Acronime privind locuirea

Exista un numar mare de oameni care au auzit de anumite acronime dar care nu cunosc provenienta sau ce inseamna acestea, astfel ca in nenumarate cazuri, din nestiinta, apar confuzii si nu stiu cui sa se adreseze de fapt. Incercam prin acest material sa aducem putina lumina asupra acestor acronime.

SCL

SCL este prescurtarea pentru Societea Comunala pentru Locuinte ieftine care avea ca scop crearea de parcelari de locuinte pentru muncitori si care a existat in perioada 1911 – 1948, timp in care s-au realizat 24 de parcelari si peste 4000 de locuinte cuplate cu gradina proprie, in zone precump Candiano Popescu, Clucerului, Rahova, Servan Voda, Drumul Sarii, Fabrica de Chibrituri, Dorobanti, podul Grant, Tei, Floreasca si Dorobanti.

IAL

IAL este acronimul pentru Intreprinderea de Administrare Locativa, institutie infiintata in perioada socialista care se ocupa de administrarea imobilelor nationalizate, realizand lucrari de mentenanta si renovare. Cladirile care s-au aflat in administrare IAL poarta niste placute patrate cu initialele IAL pe primul rand si un numar, un cod pe al doilea rand.

ICRAL

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Ulterior, IAL a fost transformata in ICRAL ceea ce se traduce prin Intreprinderea de Constructii, Reparatii si Administrate Locativa, o denumire generica utilizata pentru aceste intreprinderi care administrarea imobilele aflate in proprietatea statului. ICRAL-urile au existat la nivelul sectoarelor, municipiilor si oraselor, fiind transformate ulterior in societati comerciale, unele dintre acestea existand pana in ziua de astazi.

DGDAL

DGDAL este acronimul de la Directia Generala pentru Dezvoltarea constructiilor de locuinte social-culturale si Administratie Locativa aflata in subordinea Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti, astazi, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Aceasta directie a exista in perioada socialista si avea ca scop administrarea imobilelor aflate in proprietatea administratiei locale a Capitalei.

AFI

Ulterior schimbarii de revim DGDAL se transforma in AFI care se traduce prin Administratia Fondului Imobiliar, un serviciu public de interes local aflat in subordinea CGMB. AFI are ca obiect de activitate administrarea, vanzarea, repararea si intretinerea fondului imobiliar aflat in proprietate publica si privata a municipiului Bucuresti si a fondului imobiliar aflat in proprietatea privata a statului conform procedurilor de administrare la momentul preluarii. Atributiile AFI pot fi gasite pe site-ul oficial al institutiei.

DAFI

DAFI este prescurtarea pentru Directia de Administrare a Fondului Imobiliar, institutii aparute la nivel de sectoare ale municipiului Bucuresti care se ocupa cu gestionarea spatiilor aflate in proprietatea Consiliului Local de sector. In anumite sectoare ale capitalei, DAFI si-a schimbat denumirea in DAFL care se tranduce prin Directia de Administrare a Fondului Locativ.

ANL

ANL este acronimul pentru Agentia Nationala pentru Locuinte, institutie de interes public si personalitate juridicare, infiintata in 1998 prin legea 152/1998 care coordoneaza diverse surse de finantare pentru executia de locuinte impartite pe programe aprobate de catre Ministerul Dezvoltarii (MDLPA) pentru diverse categorii de persoane: tineri, specialisti din diverse domenii sau locuinte vandute prin credit ipotecar. Finantarea ANL se realizeaza anual din bugetul MDLPA in baza inscrierii resurselor necesare derularii programelor.

CNI

CNI este acronimul pentru Compania Nationala de Investitii care deruleaza programe guvernamentale pentru locuinte de necesitate, sociale, etc prin finantare de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltarii (MDLPA) pe langa alte programe de investitii pentru alte domenii precum sanatate, educatie, cultura, sport, etc.

Iata doar cateva dintre acronimele care definesc diverse institutii care s-au ocupat sau se ocupa in prezent de gestionarea fondului imobiliar si mai ales cel locativ finantat din fonduri publice. Ar fi de subliniat faptul ca la nivel european vom regasi structuri similare deoarece cel mai mare program arhitectural din lume este cel care vizeaza locuirea, nevoia de a avea un spatiu in care sa traiesti fiind o nevoie esentiala, vitala pentru orice persoana.

arh. urb. Alexandru Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele