Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
In foarte multe cazuri beneficiarii isi pun aceasta intrebare incercand sa gaseasca un raspuns care sa le defineasca abordarea pe care trebuie sa o aibe in momentul in care isi aleg arhitectul. Pentru a usura decizia celor interesati vom prezenta avantajele si dezavantajele ambelor situatii.
Proiectul tip este un termen care face referire la un proiect ce a fost gandit pentru o amplasare pe orice fel de teren fara a tine cont de prea multe restrictii sau imprejurimi. Acest tip de proiect respecta doleantele cele mai frecvent intalnite din partea clientilor si raspunde unor nevoi primare. Fiind deja executat exista sanse sa puteti vedea respectiva cladire ridicata si sa va convingeti daca indeplineste cerintele Dvs.
Dintre avantajele proiectului tip putem enumera: timpul redus pentru obtinerea documentatiei pentru obtinerea autorizatiei de construire si a avizelor solicitate prin certificatul de urbanism, onorariul redus fiind deja rezolvate toate aspectele din punct de vedere arhitectural si ingineresc.
Dezavantajele pe care le veti avea optand pentru un proiect tip ar fi lipsa de identitate a cladirii, ca a dvs existand mai multe imobile, numarul lor neputand fiind determinat cu atat mai putin amplasamentul, rezultatul fiind ca pe aceeasi strada sa aveti aceeasi casa ca a vecinilor. Deasemeni posibilitatile extrem de reduse de modificare din punct de vedere aspect exterior si compartimentare interioara, limitarea dorintelor dvs la conceptul existent si in nici un a cladirii la cerintele dvs asa cum ar fi de asteptat, posibilitatea asezarii defectuoase in teren sau a amplasarii deficitare in raport cu punctele cardinale, insorirea, utilitatile, accesul, afectarea intimitatii in interior sau exterior determinata de conceptul realizat in teren ideal sau ireal.
Proiectul personalizat este proiectul de arhitectura care va defineste si pentru care optati atunci cand va doriti sa obtineti maximul din onorariul platit arhitectului si inginerilor, intr-un cuvant echipei de proiectare, fiind desenat si croit exact cum va doriti, pe terenul pe care il aveti si tinand cont de toate aspectele zonei si factorii care va vor influenta modul de viata pe termen lung.
Dintre avantajele proiectului personalizat se pot puncta: adaptarea perfecta la solicitari si teren, compartimentarea interioara adaptata nevoilor dvs de spatiu si in stricta legatura cu costurile de exploatare, rezolvarea optima a racordurilor la utilitati, orientarea si pozitionarea functie de punctele cardinale, rezolvarea distantelor fata de proprietatile vecine si pastrarea intimitatii. Tot la acest punct ar mai fi de precizat ca alegerea solutiei constructive, materialelor, finisajelor se realizeaza impreuna cu beneficiarul la propunerea arhitectului si de comun acord intre cei doi.
Dezavantajele, daca le putem numi asa, ar fi implicarea beneficiarului in proiect pentru definirea dorintelor si transformarea lor in spatii interioare functionale, precum si a formei exterioare a cladirii, alocarea de timp pentru o buna realizare a proiectului, cost mai mare dar justificat de solutiile propuse si implicarea arhitectului si a inginerilor.
Ideal este sa optati pentru o solutie personalizata si adaptata necesitatilor dvs in detrimentul unei solutii de proiect de-a gata. Astfel veti fi convinsi ca ceea ce v-ati dorit si visat si poate transforma in realitate si nu va trebui sa ma multumiti cu un proiect creat pentru un altfel de personalitate cu o cu totul alta gandire si care v-a satisfacut doar din punct de vedere financiar, provocandu-va mai multe probleme pe termen lung si afectandu-va modul de viata si interactiune cu cladirea dvs.