Primii 20 de ani

Fiecare inceput de an debuteaza cu un articol tematic, iar ultimii ani am tot vorbit despre majoratul in proiectare sau cei 19 ani de bun simt, incredere si optimism. Doar ca anul 2023 este altfel, fiind vorba despre un numar rotund, frumos si grasut am zice.

In urma cu 20 ani, in august 2003 lua fiinta ONE DESIGN, o societate de proiectare cu actionariat privat, 100% romanesc care isi propunea sa aduca plus valoare in piata romaneasca de arhitectura. Timpul a trecut, experienta s-a acumulat, tendintele s-au schimbat si adaptat vremurilor, iar ceea ce am reusit sa facem ramane la latitudinea celor care fac analize.

Ne placem sa spunem ca acestia au fost „primii 20 de ani” si nu ne vom opri din dezvoltare curand, mai ales ca in anii de pandemie si inceputul de recesiune economica am reusit sa ne gasim punctele de sprijin, sa ne identificam valorile si sa realizam investitia in oameni, in echipa noastra si in noi, intelegand ca orice afacere se bazeaza in primul rand pe resursa umana, pentru ca mai apoi sa conteze celelalte resurse, ce pot fi achizitionate contra unor sume. In schimb resursa umana, si mai ales cea de calitate se creeaza, se educa si se dezvolta in timp, de aceea investim constant in oamenii nostri in speranta ca vor atinge noi niveluri de dezvoltare si vor performa din ce in ce mai bine, adaptandu-se la conditiile socio-economico-politice ale societatii in care traim.

In general nimeni nu te lauda pentru ca a recunoaste meritele unui individ sau a unui grup este egal cu a recunoaste ca altul sau altii au performat mai bine. Sau poate este vorba despre recunoasterea adaptarii grupului la noi conditii. La ONE DESIGN consideram ca unul dintre cuvintele cheie care ne definesc este „adaptabilitate” la orice inseamna climatul inconjurator, atat natural, cat si antropic, social, economic, etc. Ne adaptam cerintelor pietii, doleantelor, criteriilor de selectie sau de performanta. Practic, suntem acolo, in piata tot timpul, adaptandu-ne pentru fiecare etapa.

O alta caracteristica care ne defineste este „mobilitatea”, fiind acolo unde sunt solicitati, prezenti la ore de neimaginat, facand intr-un timp scurt foarte multe, transformand imposibilul in posibil si oferind siguranta partenerilor si clientilor nostri. In primii 20 de ani am fost alaturi de fiecare dintre cei cu care am interactiona, oferindu-le suportul necesar si chiar mai mult pentru a-si materializa proiectele si dezideratele. Si culmea, de cele mai multe ori am reusit.

„Unitate” este un cuvant atat de mare, cu conotatii atat de solemne si poate chiar patriotice, dar unitatea in gandire, unitatea in trairi, unitatea in actiuni ne-au determinat sa ramanem pe aceeasi directie an dupa an, infruntand diverse situatii, probleme si identificand solutii de a le depasi, intelegand ca doar impreuna putem fi puternici si ca acolo unde mai multe capete gandesc sunt sanse ca rezultatul sa fie satisfacator, raspunzand cat mai multori cerinte si acoperind cate putin si totusi cat mai mult din doleantele solicitantului.

In primii 20 de ani am reusit sa ne gasim un drum, sa cream un model de business, poate greu de reprodus datorita multor factori, ne-am identificat ca imainge, pozitie in piata, mod de abordare si cel mai important prin livrabilul nostru, care nu reprezinta proiectul, ci reusita in sine, indeplinirea visului, atingerea obiectivului, satisfactia castigarii unui pariu cu sine insusi. Pentru toate aceste rezultate ne declaram incantati si nu ne oprim din evolutie.

Munca din primii 20 de ani este enorma, iar daca ar fi sa cautam in arhiva digitala ce inseamna ca ore, metri patrati proiectati, ore de proiectare, de randare, etc, probabil ca ne-ar rezulta un infografic interesant dar cel putin plictisitor. Noua, celor de la ONE DESIGN ne place sa oferim mai mult decat un livrabil fizic, incercam sa oferim o experienta placuta in rezolvarea unor situatii si probleme curente si cotidiene.

Asa cum si sloganul nostru o spune ne consideram „specialisti in rezolvarea problemelor tehnice si juridice” gasind intotdeauna o solutie, poate nu cea mai buna, poate nu cea mai ieftina, poate nu cea mai rapida, dar cu siguranta identificam o varianta de rezolvare pentru 99% din provocarile pe care le acceptam. Si acceptam provocari pentru ca ne dorim sa evoluam constant, sa progresam, sa nu ramanem agatati intr-o bula. Chiar daca cei mai multi dintre noi avem diverse atestari tehnico-profesionale putand activa in multe subdomenii ale proiectarii precum evaluarile, auditul, expertizarea, verificarea tehnica, etc, ne propunem sa ramanem ancorati in realitate pentru ca inainte de toate suntem proiectanti, arhitecti si ingineri, profesionisti, practicanti si jucatori activi in piata.

Adaptabilitatea de trece de la arhitect la urbanist, la verificator de proiecte, la expert tehnic si inapoi la auditor sau tehnician devize ne determina un mod de gandire integrat, intelegand situatiile cotidiene, inadvertenele din jur, incoerenta cadrului legislativ si ne forteaza sa identificam noi solutii pentru a depasi obstacolele pe care le intampinam.

Despre creativitate, calitatile tehnico-profesionale ii lasam pe ceilalti sa se pronunte, caci noi ne focusam pe experienta pe care o are clientul atunci cand lucreaza cu ONE DESIGN, care ii sunt asteptarile si ce primeste de banii pe care ii cheltuie, acordand toata atentia indeplinirii la termen a obiectivelor asumate.

Primii 20 de ani au fost despre asezare, despre a ne stabili pozitia corespunzatoare pentru etapa viitoare. Urmatorii 20 de ani vor fi despre evolutie si inscrierea rezultatelor profesionale in etape istorice ale dezvoltarii arhitecturii, urbanismului si ingineriei in anumite regiuni ale tarii. Si pastram misterul, invitandu-va sa ne urmariti in mediul online, pe canalele de comunicare pe care le utilizam, pentru a vedea ce vom intreprinde si veti decide voi, in timp, daca am reusit sa ne atingem obiectivele si am contribuit la dezvoltarea societatii lasand o mica amprenta artistica prin creatiile noastre.

La multi ani ONE DESIGN pentru PRIMII 20 de ani!

arh. urb. Alexandru-Cristian BALAN si arh. urb. Paul SAMSONESCU

Fondatori One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele