Ce prevederi are CATUC pentru urbanism

Actul normativ atat de asteptat de intreg domeniul constructiilor, incepand cu urbanistii, arhitectii, continuand cu verificatorii, expertii, auditorii energetici si incheind cu executantii este acum in dezbatere publica in vederea colectarii sugestiilor celor interesati pentru perfectarea acestuia, urmand sa intre in procesul de avizare si aprobare finala si sa se transforme in act normativ de reglementare prin subsituirea unui numar importat de legi invechite, prin introducerea unor corelari si adaptari la situatia actuala pentru a raspunde situatiilor pe care le intampina atat proiectantii cat si executantii si mai ales autoritatile publice locale.

Subliniam faptul ca la data prezentului articolul CATUC este inca in dezbatere publica, forma sa putand suferi modificari pana la aprobarea acestuia prin lege de catre Parlamentul Romaniei. 

Planul de Amenajare a Teritoriului National (PATN)

Din informatiile prezentat in CATUC se intelege ca va urma o noua versiunea a Planului de Amenajare a Teritoriului National (PATN) pentru ca cel actual este elaborat in anii 2000 si aprobat prin Legea 351/2001. Odata cu necesitatea elaborarii unui nou PATN se pune in discutie elaborarea altor documente de planificare si strategie precum Politica Urbana a Romaniei si Strategia de Dezvoltarea de dezvoltare durabila a Romaniei, documente programatice care in mod logic si firesc ar trebui elaborate de colective interdisciplinare sub coordonarea Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, institutia de invatamant care prin cadrele universitare pe care le are ar fi indreptatita sa elaboreze „ghidul” in care se poate dezvolta Romania, in ce limite, in ce context si mai ales cum s-ar putea realiza aceasta dezvoltare. Ar fi de retinut ca aceste documente programatice de planificare presupun o viziune, o abordare, pe care un colectiv interdisciplinar o poate realiza si care, daca va fi dublata de elemente legislative, se poate aplica si poate avea impactul scontat de foarte multi specialisti din domeniu.

Ai nevoie de o documentatie de urbanism? Apeleaza la noi!

Planul de Amenajare a Teritoriului Judetean (PATJ)

In ultimii 20 de ani s-au elaborat diverse actualizari ale PATJ-urilor sau chiar PATJ noi de catre societati cu activitate in planificarea teritoriala, iar atat timp cat aceste documentatii au fost avizate si aprobate nu putem pune la indoiala corectitudinea lor din punct de vedere juridic. Desigur ca aspectele tehnice pot fi discutate, dar fiecare proiectant are propria viziune, iar impreuna cu autoritatea locala se contureaza o anumita directie, astfel ca ar fi nedrept sa dezbatem viziunea acestora pentru documentatiile realizate.

In contextul viitoarei aprobari a CATUC probabil ca vom asista la elaborarea unei noi generatii de PATJ, realizate in colaborare cu viitoarele Agentii Judetene pentru Amenajarea Teritoriului si Urbanism, implicand mai multi specialisti, mai multi factori avizati si s-ar putea ca prevederile PATN sa fie transpuse si mai bine la nivel judetean, impactand pozitiv documentatiile de urbanism la nivelul municipiilor, oraselor si comunelor.

Planul de Amenajare a Teritoriului Intercomunitar (PATI)

Noutatea pe care o aduce Codul de Amenajare al Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor este, printre altele, acest tip de documentatie care are ca scop planificarea dezvoltarii unor zone aflate pe teritoriul mai multor unitati teritorial administrative (UAT), in scopul de identificare a unei directii comune de dezvoltare, de care sa benefieze toti cei implicati si in primul rand populatia rezidenta.

Acest tip de dezvoltare zonala poate fi initiat de catre Asoctia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) sau de catre Consiliul Judetean. In aceeasi categorie intra si zonele metropolitane aferente marilor municipii, zonele de aglomerare urbana, asa cum sunt definite de catre urbanisti in literatura de specialitate, iar aici ar trebuie sa ne gandim la marile centre universitare precum Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta, Craiova urmate de celelate municipii care polarizeaza si influenteaza o anumita regiune precum Brasov, Bacau, Galati sau Arad.

