Lucrarile de sistematizare verticala si importanta evaluarii terenului din faza de proiectare

Informatii de baza despre sistematizarea verticala

De la demararea proiectului este foarte importanta intocmirea unor studii care evalueaza terenul din toate punctele de vedere. In baza acestora se intocmeste proiectul ce va fi executat luand in considerare toate aceste conditii de teren. In cazul fiecarui proiect trebuie luata in considerare si partea de sistematizare a terenului deoarece aceasta in cele mai multe dintre situatii este definitorie pentru amplasarea sau conformarea cladirii.

Studiul topografic este intocmit de catre un inginer geodez autorizat de ANCPI si implica masuratori ale terenului si determinarea coordonatelor conturului acestuia pentru o pozitionare exacta in spatiu.

Ridicarea topografica, un studiu esential pentru sistematizarea verticala

Pentru realizarea unui studiu topografic amanuntit este nevoie sa fie preluate din teren informatii cu privire la cotele si diferentele de nivel ale terenului. Sistematizarea verticala se refera la conformarea drumurilor din incinta, a traseelor pietonale si auto, reglementarea circulatiei pe parcela prin propunerea de marcaje rutiere, gasirea de solutii pentru stratificatia rutiera si pietonala, dar si pentru colectare apelor pluviale din incinta, etc.

Astfel, pentru intocmirea proiectului de sistematizare verticala este nevoie de cunoasterea in detaliu atat ale caracteristicilor reliefului terenului studiat, cat si a drumurilor principale de pe care se realizeaza accesul pe parcela pentru conformarea si propunerea racordurilor cu acestea. 

Noile cote propuse se stabilesc in functie de cotele drumurilor exterioare amplasamentului si de cota 0,00 a constructiei existente sau propuse pe parcela. Corelarea tuturor acestor informatii este realizata de catre inginerul de drumuri luand in calcul toate informatiile necesare astfel incat sa fie respectate prevederile normativelor in vigoare. Bineinteles ca rolul sefului de proiect este acela de a centraliza toate informatiile primite de la toti specialistii implicati si de a decide care este solutia optima.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Datele din teren determina corectitudinea proiectului

In primul rand pentru evitarea revenirii la etape anterioare si intarzierea finalizarii proiectului si, in al doilea rand, pentru prevenirea unor costuri suplimentare ce ar putea sa apara. Dupa cum am vorbit si in alte articole anterioare, cunoasterea contextului in care se construieste reprezinta baza pentru orice tip de proiect. O discutie in prealabil cu beneficiarul referitor la ceea ce presupun lucrarile de sistematizare trebuie sa aiba loc indiferent daca discutam despre o investitie publica sau privata.

Importanta cunoasterii tuturor informatiilor este esentiala pentru: reducerea costurilor, eficientizarea timpului aferent procesului de proiectare si executie si, nu in ultimul rand pentru a receptiona un proiect complet si corect din toate punctele de vedere.

Un proiect care se doreste a fi coerent se bazeaza pe o gandire globala prealabila si pe respectarea cerintelor principale privind calitatea in constructii conform Legii 10/1995: rezistenta si stabilitate, securitate la incendiu, igiena, sanatate si mediu inconjurator, siguranta si accesibilitate in exploatare, protectie impotriva zgomotului, economie de energie si izolare termica, utilizare sustenabila a resurselor naturale.

De exemplu, accesibilitatea reprezinta un criteriu definitoriu in cazul unei cladiri, iar acest aspect se poate rezolva doar cunoscand toate datele si propunand solutii in conformitate cu necesitatile date de teren si functiunea imobilului. Stratificatia rutiera este stabilita de catre specialistii implicati (inginerii de drumuri) in baza normelor si normativelor in vigoare luand in considerare traficul si tipul de autoturisme care vor utiliza calea de rulare.

Un alt subiect important care se rezolva in cadrul proiectului tehnic o reprezinta evacuarea apelor pluviale si traseul utilitatilor care se vor stabili impreuna cu inginerul de instalatii. Acesta va preciza prin proiect cota la care se vor ingropa conductele in functie de pozitia bransamentelor si a bazinelor de colectare de pe amplasament.

Toate informatiile trebuie luate in considerare, in cazul unei investitii publice, inca de la faza studiu de fezabilitate (SF) sau documentatiei de avizare a lucrarlor de interventii (DALI), deoarece orice categorie de lucrari reprezinta costuri suplimentare care este posibil sa nu poata fi acoperite din suma aferenta capitolului de deviz "Cheltuieli diverse si neprevazute". Aceasta ar genera o revenire asupra documentatiei, fiind necesara o reaprobare a indicatorilor tehnico-economici si numeroase documente ce trebuie sa fundamenteze aceasta reavizare a proiectului din partea Autoritatii Contractante. Graficul de executie al lucrarilor nu se respecta astfel, generand timp pierdut si costuri sulimentare extrem de greu de justificat.

Proiectele pentru care este definitorie sistematizarea verticala

Vorbim aici despre obiectivele de investitii ale caror amplasamente se regasesc in zone de deal si de munte. In aceste cazuri, forma de relief contureaza conceptul arhitectural al cladirii: conformarea acceselor pe parcela, prevederea obligatorie a unui demisol, realizarea altor armari din cauza necesitatii sprijinirii unor maluri de pamant, etc. Sistematizarea este in acest caz definitorie si pentru conturarea ideii arhitecturale si a conceptului structural este nevoie de corelarea tuturor informatiilor din teren.

Asadar, sistematizarea verticala nu reprezinta o etapa ce poate fi amanata abia in faza de executie, fara a fi gandita si proiectata inca din fazele incipiente, deoarece aceasta influenteaza conceptul general al proiectului si reprezinta din punct de vedere economic un cost substantial transpus in devizele pe categorii de lucrari aferente obiectivului de investitii.

arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

 

Toate articolele