Accesibilitatea in planificarea spatiala

Conform DEX al limbii romane „accesibilitate” se refera la faptul de a fi accesibil, iar prin „accesibil”, ca adjectiv, se intelege ceva la care se poate ajunge usor, care este la indemana cuiva, care poate fi usor procurat, care se poate intelege usor. Pornind de la aceasta definitie putem intelege faptul ca accesibilitatea se refera atat la obiecte fizice cat si la spatii nedefinite sau notiuni verbale, fiind un termen versatil ce poate fi utilizat pentru a exprima mai multe caracteristici multidisciplinare.

Federatia „Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania” (ONPHR) explica termenul de accesibilitate ca „termen general folosit pentru a descrie gradul in care un produs, serviciu sau mediu este disponibil pentru un numar cat mai mare de oameni”.

Conform legii 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap,  accesibilitate este definita ca ansamblul de masuri si lucrari de adaptare a mediului fizic, precum si a mediului informational si comunicational conform nevoilor persoanelor cu handicap, factor esential de exercitare a drepturilor si de indeplinire a obligatiilor persoanelor cu handicap in societate.

Tipurile de accesibilitate identificate de Mihaela Hermina Negulescu in cartea „Mobilitate si forma urbana – Aspecte Teoretice” sunt:

Prin prima tipologie se intelege modul de conectare al infrastructurii si organizarea serviciilor de transport, in timp ce accesibilitatea fizica se refera la modul in care sunt configurate spatiile publica si ergonomia mijloacelor de transport cu referinte catre cat de adaptate sunt pentru persoanele cu handicap locomotor.

Conform OUG 102/1999 privind protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, descoperim un alt termen „accesibilizare” care este definit ca „inlaturarea obstacolelor care impiedica miscarea libera in mediul ambiant si accesibilizarea diverselor zone ale societatii cum ar fi: spatiile de locuit, institutiile publice, serviciile de transport public, mijloacele de transport, strazile si mediul exterior etc.

Planificarea spatiala in functie de accesibilitate

„Politicile de planificare spatiala au ca obiectiv central asigurarea unei bune accesibilitati prin asigurarea unei ridicate calitati a locuirii urbane, cu o atentie crescuta pentru protejarea si ameliorarea calitatii arhitecturale, istorice, urbanistice, peisagistice, ambientale a spatiilor urbane precum si protejarea peisajelor naturale valoroase si a habitatelor diverselor specii animale” . In acest sens putem exemplifica prin politicile ABS sau VINEX din Olanda.

Ai nevoie de o documentatie de urbanism? Apeleaza la noi!

Accesibilitatea si distanta-timp

Prin conceptul distanta-timp se intelege distanta ce trebuie parcursa intr-o anumita unitate de timp pentru a ajunge la un punct de interes. Din acest concept deriva notiunea de proximitate, de facilitati care sunt pozitionate intr-un areal redus si care sunt accesibile intr-un timp foarte scurt.

Accesibilitatea si efectul de centralitate (centralitate prin accesibilitate)

Centralitatea reprezinta un concept legat de o pozitie nodala privilegiata in cadrul numeroaselor retele care se stabilesc intre zone, orase si teritorii, tradusa prin concentrarea spatiala si functionala precum si convergenta schimburilor si relatiilor in aceste noduri.

Calitatea de centralitate a unui teritoriu depinde fundamental de accesibilitatea acestuia si se manifesta prin capacitati ierarhizate de deservire si actractie a unui teritoriu inconjurator de dimensiuni corespunzatoare si variate.

Cresterea complexitatii si diversificarea sistemelor de transport a condus la aparitia unui nou concept – intermodalitatea – ca sistem organizat de transfer intre diversele moduri de trnasport, ceea ce se traduce prin sisteme de noduri intermodale ce pot fi clasificate in: platforme logistice, poli de transfer, poli intermodali.

Polii intermodali se constituie in nuclee de centralitate si accesibilitate reprezentand:

Accesibilitatea si plus-valoarea funciara

Din punct de vedere economic o zona care este cat mai accesibila, in special prin introducerea mijloacelor de transport in comun, determina cresterea valorii funciare si conduce la o dezvoltare continua si sustinuta. Accesibilitatea spre acea zona si in interiorul acesteia determina cresterea valorii proprietatilor libere de constructii pentru si a spatiului construit edificat. Astfel, in situatia dezvoltarii unei zone noi adiacente orasului prin introducerea a cel putin unei linii de transport in comun, creste accesibilitatea, sporeste interesul investitorilor si cumparatorilor pentru zona in cauza si implicit valorile de tranzactionare ale imobilelor vor urca in functie de acesta facilitate.

Accesibilitatea si modul de utilizare a terenurilor (TOD – Transit Oriented Development, punctele intermodale – efecte in planificarea spatiala – intensitati de utilizare, functiuni, etc)

Conceptul TOD – Transit Oriented Development se refera la planificarea urbana axata pe transportul public, planificarea si dimensionarea acestuia in raport cu nevoile urbane actuale si viitoare, prin estimarea si prognozarea modului de dezvoltare, extindere si de ocupare a spatiului, aparitia si/sau extinderea facilitatilor urbane existente.

Dezvoltarea orientata spre tranzit poate reprezenta o solutie la probleme aflate in crestere legate de schimbarile climatice si securitatea energetica la nivel mondial, prin crearea unor comunitati dense, in care deplasarea se poate realiza pe jos, pentru reducerea consumului de energie si a deplasarilor cu automobilul cu pana la 85%.

arh. urb. Alexandru Cristian BALAN

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele