Ce presupune un proiect de design interior

Clientii nostrii ne-au indemnat sa scriem un articol despre ce presupune un proiect de design interior, in special pentru a clarifica toate aspectele pentru viitorii clienti. Deoarece in ultima perioada din ce in ce mai multe persoane apeleaza la ajutorul unui arhitect pentru realizarea unui proiect ce vizeaza interiorul unui spatiu, iata in urmatoarele randuri prezentate cateva aspecte pe care le consideram importante.

Design interior, amenajare interioara sau decorare interioara?

Cativa termeni care sunt foarte utilizati dar al caror sens este confundat. Atunci cand vorbim despre "design interior" in general ne referim la un proiect intocmit de o persoana autorizata - arhitect, artist plastic sau designer. "Amenajarea interioara" ca termen se refera mai mult la realizarea efectiva a proiectului, la transpunerea din plan in realitate a ideiilor celui ce a intocmit design-ul. "Decoarea interioara" se refera la obiecte ce vor fi amplasate pentru a personaliza la maximum spatiul interior, spre exemplu: vase, tablouri, plante, etc.

Ce trebuie stiut inainte sa ajungi la un arhitect/designer de interior

Primul aspect de care trebuie tinut cont este faptul ca orice spatiu, oricat de mic sau de mare, va arata altfel daca un specialist va interveni in procesul de creare. Chiar daca la o prima impresie s-ar putea ca onorariile ce vi se vor solicita vor parea mari, nu va descurajati. 

In al doilea rand trebuie sa stiti ca este pacat sa achitati un proiect, iar cand treceti la implementarea lui sa executati alte lucrari sau sa faceti modificari dupa placul constructorului. Consultati intotdeauna specialistul deoarece el va poate oferi cel mai bun sfat. Foarte important pentru a putea realiza un proiect de design interior este sa va stabiliti un buget estimativ. Pe acelasi spatiu se poate realiza o amenajare cu 10.000 euro sau 100.000 euro. Practic limita superioara este cerul. Acest buget odata stabilit trebuie comunicat arhitectului pentru ca acesta va realiza un proiect adaptat la bugetul si conditiile cerute de Dvs. Si nu uitati: un buget initial nu presupune ca acela va fi si cel final. De foarte multe ori acest buget se depaseste din diferite motive, in general ce tin de anumite preferinte ale clientului.

Un alt aspect important inainte de intalnirea cu arhitectul/designer-ul il reprezinta stabilirea temei de proiectare – ce va doriti Dvs, care sunt spatiile de interventie, ce asteptari aveti, preferati functionalitatea sau design-ul, linia de design pe care doriti sa mergeti (clasic, modern, rustic, etc) precum si orice alte puncte pe care le considerati importante. 

Intalnirea cu arhitectul/designer-ul

In general arhitectul sau designer-ul va incerca sa stabileasca cu Dvs tema de proiectare in baza solicitarilor, doleantelor si posibilitatilor tehnice de realizare. Dupa acest prim pas etapele de derulare ale proiectului (in cazul One Design) ar fi urmatoarele: 
- prezentarea unei solutii la nivel de plan (2D);
- discutii pe baza planurilor pentru stabilirea functionalitatii si fluiditatii spatiului;
- prezentarea propunerii la nivel 3D prin imagini fotorealiste (denumite in termeni de specialitate "randari");
- prezentarea si alegerea materialelor folosite;
- discutii pe baza 3D-urilor pana la alegerea solutiei finale;
- discutii privind elementele componente de design, constructive, mobilier, iluminare, etc;
- definitivarea conceptului general si crearea elementelor de detaliu;
- alegerea finala a texturilor si culorilor pentru finisajele folosite;
- predarea proiectului final.

In cazul One Design, in momentul inceperii lucrarilor de executie, se acorda asistenta la achizitionarea finisajelor si asistenta de santier pentru a realiza o implementare corecta. Aceasta asistenta este necesara deoarece in majoritatea cazurilor finisajele au un cost ridicat, iar punerea lor in opera necesita atat specializare cat si o atentie sporita. 

Cel ce va cunoaste in amanunt

Un aspect important in relatia cu arhitectul/designer-ul este deschiderea Dvs catre cel care creeaza ambientul in care veti locuia, va veti desfasura activitatea sau in care clientii Dvs vor veni. Relatia arhitect-client devine foarte stransa pe parcursul proiectului si se poate finaliza chiar printr-o relatie de prietenie. Nu priviti arhitectul ca pe o persoana oarecare de la care cumparati niste servicii specializate. Pana la urma, arhitectul este cel care va stii unde va tineti vesela sau lenjeria, unde este seiful sau sistemul de alarmare si multe altele. Asadar fiti deschisi si incercati sa comunicati cat mai bine cu arhitectul ales. Cu cat va intelege mai bine personalitatea Dvs cu atat proiectul va fi mai bun, iar Dvs mai multumim de rezultatul final.

In loc de concluzie

Un proiect de design interior inseamna apelarea la un specialist pentru a transforma spatiul in spatiul Dvs. Daca porniti pe drumul amenajarii interioare atunci alegeti un arhitect. Ideile Dvs vor constitui punctul de plecare, iar impreuna cu un conceptul arhitectural, in final, veti obtine ceea ce v-ati dorit, poate chiar mai mult. Daca sunteti totusi reticenti si aveti o teama in a va lasa casa sau biroul pe mana altcuiva, incercati sa realizati pentru inceput macar o incapere, iar daca rezultatul este unul pozitiv, atunci veti ajunge la concluzia ca ati facut alegerea corecta.

Toate articolele