Utilitati si facilitati

Un aspect extrem de important de luat in calcul atunci cand decideti unde va mutati. Observand ca foarte putini beneficiari iau in calcul aceste aspecte pe care noi le consideram foarte importante am decis sa abordam si acest subiect.

Cand pronuntam termenul utilitati ne referim la alimentare cu apa, energie electrica, gaze, canalizare, transport urban, salubritate, telefonie si internet. Daca ultimele doua au cunoscut o explozie in ultimii ani, nu acelasi lucru se poate spune despre primele enumerate. Astfel ca atunci cand optati pentru achizitia unui teren verificati ce utilitati sunt disponibile in zona in sistem centralizat, adica furnizate de catre un mare operator sau distribuitor. Deasemeni analizati care sunt alternativele si la ce valori se ridica investitia, amortizarea, costurile de mentenanta si exploatare, daca veti alege sa mergeti pe sisteme proprii.

In cazul energiei elecrice este aproape imposibil sa o produceti integral in sistem propriu, astfel ca bransarea la reteaua locala este obligatorie. Lipsa unei retele de distributie a gazelor poate fi inlocuita fie printr-un sistem bazat pe o butelie GPL (gaz petrolier lichefiat) daca suprafata terenului va permite amplasarea acesteia si cumulativ indepliniti conditiile impuse privind zona de protectie a respectivei instalatii. Deasemeni se poate opta doar pentru echipamente ce folosesc energie electrica, aceasta varianta fiind cea mai costisitoare la momentul actual.

Daca in zona nu exista alimentare cu apa atunci veti fi nevoit sa executati un put forat de mare adancime pentru a avea apa menajera si poate potabila. Apele uzate din gospodarie vor fi evacuate catre un bazin vidanjabil amplasat in interiorul proprietatii daca in zona dvs nu exista o retea de canalizare.

Serviciile de salubritate nu reprezinta o problema, aceasta fiind furnizate in aproape toate zonele limitrofe unui oras si chiar la distante considerabile. Cat despre serviciile de transport in comun trebuie sa va interesati care sunt operatorii din zona, frecventa de plecare si sosire a mijloacelor de transport precum si costul unei calatorii.

Asadar inainte de a achizitiona un teren sau o proprietate verificati disponibilitatea retelelor in zona, costurile de bransare si utilizare a acestora in timp si comparati cu solutiile alernative. O estimare corecta din punct de vedere financiar se face pe o durata de zece ani.

Facilitatile zonei fac referire ca terminologie la partea de comert - magazine mici, supermarketuri sau hypermarketuri, piete, partea medicala - farmacie, dispensar medical, poate chiar spital, parte de invatamant - gradinita, scoala, after school, liceu, precum si servicii urbane disponibile cum ar fi servicii de dezapezire sau iluminat public. Strazile asfaltate cu trotuare, sisteme de drenaj a apei pluviale, spatii verzi si eventuale locuri de parcare suplimentare sunt deasemeni incadrate la facilitati ale unei anumite zone. Locul de joaca pentru copii, parcul sau biserica sunt alte aspecte pe care trebuie sa le verificati atunci cand doriti sa realizati o investitie.

O analiza coerenta si realista asupra unei zone, prin prisma lucrurilor pe care le primiti in mod gratuit sau contra unui cost va determina calitatea vietii pe care o veti duce in imobilul pe care doriti sa il achizitionati sau sa il construiti. Nu uitati ca fiecare element care lipseste si pe care vi-l doriti va genera un stres suplimentar si va conduce la alterarea calitatii vietii dumneavoastra.

Toate articolele