Amenajarea curtii - ce ar trebui sa in vedere atunci inainte sa dai startul?

Oricat de simplu ar parea, amenjarea curtii trebuie sa tina cont de cateva reguli de baza si abordari care permit desfasurarea unor activitati (re)creative. In acelasi timp, ea poate fi considerata o indeletnicire care poate aduce suficiente satisfactii. Asadar, daca esti in plin proces de amenjare sau te pregatesti sa dai startul, nu ar strica sa urmaresti cu atentie cateva indicatii precise propuse de cei mai iscusiti specialisti si sa iti transformi curtea intr-un spatiu destinat relaxarii si activitatilor care ii implica pe toti membrii familiei.

Dar pana in punctul in care va veti putea bucura cu totii de un spatiu dragut si plin de personalitate, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere dupa cum urmeaza:  

Curpins:

  1. Cum se planifica amenajarea curtii?
  2. Stil si mobilier corespunzator
  3. Elemente de decor  si accesorii functionale

Cum se planifica amenajarea curtii?

Daca ai avut sansa sa ai o casa care beneficiaza si de curte, ar fi pacat ca aceasta din urma sa nu fie integrata armonios in intregul concept al casei. Asa cum precizam anterior, curtea poate reprezenta un loc potrivit desfasurarii activitatilor recreative cu prietenii si familia.

Ca atare, este esential sa stii ce tip de amenjarea iti doresti astfel incat sa fie in acord cu preferintele, gusturile si necesitatile intregii familii. Iar in acest sens, o planificare detaliata te poate ajuta sa stii care este bugetul pe care trebuie sa il aloci, structura (cum vei delimita spatile de relaxare si joaca si modul in care il vei reorganiza) si nu in ultimul rand, necesarul de care vei avea nevoie.

Stil si mobilier corespunzator

Pe langa aspectul functional, curtea trebuie sa fie amenjata si din punct de vedere estetic. Pentru a pastra o idee unitara, este de preferat ca aceasta sa nu faca nota discordanta cu restul casei, a exteriorului. Dar acest lucru este influentat in mare masura de metrii patrati disponibili si evident, de preferintele fiecarui propietar.

Stilul este o refectie a personalitatii, asadar este important sa se integreze armonios si sa fie descris coerent de toate elementele de decor pe care le-ai ales. Mai multe decat atat, curtea trebuie sa beneficieze de dotari indispensabile care o vor transforma rapid in locul de relaxare mult dorit.

In amenajarea curtii, cromatica si texturile joaca un rol foarte important. In plus, alegerea mobilierului de exterior trebuie sa fie ales tinand cont de stil, dar si de materialele din care sunt confectionate, si asta pentru a intregi conceptul de decor special gandit.

De exemplu, pentru o curte generoasa intr-un stil rustic se preteaza un mobilier masiv, pe cand in cazul uneia de dimensiuni mai mici, moderne, cu un aer minimalist, obiecte cu detalii din aluminiu.

Indiferent de stilul ales, corpurile de iluminat sunt extrem de importante si ele sunt utilizate pentru a pune in evidenta anumite portiuni sau pentru a crea o anumita atmosfera diferita, un ambient deosebit.

Elemente de decor si accesorii functionale

Fie ca este vorba despre copii, prieteni ori familie, toti iubesc si vor aprecia un spatiu frumos amenajata. Curtea trebuie sa reprezinte locul potrivit relaxarii, iar daca proiectul tau este gandit ca la carte, rezultatele o vor demonstra din plin. Iar cand vremea este prietenoasa, cine nu iubeste activitatile in aer liber in jurul unui leagan, a unui gratar in care se pun la cale planuri de viitor sau a unei piscine?

Pe langa acestea, intregul spatiu poate fi delimitat si completat de gard viu, jardiniere si peluze cu flori, un gazon des si bineinteles, nelipsitele elemente de decor care dau un farmec aparte curtii (pitici de gradina, bancute, fantani, etc). Este important de precizat faptul ca intregul spatiu are nevoie de ingrijire constanta si timp dedicat pentru pastrarea lui in cele mai bune conditii, vreme indelungata.

Toate articolele