderent locuinte individuale sau cuplate, in satul Chiajna, cu precadere in zona Rezervelor – Tineretului a aparut practic un nou cartier al Bucurestiului avand drept catalizator complexul Militari Residence. In aceasta zona locuintele colective (blocurile) sunt cele care domina peisajul. In prezent in comuna se realizeaza lucrari de extindere a tuturor retelelor edilitare, lucrari de asfaltare, care au avut un ritm mai scazut decat dezvoltarile imobiliare care au explodat in ultimii ani. Datorita pozitiei, aproape „muscand” din Bucuresti, localitatea este conectata direct cu Bd. Iuliu Maniu, soseaua de centura si Bd. Uverturii, iar noul drum inaugurat face legatura cu cartierul Giulesti Sarbi. Chiajna este o optiune pentru orice tanar care doreste sa nu se rupa de Bucuresti.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Chiajna!

Comuna Ciorogarla

Proiect de casa sau PUD PUZ CiorogarlaParcurile industriale, logistice si de retail sunt cele care domina in buna masura comuna care este strabatuta de autostrada A1 si a carei dezvoltare a fost influentata major de aceste repere. In spatele parcurilor logistice regasim ample terenuri pentru locuinte individuale, in zona existand extrem de putin blocuri. Suprafetele de teren disponibile in acest real sunt considerabile, iar Ciorogarla poate reprezenta o optiune pentru cei care isi desfasoara activitatea in aceasta zona, in partea de vest a Bucurestiului si poate chiar si in zona de nord, avand in vedere accesul facil catre DNCB.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Ciorogarla!

Comuna Domnesti

Proiect de casa sau PUD PUZ DomnestiEste comuna in care blocurile sunt aproape inexistente, majoritatea locuintelor fiind case, individuale sau grupate in ansambluri rezidentiale dezvoltate in ultimii 15 ani. Domnestiul beneficiaza de conexiune directa cu sectorul 6, iar in momentul finalizarii pasajului suspendat si a extinderii bd. Prelungirea Ghencea timpii de deplasare catre oras vor scadea considerabil. Comuna este bine deservita de retele de utilitati, suprafetele de teren fiind destul de mari, iar spatiile dintre constructii destul de largi pentru a oferi intimitatea dorita de fiecare.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Domnesti!

Comuna Clinceni

Proiect de casa sau PUD PUZ ClinceniReprezinta a doua optiune a celor care doresc sa se mute in zona limitrofa de vest a Bucurestiului, dupa Domnesti, tinand cont ca preturile terenurilor din Clinceni sunt ceva mai mici decat cele din Domnesti. Acelasi pasaj suspendat de peste Centura va fi utilizat si de catre locuitorii din Clinceni, care in schimb beneficiaza de inca un acces din DNCB precum si de acces direct catre DN6 Bucuresti-Alexandria, iesirea facandu-se dupa orasul Bragadiru. Partea de utilitati a comunei nu este atat de dezvoltata, la fel ca si partea de infrastructura rutiera, dar suprafetele de teren disponibile si amplasarea acestora merita avuta in vedere pentru o viitoare mutare. Chiar daca nu beneficiaza direct de dotare cu centre comerciale apropierea de Bucuresti si celelalte localitati cu astfel de dotari pozitioneaza Clinceniul intr-o zona interesanta a dezvoltarilor viitoare.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Clinceni!

Orasul Bragadiru

Proiect de casa sau PUD PUZ BragadiruOrasul care a cunosc o explozie din punct de vedere al dezvoltarilor imobiliare determinat in primul rand de amplasament si conectivitatea directa cu Bucurestiul prin doua artere extrem de importante: Prelungirea Ghencea si Sos. Alexandriei. In Bragadiru pot fi identificate enclave in care exista preponderent blocuri sau case. Cu siguranta intregul ansamblu Cartierul Latin, dezvoltarile din str. Cristalului sau cele de langa Leroy Merlin sunt cunoscute de catre majoritatea. Orasul este deservit destul de bine de retelele de utilitati publice, partea de drumuri publice necesita putina atentie, dar ritmul de constructie a locuintelor este incomparabil cu cel in care primaria poate sa pregateasca infrastructura aferenta. Bragadiru, precum Chiajna, poate reprezenta optiunea tinerilor care vor sa fie cat mai aproape de vibe-ul bucurestean.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Bragadiru!

Comuna Cornetu

Proiect de casa sau PUD PUZ CornetuComunea se poate asemana cu Dragomirestiul din punct de vedere al tipului de locuitori care se muta aici, in general persoane care nu depind de Bucuresti, cu diferenta majora ca este strabatuta de DN6 fapt ce conduce la un trafic mai mare in interiorul comunei. Dispunerea laterala DN6 si intinderea terenurilor au condus ca in zone intregi sa fie construite doar locuinte individuale cu spatii mari intre ele determinate de suprafata considerabila a parcelelor. Si aici utilitatile publice sunt destul de bine asigurate. Cornetu poate fi o optiune pentru cei care cauta suprafete duble de teren la aceeasi valoare cu un teren din comunele de pe coroana periurbana.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Cornetu!

Orasul Magurele

Proiect de casa sau PUD PUZ MagureleReprezinta un noul pol de dezvoltare spre care tot mai multe persoane fizice si juridice se orienteaza. Fiind conectat direct cu sectorul 5 al Bucurestiului prin soseaua Bucuresti-Magurele si tinand cont de iminenta conectare cu Str. Pucheni, orasul Magurele a devenit extrem de interesant. Aici regasim zonele de locuinte colective (blocuri) dar cu un regim de inaltime redus maxim P+3E si zonele noi de case dezvoltate atat in jurul padurii aferente Institutului National de Fizica si Ingerie Nucleara, cat si in alte parti. Zona industriala este cantona de-a lungul soselei de centura, fiind reduse sansele de a se extinde spre zonele de locuinte. Pretul de achizitie al terenurilor in Magurele, suprafata acestora reprezinta elemente de luat in calcul atunci cand analizati optiunile de construire a unei case.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Magurele!

Comuna Darasti-Ilfov

Proiect de casa sau PUD PUZ Darasti-IlfovComuna de granita cu judetul Giurgiu reprezinta inca o zona aproape neafectata de dezvoltarile imobiliare mari. Conexiunea directa cu comuna 1 Decembrie si DN5, precum si legatura cu Bucurestiul prin Magurele fac din aceasta localitate o optiune pentru cei care doresc liniste, fara a fi la o distanta foarte mare de Bucuresti. Desigur ca avantajul major este determinat de pretul redus al terenurilor si suprafetele mari care pot fi achizitionate si comasate. Situatia utilitatilor si drumurilor de acces depinde de la zona la zona. Darastiul poate fi o optiune pentru cei care intentioneaza sa isi configureze o proprietate mare, ampla si in care sa fie cat mai feriti de ochii celorlalti.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Darasti-Ilfov!

Comuna Jilava

Proiect de casa sau PUD PUZ JilavaMergand pe DN5 spre Giurgiu, aproape ca ratezi semnul de demarcatie intre Bucuresti si Jilava, mai ales ca viteza de deplasare pe acest drum este buna, astfel ca la capitolul conectivitate cu capitala comuna Jilava sta foarte bine. In comuna regasim destul de putine ansambluri rezidentiale de case si si mai putin blocuri construite, majoritatea celor care opteaza pentru aceasta comuna alegand constructia de case individuale, cu curti generoase, preponderent pe strazile extinse din vechea trama a localitatii. Zonificarea este destul de clara, zonele industriale fiind in partea nord si sud, in timp ce zona centrala a comunei are destinatie rezidentiala. Un specific al comunei este ca terenurile au forma alungita, suprafete mari, care permit organizare de gradini, livezi sau solarii, dar care determina o distanta mai mica intre locuinte si o forma alungita a acestor constructii. Jilava poate fi optiunea pentru cei care doresc sa fie aproape de oras, dar sa aibe si o suprafata de gradina de care se ocupa in timpul liber sau in weekend.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Jilava!

Comuna 1 Decembrie

Proiect de casa sau PUD PUZ 1 DecembrieDaca preturile terenurilor din Jilava vi se par prea mari si nu va deranjeaza inca cativa kilometri parcursi, atunci comuna 1 Decembrie poate fi o optiune pentru constructia casei. Comuna se imparte in doua, de o parte si alta a DN5 intre vatra veche si noua zona de dezvoltare. Aici veti regasi cateva ansambluri rezidentiale mai mari, dar in general sunt proprietari de terenuri si case care au cautat loturi generoase, care sa le permita si un spatiu amplu pentru gradina din spatele casei, destinata relaxarii si mai putin activitatilor agricole conexe unei gospodarii. Din punct de vedere al acoperirii cu centre comerciale comuna sta foarte bine, iar distanta relativ mica pana la centrele din Bucuresti o transforma intr-o destinatie cel putin atractiva pentru cei care vor o casa intr-o zona linistita si sa ajunga rapid in partea de sud, sud-vest a Bucurestiului.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in 1 Decembrie!

Comuna Copaceni

Proiect de casa sau PUD PUZ CopaceniAceasta optiune este extraordinara pentru cei care doresc sa isi construiasca o casa intr-o zona in care terenurile sunt de forma alungita si care permit realizarea de gradini, culturi si solarii, totul la o distanta destul de mica de Bucuresti. Familiile care nu depind de un program fix, care pot lucra de la distanta si care isi doresc sa se ocupe si de diverse activitati in gradina pot opta cu siguranta pentru comuna Copaceni, a carei asezare pe malul raului Arges asigura conditiile favorabile pentru diversele culturi. Avand in vedere dispunerea in V a comunei in lungul drumului 401D optiunile privind terenurile de constructie sunt relativ limitate.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Copaceni!

Comuna Vidra

Proiect de casa sau PUD PUZ VidraEste o comuna la aproximativ 8km de Bucuresti in care se ajunge din DN5 dinspre Jilava sau dinspre comuna Berceni. Chiar daca dezvoltarea comunei s-a realizat in lungul drumul 401C au aparut noi zone rezidentiale, chiar mici ansambluri in partea nord-estica spre Berceni. In general situtia terenurilor si locuintelor in Vidra este similara cu cea din Copaceni, cu loturi lungi, o parte fiind curti-constructii, alta parte agricol intravilan, pe care se pot construi case si se poate amenaja o gradina proprie in care sa cultivati legume si fructe.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Vidra!

Comuna Berceni

Proiect de casa sau PUD PUZ BerceniEste poate comuna cu cea mai mare suprafata de case nou construite, distribuite ordonat, dupa o trama stradala bine definita, in care atat dezvoltatorii imobiliara cat si persoanele fizice au ridicat imobile cu destinatia de locuinte individuale, cuplate sau insiruite pastrand proportii decente, cu un aspect placut si un regim de inaltime uniform. Cartierul nou precum si zona de nord-est, vest si sud, fiecare in parte beneficiaza de locuinte avand aproximativ aceleasi dimensiuni, fapt ce determina o uniformitate zonei. Avand in vedere numarul mare de noi lotizari realizate dimensiunile terenurilor se situateaza in plaja medie de 500-600mp, suprafata decenta pentru o locuinta in imediata vecinatate a Bucurestiului. Din punct de vedere al utilitatilor publice comuna Berceni sta bine raportat la intinderea sa, majoritatea proprietatilor beneficiind de alimentare cu apa, canalizare, energie electrica si gaze naturale. Berceniul este o optiune reala pentru tinerele familii care doresc sa locuiasca la casa, foarte aproape de bucuresti, intr-o comuna deservita bine de zone comerciale, servicii si dotari publice.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Berceni!

Orasul Popesti-Leordeni 

Proiect de casa sau PUD PUZ Popesti-LeordeniReprezinta cu siguranta cel mai mare pol de dezvoltare imobiliara din sudul capitalei fiind comparabil cu Voluntari, Bragadiru sau Chiajna. Cele mai multe proiecte reunite sub brandul “Sud Rezidential” se regasesc aici. Popestiul este un mix de zone de case si zone de blocuri, mai ales ca limita lui cu Bucurestiul este la fel de insesizabila ca in cazul altor localitati limitrofe prezentate in acest material. Cea mai solicitata zona este cea cuprinsa intre Str. Drumul Cheile Turzii – Sos. Berceni si Str. Leordeni, urmata de zona centrala a Popesti-Leordeni si la final zona fostului sat Leordeni. Aceasta ierahie este determinata si de pretul terenului si deservirea cu utilitati publice. Orasul reprezinta prima optiune pentru cei care isi doresc sa locuiasca in cartiere noi populate preponderent de catre tineri, sa achite un pret modic pentru casa sau apartamentul pe care si-l doresc si sa fie in imediata apropiere a Bucurestiului.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Popesti-Leordeni!

Comuna Glina

Proiect de casa sau PUD PUZ GlinaEste compusa din trei sate dispersate Glina, Catelu si Manolache, fiecare avand particularitatile sale. In Glina veti gasi terenuri specifice oricarei comune amplasate fie adiacent de vatra satului, fie in zonele limitrofe avand dimensiunile optiune pentru o locuinta, in timp ce in Catelu puteti gasi si terenuri in arealele noi, potrivite pentru dezvoltari rezidentiale noi. Catelu are avantajul de a fi mai aproape de Bucuresti, aproape ca nici nu veti simti diferenta. Accesul in Manolache este putin mai delicat, aici facandu-si loc, in general, spatii de productie, de depozitare si logistica. Odata cu constructia autostrazii A2, Glina a fost practic divizata, astfel ca o parte dintre terenuri incep pe o latura a autostrazii si continua in partea opusa acesteia. In lungul autostrazii, avand in vedere si drumurile de acces paralele se pot realiza constructii industriale si spatii pentru logistica.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Glina!

Comuna Cernica

Proiect de casa sau PUD PUZ CernicaEste una dintre cele mai frumoase zone din proximitatea Bucurestiului datorita elementelor de peisaj si cadrului natural. Cele doua sate Cernica si Caldararu fiind amplasate pe malul lacului si beneficiind de zone ample de padure creeaza ambienta perfecta pentru locuire. Inainte de Manastirea Cernica, pe partea stanga a soselei care face legatura cu Pantelimon si centura Bucurestiului, exista terenuri suficient de multe pe care au inceput sa apara locuinte individuale, cuplate, semicolective si colective mici. Aceasta zona prezinta un potential de dezvoltare urias. In zona semicentrala a satelor exista in continuare suficiente terenuri cu potential pe care se pot dezvolta locuinte private sau dezvoltari imobiliare, avand in vedere intotdeauna ca apropierea de lac sau padure presupune o atentie sporita acordat modului de fundare ca urmare a umiditatii mai mari a solului.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Cernica!

Comuna Branesti

Proiect de casa sau PUD PUZ BranestiDaca preturile terenurilor vi se par mari in Pantelimon atunci pentru inca cativa kilometri puteti merge catre Branesti, unde puteti gasi terenuri superbe, unele chiar cu deschidere la lac pe care puteti construi o locuinta permanenta. Deschiderea autostrazii A2 catre Constanta a insemna o degravare a traficului de pe fostul drum catre mare, astfel ca accesul spre Branesti este acum mult mai usor si intr-un timp mult mai scurt.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Branesti!

Comuna Dobroiesti

Proiect de casa sau PUD PUZ DobroiestiDatorita dispunerii sale este una dintre comunele limitrofe aproape inghitita de catre capitala, fapt care si din punct de vedere administrativ s-ar putea intampla la un anumit moment. Dobroiesti este un fel de cartier de case al Bucurestiului, cu foarte putine terenuri mari libere, astfel ca dezvoltarile imobiliare de amploare nu prea isi gasesc locul aici. Fondul construit existent este impartit in doua: locuinte vechi, unele chiar demolabile si locuinte noi, ambele categorii beneficiind de terenuri bune ca dimensiuni, nu foarte generoase, dar suficiente pentru locuinte urbane. Fiind inconjurata pe trei laturi de salba de lacuri exista un potential mare pentru amplasamentele aflate in proximitatea oglinzii de apa, tinand cont totusi si de conditiile de teren aferente.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Dobroiesti!

Orasul Voluntari

Proiect de casa sau PUD PUZ VoluntariFost comuna Pipera este cu siguranta cea mai cunoscuta zona rezidentiala post-decembrista de care a auzit aproape orice roman din tara sau din diaspora. In prezent Pipera este parte a orasului Voluntari si isi aroga inca multe dezvoltari imobiliare de lux datorita solicitarilor de pe piata si infrastructurii care s-a dezvoltat in ultimii ani. Voluntari este localitatea in care orice vrei sa construiesti este bine venit, apreciat si se vinde repede. Avand in vedere impartirea orasului de catre autostrada A3 dintotdeauna au existat doua zone: cea aferenta Pipera si cea din vatra comunei, in lateralul DN2 sau E85 poarta de intrare in Bucuresti dinspre Moldova. In Voluntari regasim toate functiunile urbane posibile si terenuri pentru dezvoltarea fiecarui program de arhitectura de la locuinte individuale, cuplate, insiruite, colective pana la spatii industriale, de depozitare, comerciale sau servicii. Ceea ce trebuie avut in vedere in aceasta zona este prezenta aeroportului Baneasa care determina anumite conditionari si restrictii.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Voluntari!

Orasul Buftea

Proiect de casa sau PUD PUZ BufteaMult timp Buftea a fost cunoscut pentru studiourile de film. Astazi in schimb orasul ofera multe alte oportunitati celor care sunt dispusi sa parcurga o distanta mai lunga daca lucreaza in Bucuresti. Buftea reprezinta una dintre optiunile pentru cei care isi desfasoara activitatea de acasa sau lucreaza in partea de nord a capitalei. In localitate exista deja retele de super si hypermaket-uri care si-au deschis puncte de lucru si care deservesc nu doar populatia din proximitate, ci si localitatile invecinate, exista o multitudine de optiuni pentru a construi locuinte in toate zonele deservite de dotarile urbane precum si la periferia orasului si limita cu judetul Dambovita. Conexiunea directa cu Bucuresti, Ploiesti sau Targoviste confera orasului posibilitatea de a acomoda noi locuitori din toate cele trei municipii sau din comunele adiacente.

Apasa aici ca sa afli mai multe despre ce poti construi in Buftea!

Acest material se doreste o sinteza a prezentarilor fiecarei comune sau oras din judetul Ilfov. In urma lecturarii acestuia, daca sunteti in cautarea unui teren de casa sau doriti sa realizati o investitie imobiliara, mai mica sau mai mare, va recomandam sa parcurgeti si prezentarile individuale, detaliate, ale oricareia dintre localitatile mentionate anterior. In cadrul fiecarui material veti regasi informatii utile privind dispunerea spatial-urbanistica, modul de construire si oportunitatile pe care le ofera fiecare in parte, urmand ca dumneavoastra, cu ajutorul unui consultant, arhitect sau urbanist, sa decideti care este cea mai buna optiune pentru dezideratul propriu, iar la acest ultim capitol, noi, cei care compunem One Design, in baza experientei de peste 18 ani in domeniul proiectarii, in care am trecut prin toate etapele de dezvoltare si regres imobiliar, va putem consilia pentru a face cea mai buna alegere, pe care sa nu o regretati ulterior.

Material informativ pregatit de catre arh. urb. Alexandru Cristian BALAN si arh. urb. Paul SAMSONESCU
Fondatori One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design – experienta profesionala din 2003

Toate articolele