Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor oferite vizitatorilor. Prin continuarea navigării ești de acord cu modul de utilizare a acestor informații.
Studiul de fezabilitate este o documentatie tehnica intocmita de catre un arhitect cu drept de semnatura si scopul acesteia este acela de a da o solutie fezabila din punct de vedere tehnic si economic pentru un amplasament dat. Studiul de fezabilitate se realizeaza pentru un amplasament liber de constructii, deci in cazul unei constructii propuse noi. In cazul in care pe teren se afla o constructie si se doreste extiderea ei, documentatia ce trebuie intocmita este DALI (Documentatie de Avizare a Lucrarilor de Interventie) despre care am vorbit intr-un articol separat. (vezi aici articolul despre DALI)
Aceasta documentatie se relizeaza avand la baza normele impuse prin HG 907/2016 urmarind continutul cadru atat pentru partea scrisa cat si pentru partea desenata.
In prima faza se analizeaza situatia existenta si se realizeaza expunerea de motive pentru care respectiva investitie este necesar a fi facuta raportandu-se la strategiile de dezvoltare ale zonei care se studiaza. In aceiasi masura se trec in revista punctele tar, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile care stau la baza proiectului pentru a contura o concluzie cat mai clara si mai completa.
Studiul topografic
Necesar pentru orice fel de amplasament, liber de constructii sau cu constructii existente pe acesta, studiul topografic este intocmit de un inginer topograf si ajuta la identificarea conturului exact al terenului prin puncte caracterizate de coordonate STEREO 70, conform legislatiei in vigoare. Respectarea reglementarilor din regulamentele aprobate si valabile la momentul intocmirii documentatiei (retrageri fata de limitele de propietate) depinde de coretitudinea si numarul de informatii pe care un studiu topografic il ofera. Mai exact, o ridicare topografica intocmita corect trebuie sa cuprinda:
Continutul mai detaliat alaturi de explicatiile necesare le regasiti intr-un alt articol dedicat acestei teme / acestui subiect. (vezi aici articolul despre studiul topografic sau ridicarea topografica)
Studiul geotehnic
Studiul geotehnic trebuie sa respecte continutul cadru si structura NP 74/2014 – Normativ privind documentatiile geotehnice pentru constructii si este obligatoriu pentru orice faza de proiectare.
Aceasta documentatie furnizeaza informatii cu privire la natura terenului de fundare pentru ca mai departe sa se efectueze o dimesionare a structurii de rezistenta corecta. Efectuarea unui studiu geotehnic corect influenteaza intreg procesul de proiectare.
Realizarea acestuia incepe prin efectuarea forajelor geotehnice , analiza probelor de sol si intocmirea documentatiei propriu-ziseMai multe detalii insa le regasiti in articolul dedicat acestei teme. (vezi aici articolul despre studiul geotehnic)
In urma studiilor de specialitate se creeaza cadrul de analiza al amplasamentului oferindu-se detalii referitoare la situatia cadastrala, situatia geotehnica, hidrologica, clima, etc. Mai departe in cadrul studiului de fezabilitate (SF) se propun doua scenarii, care se analizeaza comparativ din toate punctele de vedere: criteriiu tehnic, criteriu economic si criteriul sustenablitatii si al riscurilor.
Aceste doua scenarii sun prezentate in detaliu privind arhitectura, structura de rezistenta si instalatiile. In unele dintre cazuri arhitectura poate sa difere, dar exista si exemple unde amplasamentul nu permite o arhitectura diversa din cauza nenumaratelor constrangeri impuse prin regulamentele aflate in vigoare.
Solutia care rezulta a fi cea mai fezabila pentru respectivul amplasament este aceea care respecta toate criteriile mentionate mai sus, dar care ofera si o imagine arhitecturala care se incadreaza in contextul urban, sustinand astfel o continuitate vizuala a perspectivei stradale.
Importanta intocmirii corect a acestei documentatii conduce la realizarea unui proiect DTAC si PT conform normelor in vigoare. Ce trebuie mentionat este faptul ca in fazele ulterioare SF-ului nu se pot face modificari majore, deoarece inca din acest punct devizul intocmit trebuie sa cuprinda toate costurile de investitie, incluziv dotarile si costurile finisajelor. O revenire asupra proiectului incluzand modificari majore presupune o realocare de buget din partea investitoului.
Necesitatea intocmirii acestei documentatii este evidenta privind din perspectiva faptului ca aceasta ofera o solutie adecvata, analizata initial in detaliu din mai multe puncte de vedere, fiind un punct de pornire cat se poate de complet si sigur pentru un proiect in faza DTAC - Documentatie Tehnica pentru obtinerea Autorizatiei de Construire (verzi articol) si PT - Proiect Tehnic (vezi articol).
arh. Patricia Savu
arhitect senior One Design