Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Intr-un articol anterior am vorbit despre transmiterea documentatiilor in perioada pandemiei, astazi insa am decis sa detaliem procesul de avizare bazandu-ne pe experienta pe care am acumulat-o in acest an, timp in care noi, specialistii One Design ne-am documentat continuu, mentinand pasul cu schimbarile aparute. In acest fel beneficiarilor li s-au furnizat in continuare proiecte de calitate superioara bazate pe un grafic de proiectare si executie a lucrarilor foarte bine puse la punct luand in calcul termene reale ce genereaza costuri corect estimate.
Constructiile continua a fi autorizate si edificate, insa dupa experienta acestor luni putem spune ca din unele puncte de vedere procesul de autorizare este ingreunat, referindu-ne in acest caz la obtinerea avizelor. Scopul acestui text este acela de a expune fazele prin care trece avizarea unui proiect, dorind prin acesta sa dezvaluim etapele care functioneaza la fel, dar mai ales, situatiile care s-au schimbat odata cu regulile impuse de starea de alerta.
Avizele stipulate in Certificatul de Urbanism sunt diferite de la un amplasament la altul, acestea fiind proprii proiectului ce urmeaza a fi edificat. In cazul obtinerii avizelor pentru faza DTAC (Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire) institutiile avizatoare emit avize de amplasament favorabile, favorabile cu conditionari sau, dupa caz, nefavorabile. Retelele aflate in apropierea amplasamentului sau care traverseaza amplasamentul si care impun anumite restrictii prin impunerea unor zone de protectie, functiunea propusa, importanta culturala si istorica a zonei studiate sau distanta fata de Monumente Istorice si Institutii publice avand, de exemplu, rol de aparare impun ca pentru obtinerea autorizatiei de construire sa fie anexate documentatiei aceste avize de amplasament emise de catre institutiile publice abilitate sau de catre furnizori privati.
In primul rand vom mentiona procedurile care s-au schimbat sau care n-au suferit modificari, dar care, in contextul pandemiei, ar fi trebuit sa fie adaptate noilor restrictii. In a doua parte a articolului vom aminti institutiile avizatoare si furnizorii care au modificat sau nu modalitatea de transmitere al documentatiilor, dar care respecta acelasi demers pe care il urmareau si inainte de starea de alerta.
Experienta cu furnizorul de gaza naturale Distrigaz Sud Retele a fost una extrem de buna, acestia fiind foarte prompti, avizele solicitate fiind solutionate intr-un termen scurt - maxim doua saptamani. Totul s-a desfasurat exclusiv online, avizele fiind transmise prin posta.
Procesul de avizare care s-a desfasurat greoi a fost acela de obtinere al avizului de alimentare cu energie electrica. Documentatiile se inregistreaza la Enel Energie SA si apoi la E-Distributie Muntenia SA de catre reprezentantii Enel Energie SA, termenele de solutionare fiind de 15-20 de zile pentru fiecare solicitare si anume: 15-20 de zile pentru emiterea si transmiterea notei de plata si 15-20 de zile de la depunerea dovezii platii pana la emiterea avizului. De mentionat este faptul ca societatea care emite avizul este E-Distributie Muntenia deoarece acestia sunt proprietarii retelei. Este de inteles intarzierea avand in vedere ca reprezentantii Enel Energie SA preiau si alte solicitari, sistemul este destul de incarcat, iar noile termene sunt justificate avand in vedere noile conditii de trimitere a documentatiilor online.
In contextul actual, presiunea care se pune pe Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) ar putea intarzia cu mult emiterea avizelor pentru securitatea la incendiu si protectie civila, insa buna organizare si implicarea de care dau dovada fac din acest proces unul nu neaparat usor, dar cu siguranta unul corect si argumentat avand in vedere pandemia. Depunerea documentatiei se face direct la institutie de catre beneficiar sau de catre un imputernicit al beneficiarului pe baza de programare online.
Dezavantajul in cazul obtinerii avizului de la Brigada Rutiera este acela ca nu accepta completari documentatiei depuse, fara ca beneficiarul sa plateasca din nou taxa de emitere. Astfel se emite un aviz nefavorabil (respingere), solicitandu-se redepunerea documentatiei cu completarile mentionate si plata taxei inca o data. Desi este permisa si depunerea documentatiei online, ne este recomandat ca documentatia sa fie depusa fizic la sediul Brigazii Rutiere, asadar in cazul unei respingeri sunt necesare mai multe drumuri la registratura instititiei.
Avizul privind alimentarea cu apa si canalizarea de la Apa Nova SA se obtine relativ simplu in aceasta perioada, documentatia se depune online, raspunsul ajungand prin posta sau se ridica de la sediul institutiei. In cazul furnizorilor locali procesul de avizare poate fi diferit, dar intreg procesul, inclusiv documentarea cu privire la solicitarile furnizorilor intra in sarcina arhitectului.
Pentru emiterea avizului pentru telefonizare obtinut de la Telekom Romania taxa este printre cele mai costisitoare, iar raspunsul primit este transmis in maxim 30 de zile. Documentatia se depune intr-un punct Telekom, iar pentru persoane fizice se accepta doar plata cash.
In cazul celorlalte avize stipulate in Certificatul de Urbanism si anume: alimentare cu energie termica, sanatatea populatiei, aviz Ministerul Culturii, aviz Inspectoratul de Stat in Constructii etc., procesul de obtinere al lor este acelasi nefiind influentat in niciun fel de pandemie. Cel mult, unele institutii solicita transmiterea prin posta a documentelor pentru a evita contactul direct cu publicul.
In cazul unor proiecte este nevoie de obtinerea de avize de la furnizori locali, dar pentru aceasta arhitectul este responsabil cu documentarea si solicitarea de informatii cu privire la documentele necesare.
De 18 ani, specialistii One Design au experienta de lucru cu institutiile statului si nu numai, au dus la bun sfarsit numeroase proiecte traversand perioada de avizare si ajungand pana la autorizare, executie si receptia lucrarilor. In acest an am obtinut avize pentru numeroase proiecte, arhitectii si urbanistii One Design fiind la curent cu toate schimbarile ce apar in contextul starii de alerta, avem capacitatea de a ne adapta rapid situatiilor noi si comunicam beneficiarilor solicitarile si raspunsurile receptionate de la furnizorii si institutiile avizatoare.
arh. Patricia Maria SAVU
arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design