Zone construit protejate

Codul de Amenajare al Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor trateaza in mod distinct anumite zone care au un caracter aparte precum: zonele protejate, monumentele istorice inscrise in lista patrimoniului mondial UNESCO, protectia si valorificarea peisajului cultural, ariile naturale protejate rezervatia biosfera Delta Dunarii, litoralul Marii Negre sau zonele montane. Pentru fiecare dintre aceste zone s-au avut in vedere cate un set de prevederi specifice ce urmeaza a fi detaliate prin documentatiile de planificare PATJ sau PATI si reglementate prin documentatiile de urbanism de tip PUG si PUZ.

Operatiunile urbanistice

Pentru prima oara intr-un act normativ se face vorbire, se prezinta si se legifereaza actiunile urbanistice de parcelare, regenerare urbana, restructurare a parcelarului si comasare, actiuni care in alte tari au fost deja testate si verificate de peste 40-50 ani, iar rezultatele se pot vedea, putandu-se realiza analize comparative si diagnostice care sa conduca la rezultate masurabile, trasabile si determinarea impactului asupra zonelor si comunitatilor asupra care aceste programe si-au produs efectul.

Prioritate pentru interesul public fata de interesul privat

In societatea actuala romaneasca a afirma ca interesul public primeaza celui privat determina convulsii, suparari si admonestari referitoare la o viziuna socialista, in care statul detine controlul absolut, iar privatul este aproape inexistent. Aceste aspecte sunt cel putin false atunci cand vorbim de planificare, strategie, urbanism si dezvoltare, mai ales ca in mari metropole europene precum Berlin sau Stockholm autoritatea publica detine intre 70-80% din suprafata de teren a localitatii, tocmai pentru a-si permite realizarea unor ample programe de restructurare, revitalizare si dezvoltare urbana, care sa confere populatiei nivelul de trai dorit.

In CATUC este stipulat in mod repetat faptul ca interesul public primeaza interesului privat, aspect pe care l-am imbratisat ca fiind benefic pentru dezvoltarea urbana a localitatilor. In plus, prevederile legate de modul de constituire a rezervelor de teren pentru echipamente si dotari publice sau cele legate de obligativitatea cedarii unor suprafete de catre dezvoltari spre domeniul public sau privat al autoritatilor locale, sunt prevederi absolut normale care vin sa sustina dezvoltarea armonioasa si sustenabila a localitatilor de pe intreg teritoriul Romaniei.

Agentia de Amenajarea Teritoriului si Urbanism

Agentiile care urmeaza a fi infiintate dupa aprobarea CATUC la nivel national si judetean, chiar daca la prima vedere prezinta un pericol pentru mediul privat, iar pentru cei care au prins IPJ-urile (Institutele de Proiectari Judetene) poate fi de trista amintire, aceste agentii vor avea in primul rand rolul de a coagula specialisti in vederea fundamentarii anumitor decizii, sustinerii documentatiilor de amenajare a teritoriului si urbanismului, de suport in perioada de avizare si aprobare, de monitorizare a implementarii acestora si cel mai important de actualizare constanta in perioada de aplicare a noilor reglementari. Este greu de crezut ca in cadrul acestor agentii se vor coagula atat de multi specialisti incat sa se transforme intr-un concurent pentru orice operator economic privat. Ar fi de mentionat si faptul ca in forma actuala, cea de dezbatere publica, a CATUC, prevederile ATU sunt atat de multe incat este greu de crezut ca vor putea concura in piata libera cu societatile profesionale axate pe oferirea serviciilor de proiectare in urbanism.

Cu siguranta la nivel national va fi infiintata o Agentie Nationala, fapt care ar fi normal pentru a coordona agentiile judetene si pentru a avea reprezentanti in cadrul Comisiei Nationale de Acord Unic pentru documentatiile de specialitate. Regulamentul de functionare al eventualei Agentii Nationale si ale celor judetene vor fi stabilite prin acte normative ulterioare aprobarii CATUC.

Foarte succint, cam acestea ar fi principalele aspecte legate de urbanism, iar in masura in care timpul si spatiul ne va permite, vom reveni cu detalieri ale aspectelor privind noua abordare a documentatiilor PUG (Plan Urbanistic General) a localitatilor, PUZ-urile (Plan Urbanistic Zonal) si PUD-urile (Proiect Urbanistic de Detaliu), pentru ca cel putin pentru ultimele doua categorii vor exista schimbari legislative majore.

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele