Ce pot construi in Domnesti, Ilfov?

Poate si datorita numelui localitatii Domnesti in aceasta comuna din judetul Ilfov aflata in directa conexiune cu sectorul 6 al municipiului Bucuresti s-au dezvoltat preponderent locuinte individuale, ansambluri rezidentiale de case, mai nou, urmand trend-ul general locuinte cuplate (duplex-uri) sau insiruite. Locuintele colective, blocurile, sunt aproape inexistente in Domnesti datorita plafonarii regimului de inaltime la maxim P+2E prin Planul Urbanistic General (PUG) care a fost aprobat in 2017 si ale carui prevederi determina in general constructia de case.

Ca arhitect trebuie sa spun ca programul arhitectural de proiectare si constructie de case este cel mai raspandit, nevoia de locuinte fiind tot timpul mai mare decat oferta de pe piata, iar Domnestiul se incadreaza perfect in aceasta situatie. Comuna este compusa doar din doua sate, Domnesti si Teghes si beneficiaza de acces direct la soseaua de centura a municipiului Bucuresti si prin intermediul pasajului peste aceasta artera de conexiune strada Tudor Vladimirescu realizeaza conexiunea directa cu Prelungirea Ghencea si implicit cu sectorul 6 al Capitalei.

Domnesti este comuna in care predomina casele individuale

Comuna Domnesti a beneficiat de un stat aparte fata de alte comune fiind preferata de catre dezvoltatorii imobiliari de case si de catre bucurestenii care au dorit sa se mute la casa, cat mai aproape de oras platind un pret corect pentru teren si constructia locuintei mult visate.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?In Domnesti sunt inca suficient de multe terenuri disponibile pentru a constructia de case, iar suprafetele acestora sunt generoase raportat la alte comune limitrofe Bucurestiului. Unul din avantajele comunei este reprezentat de echiparea edilitara, retelele de utilitati fiind disponibile in aproape toate zonele, iar posibilitatea de extindere a acestora existand in continuare. Desigur ca trebuie realizate demersurile preliminare, obtinute avizele si acordurile specifice prelungirii acestor retele, dar oportunitatea investitionala include si aceste aspecte.

Dezvoltarea comunei s-a realizat prin ocuparea unor foste terenuri agricole. In general ocuparea terenurilor s-a realizat in mod organic, iar distanta dintre cele doua sate, Teghes si Domnesti a condus la o dezvoltare diferinta a acestora, asa cum se poate observa cu usurinta.

In cazul achizitiei unui teren pentru dezvoltare imobiliara se recomanda ca parcelarea sa fie realizata prin PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru a fi prevazute toate aspectele tehnico-urbanistice astfel ca ulterior procesul intocmire de catre arhitect al DTAC si de emitere a autorizatiilor de construire sa fie cat mai simplu si mai rapid.

Domnestiul nu beneficiaza inca de o ampla zone de servicii si comert, iar acest aspect poate fi luat in calcul de catre dezvoltatorii de retail. Daca in alte comune regasim deja mari centre comerciale, aici au patruns doar retele de magazine mici (Mega Image, Profi, Penny) fara prezenta marilor jucatori.

In Domnesti, Ilfov orice arhitect recomanda constructia de case, indiferent daca sunt individuale, cuplate sau insiruite, acesta fiind specificul zonei. Probabil ca intr-un timp destul de scurt vor urma si dezvoltarile imobiliare cu locuinte colective (blocuri), dar momentan directia este cu totul alta, poate incurajata si de efectele post-pandemie.

Material informativ pregatit de catre echipa One Design – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design – experienta profesionala din 2003

Toate articolele