Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Fiecare persoana care isi doreste o casa si-a pus aceasta intrebare in gand si a cautat raspunsurile la prieteni, cunostiinte sau pe internet. Pentru aceia dintre voi care nu aveti rabdare sa cititi acest articol si v-a atras doar titlul raspunsul meu la aceasta intrebare este simplu: cand aveti banii necesari. Restul detaliilor le regasiti mai jos.
Constructia unei case se realizeaza in baza un proiect tehnic de executie intocmit de arhitect, inginer de rezistenta si inginer de instalatii, verificat de catre verificatori tehnici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii. Lucrarile efective sunt supravegheate de catre un diriginte de santier atestat de catre ISC si de un reprezentat al executantului, denumit RTE (responsabil tehnic cu executia). Etapele de constructie sunt stabilite prin proiect deoarece dupa finalizarea fiecarei etape se realizeaza un proces verbal de receptie, documente care intra in componenta cartii tehnice a constructiei.
Demararea lucrarilor de constructie este determinata de factorul principal al domeniului: vreamea. In sezonul ploios este aproape imposibil sa incepi sapaturile pentru fundatie, intregul amplasament fiind o mocirla generala dupa ce se realizeaza decopertarea stratului vegetal, iar sansele ca utilajele sa ramana impotmolite in noroi fiind extrem de ridicate. Asadar, primul raspuns: incepeti santierul in perioade uscate, dar nu secetoase.
Exista o temere din partea beneficiarilor de a incepe constructia in luni precum octombrie sau noiembrie, nu doar de teama ploilor, ci mai ales de teama intrarii in iarna si stoparea lucrarilor intr-un stadiu necontrolat. Din experienta de executie, inclusiv in zona de munte (Zarnesti, jud. Brasov), nu este niciun fel de problema daca fundatiile, placa de la cota 0.00 sau suprastructura raman in bataia vantului si a zapezii peste iarna, cu conditia ca elementele structurale de cuplaj sa fie protejate. In plus, in ultimii 6-7 ani iarna si-a intrat in drepturi in sfarsit de ianuarie si in februrarie, astfel ca exista timp suficient pentru a finaliza cel putin etapa de fundatii.
Tendinta generala este de a incepe lucrarile de constructie primavara, in speranta finalizarii casei pana la finalul anului, de Craciun. Aceasta gandire este partial gresita pentru executia intr-un ritm alert conduce la probleme privind comportarea casei in timp si mai ales comportarea in primii doi ani de la finalizarea executiei. In general executia unei case parter si un nivel, indiferent daca este etaj sau mansarda dureaza trei-patru luni pentru infrastructura (fundatii), suprastructura (stalpi, grinzi si placi), inchideri exterioare (pereti), sarpanta si montajul invelitorii. Aceasta ar fi casa „la rosu” asa cum stim din jargonul de constructii. In schimb aplicarea finisajelor exterioare, dar mai ales interioare dureaza cu cel putin o luna mai mult. Si sa nu uitam de echiparea casei cu instalatii – sanitare, electrice si termice, care desi par simplu de realizat la prima vedere, necesita suficient timp pentru a fi realizate corespunzator si coordonate astfel incat traseele si punctele de comanda sa fie clare.
Inceperea lucrarilor in primavara, adica aprilie – mai se traduce prin terminarea lucrarilor „la rosu” in august, cel tarziu in septembrie. Realizarea lucrarilor de suprastructura in perioada de vara este ideala, datorita timpilor de uscare si intarire mai scurti determinati de temperatura exterioara. Deasemeni, lucrarile de zidarie, inchideri exterioare si compartimentari interioare realizate in perioada calda confera avantajul uscarii rapide a mortarului si posibilitatea realizarii golurilor finale prin amplasarea sau turnarea buiandrugilor.
In toamna se poate monta termosistemul si tamplaria exterioara pentru a pregati casa pentru sezonul rece. Chiar daca este „inchisa” temperatura interioara nu permite realizarea lucrarilor fiind necesara montarea unei surse de aer calda daca doriti sa continuati in lunile de iarna. Recomandarea mea ar fi ca in prima iarna dupa stadiul „la rosu” sau „la gri” sa suspendati lucrarile si sa le reluati in primavara urmatoare, cu montajul instalatiilor interioare, electrice, sanitare si termice, urmate de lucrarile la instalatiile exterioare si abia ulterior sa procedati la finisarea interioara a casei.
Finisajele interioare de baza sunt in general pe baza de apa – sape, tencuieli, gleturi, lavabile, astfel ca sunt necesare temperaturi de peste 10 grade Celsius pentru ca acestea sa se usuce intr-o perioada rezonabila de timp. Finisajele interioare finite precum gresie, parchet, tapet, vopsea decorativa, etc pot contine sau nu material de aderenta pe baza de apa, dar in general sunt finisaje semi-uscate sau uscate. Practic lucrarile de finisare interioara ar trebui realizate in perioada aprilie – august a anului urmator pentru a corespunde integral recomandarilor de aplicare si montaj ale producatorilor.
Este o vorba romaneasca care spune „ca socoteala de acasa, nu se potriveste cu cea din targ” si puteti intampina diverse dificultati: fie constructor neserios, fie perioada ploioase lungi, fie o iarna prelungita, etc, ceea ce conduce la schimbarea totala a planului de executie propus. Daca va confruntati cu astfel de situatii recomandarea mea este sa luati lucrurile asa cum s-au intamplat si sa continuati lucrarile fiind conditionati de temperatura de afara, atat timp cat aceasta permite, iar in momentul in care valorile scad sub pragurile recomandate sa opriti executia, urmand sa o reluati cand vremea va fi potrivita.
In fapt, esalonarea si planificarea prezentata este ideala, in care in decurs de un an si jumatate terminati casa „la gata”, dar asta nu inseamna ca trebuie sa intrati in panica si sa va stresati daca nu s-a intamplat exact cum v-ati propus. Nu uitati ca in acceptiunea oricarui constructor „la gata” inseamna ca s-au terminat lucrarile de constructie si finisare, dar mai aveti de mobilat, montat corpuri de iluminat, draperii, elemente de decorare, etc ceea ce inseamna un alt timp care nu a fost „bugetat” initial. Aceste etape pot dura si 3-4 luni daca aveti mobilier la comanda sau elemente realizate dupa un design propus de arhitectul care v-a realizat proiectul de amenajare interioara.
In toata planificarea de mai sus n-am precizat cand este cel mai bine sa te apuci de proiectul pentru casa, asa ca raspunsul simplu si clar ar fi: cat mai devreme. Un raspuns mai pragmatic ar fi: in toamna anului inainte de inceperea lucrarilor in primavara. Cu alte cuvinte procesul de realizare a proiectului, obtinerea avizelor, acordurilor si a autorizatiei de construire ar trebui sa se deruleze in perioada septembrie – ianuarie pentru ca in luna februarie sa puteti solicita oferte de pret pe baza listelor de cantitati de materiale si lucrari intocmite de proiectant si care sunt parte din proiectul tehnic de executie, iar in luna martie sa contractati societatea care va executa lucrarile constructie in vederea demararii executiei in aprilie – mai, urmand mai departe planificarea prezentata.
Retineti faptul ca One Design va poate asista in tot procesul de la obtinerea certificatului de urbanism avizare si autorizarea pana la asistenta tehnica pe perioada santierului si terminand cu proiectele de amenajare si decorare interioara, elementele finite fiind cele „cu care ramaneti”.
arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN
Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design