Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Exista suficiente mituri urbane, despre unele am scris deja, despre altele urmeaza, dar cu siguranta unui dintre cele mai cunoscute mituri este cel legat de PUD-uri si PUZ-uri si conditiile „speciale” in care se aproba si persoanele „recomandate” pentru a intocmi aceste documentatii. In acest articol ne propunem sa clarificam aspectele referitoare la timp si nicidecum sa demontam mitul enuntat.
Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) se initiaza de catre persoane fizice, juridice sau autoritati publice atunci cand pe un teren este necesara analiza si conformarea amplasarii unui imobil, in conditiile in care se doresc modificari ale retragerilor stabilite prin PUG-ul (Plan Urbanistic General) al localitatii datorita unor conditii de amplasare particulare sau cand nu au fost suficient detaliate in documentatii PUG sau PUZ. Aceasta lista nu este limitativa si pot exista nenumarate motive care conduc la necesitatea unei astfel de documentatii de urbanism. Este important de precizat faptul ca pentru o parcela construita nu se poate intocmi PUD.
PUD-ul se intocmeste de catre arhitecti, urbanisti sau arhitecti-urbanisti, specialisti cu drept de semnatura pentru litera E, membri ai Registrului Urbanistilor din Romania (RUR).
Procesul incepe cu elaborarea de catre proiectant a documentatiei de baza conform continutului cadru in vigoare, continand planse si parti scrise. Pentru aceasta etapa sunt necesare studiile de teren, respectiv ridicarea topografica si studiul geotehnic, intocmite conform prevederilor legale.
Prima etapa de informare si consultare a populatiei privind intentia de elaborare a PUD se realizeaza in aceasta etapa conform reglementarilor in domeniu si dureaza in medie 20-30 zile.
Urmatorul pas este reprezentat de intocmirea documentatiilor pentru obtinerea avizelor si acordurilor solicitate prin Certificatul de Urbanism pentru faza PUD. Aceasta etapa variaza ca durata in functie de numarul de avize si complexitatea acestor, variind intre 60 de zile pana la 180 zile sau mai mult.
In urma obtinerii avizelor, documentatia de baza poate suferi modificari sau completari, astfel ca proiectantul va prelua conditionarile sau impunerile din avize si va actualiza PUD-ul initial.
PUD-ul impreuna cu avizele se depun la primaria pe raza careia se afla terenul pentru a intra in circuitul de aprobare. Documentatia PUD este analizata de catre Directia Urbanism si daca este completa si respecta prevederile legale este inaintata Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului si Urbanism (CTATU) din cadrul primariei pentru analiza. Aceasta comisie este compusa din specialisti din diverse domenii precum urbanism, arhitectura, constructii, geologie, geografie, etc care analizeaza premergator sedintei documentatia, iar in cadrul sedintei PUD-ul este sustinut de catre proiectant. Comisia are rolul de a dezbate continutul tehnic si juridic al documentatiei, putand aproba documentatia sau poate solicita completari ale acesteia. Ar fi de mentionat ca sedintele CTATU sunt lunare, astfel ca timpul necesar analizei plus introducerea pe ordinea de zi poate dura 60 zile sau mai mult, in functie si de cat de bine este pregatita documentatia PUD.
Daca avizul CTATU este favorabil, se procedeaza la a doua etapa de informare si consultare a populatiei, modalitatile fiind prezentate in reglementarea specifica si care dureaza in media 30-45 zile, tinand cont ca aceasta etapa se finalizeaza cu un raport privind toate demersurile de informare, consultare si colectare a opiniilor.
CTATU fundamenteaza avizul arhitectului sef al localitatii, care este persoana indreptatita sa aprobe PUD cu conditia ca etapa de informare si consultare a populatie sa fi fost parcursa. In fapt, avizul arhitectului sef reprezinta finalul etapei tehnice.
Din acest moment intreaga documentatie impreuna cu referate, note interne, fundamentari, etc. este transferata catre secretariatul Consiliului Local, unde se redacteaza proiectul de Hotarare a Consiliului Local (HCL). In urma analizei juridice a documentelor emise, in urma constatarii conformitatii acestora, in prima sedinta de Consiliu Local in care se dezbat documentatii de urbanism, este introdus ca punct distinct pe ordinea de zi. Documentatia este transmisa anterior consilierilor locali spre analiza, iar in cadrul sedinte se dezbate si ulterior se supune la vot. In cazul in care obtine majoritatea voturilor, proiectul de HCL intra in vigoare.
Ulterior sedintei de CL se redacteaza forma finala a HCL de aprobare PUD, se semneaza de catre cei indreptatiti si se comunica initiatorului PUD. Din acest moment HCL isi produce efectele, iar PUD-ul este aprobat. Practic din acest moment se poate proceda la etapa de autorizare a lucrarilor de constructie, etapa in care se reobtin avizele solicitate si se intocmeste Documentatia Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (DTAC) de catre un arhitect cu drept de semnatura, membru al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). Arhitectul si urbanistul pot fi una si aceeasi persoana care intocmeste atat partea de urbanism, cat si cea de arhitectura, in unele cazuri fiind chiar recomandat sa fie acelasi specialist pentru o mai buna coordonare a intregului proiect.
Tinand cont de termenele legale de raspuns a autoritatilor publice (primarie, comisii din cadrul acesteia, avizatori, etc.), precum si perioadele de timp legate de informara si consultarea populatiei, perioada necesara proiectarii, un termen realist minim pentru aprobarea unui PUD, asa cum reiese din expunerea anterioara este de minim 180 de zile, adica 6 luni, in conditiile in care in sedintele de aprobare exista cvorum pentru aprobare.
Ar fi de retinut si faptul ca pot exista intarzieri datorita conditionarii emiterii unui aviz de eliberarea altuia, situatii in care anumite etape au fost realizate gresit sau incorect ca durata sau serviciile si directiile din cadrul primariei sunt suprasolicitate, iar volumul mare de lucrari conduce la imposibilitatea, in general datorita personalului tehnic redus, de a procesa intr-un timp foarte scurt toate solicitarile inaintate de initiatorii PUD-urilor.
Asa cum spunem in nenumarate situatii timpii de elaborare a documentatiilor sunt conditionati doar de catre proiectant si cel mult personalul sau colaboratorii care intocmesc studiile de teren si cele conexe, in timp ce termenele institutiilor publice sunt dictate de numarul documentelor interne si publice care se intocmesc, verificarea conformitatii acestora si transferul intre directii, la care se adauga perioada de timp pentru transferul intre semnarii abilitati ai primariei. Chiar daca exista foarte multe bune intentii, circuitul documentelor in cadrul institutiilor este foarte bine definit, iar incalcarea unor etape poate conduce la respingerea de catre directia juridica a documentatiei ca fiind neconforma din punct de vedere al legalitatii actiunilor intreprinse pe circuitul de aprobare si asumare prin semnaturi.
Recomandam tuturor celor care sunt in situatia de a initia elaborarea unei documentatii PUD sa isi planifice din timp aceasta etapa, sa apeleze la specialisti in domeniul urbanismului, iar in cazul in care optiunea este pentru One Design, ii asiguram ca in cadrul societatii noastre vor gasi tot sprijinul privind consultanta preliminara, intocmirea documentatie PUD, obtinerea avizelor si acordurilor, sustinerea documentatiei in sedinta CTATU si raspunsul prompt la toate solicitarile institutiilor publice implicate, incercand sa reducem pe cat posibil termenele, acolo unde este posibil si cel mai important, sa realizam o planificare cat mai buna in timp pentru a evita perioade de inactivitate sau timpi morti.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design